Vuosi 2011: 5 eniten kristittyä vainoavaa maata listattu


Nuotta julkaisee Marttyyrikirkon ystävien uutiskirjeen. Vuoden alussa julkaistu listaus kaikkein pahiten kristittyjä vainoavista maista on säilynyt entisellään. Viikkoraporttimme keskittyy tällä kertaa Open Doorsin vuosittaisen World Watch listan top 5 maahan, eli niihin viiteen maahan joissa kristittyjen vainoa esiintyy tällä hetkellä eniten. Vainot lisääntyvät ympäri maailman. Yhdeksättä vuotta peräkkäin Pohjois-Korea on World Watch listan kärjessä, mutta kristityt muslimimaissa kokevat yhä enemmän vainoa ekstremistien taholta. Tästä huolimatta maailmanlaajuinen seurakunta kasvaa.
 
Open Doorsin Britannian ja Irlannin osastojen johtaja Eddie Lyle sanoo seuraavaa: ”Yli 2 200 kristittyä tapettiin koska he olivat kristittyjä, ja miljoonia kristittyjä vainotaan rutiininomaisesti kansainvälisistä laeista piittaamatta. Tämän tosiasian tulisi pysäyttää meidät. Meidän tulee osoittaa rajatonta tukeamme niille jotka jakavat uskomme mutta eivät vapauttamme.”
 
Lisätietoa vuoden 2011 World Watch listasta löydät englanniksi osoitteesta www.opendoorsuk.org/resources/persecution/. Seuraavaksi perehdymme niihin viiteen maahan joissa kristityn elämä on vaikeinta.
 
 
1.      POHJOIS-KOREA
 
Pohjois-Korean tilanne viimeisen raportointikauden aikana on edelleen hirvittävä. Viime vuoden aikana maassa tapahtuneilla muutoksilla oli negatiivinen vaikutus koko kansaan, myös kristittyihin. Valuutta-uudistusten vuoksi kaksi kymmenestä kansalaisesta näyttää menettäneen kotinsa. Talouskriisin rinnalla myös luonnonkatastrofit ovat iskeneet Pohjois-Koreaan, ja kymmeniä ihmisiä kuoli taifuunin aiheuttamissa tulvissa ja maanvyöryissä. Kristittyjen tilanne oli vieläkin surkeampi. Koko maa on juche-aatteen alaisuudessa ja palvoo ’Suurta johtajaa’. Tämän seurauksena kristityillä ei hallituksen mukaan ole oikeutta olla olemassa.
 
Vainosta huolimatta kristittyjen määrä kasvaa hiljalleen. Kristityt elävät jatkuvien uhkien ja useimmiten kuolemanuhan alla. Vuonna 2010 satoja kristittyjä pidätettiin eri syistä. Jotkut tapettiin, toiset lähetettiin poliittisille leireille. Yhtenä esimerkkinä voidaan kertoa 23 kristitystä Pyungsungin provinssissa olleesta kotikirkosta. Poliisi sai selville kotikirkon olemassaolon ja kolme seurakunnan tilaisuudessa paikalla ollutta tuomittiin poliisin hyökätessä välittömästi kuolemaan, loput kaksikymmentä lähetettiin työleirille.
 
Myös maan politiikassa tapahtuu muutoksia. Syyskuussa Kim Jong-un, Kim Jong-ilin kolmas poika, nimitettiin virallisesti kenraaliksi ja hänestä tuli Kansallisen puolustuskomitean korkea johtaja. Kysymys kuuluukin, tuleeko kristittyjen tilanne muuttumaan kun Kim Jong-un nousee valtaan. Monetkaan pohjoiskorealaisista eivät usko tähän, mutta vain Jumala näkee kokonaiskuvan.
 
 
2.      IRAN
 
Raportointikauden aikana kristittyjen pidätysaallot ovat jatkuneet, erityisesti joulukuussa 2009 ja vuoden 2010 ensimmäisen neljänneksen aikana. Salainen poliisi tarkkailee monien seurakuntien kokoontumisia. Seurakuntien ja solujen jäseniä painostetaan. Heitä kuulustellaan, pidätetään, vangitaan ja pahoinpidellään. Yksittäisiä kristittyjä sorretaan yhteiskunnassa, viranomaispainostuksen takia.
 
Iranin hallitusta vastaan on toistuvasti järjestetty mielenosoituksia. Hallituksen on oletettu olevan kriisissä kansalaisten protestoidessa sitä vastaan avoimesti, ja pyrkiessään siirtämään huomioita pois mielenosoituksista hallitus kääntyy kristittyjä vastaan. Yhteensä muutama sata kristittyä pidätettiin. Monet pidätetyistä on vapautettu takuita vastaan. Usein heitä kuitenkin tarkkaillaan ja he voivat joutua jatkossa oikeuden eteen. He voivat myös kohdata jälkiseuraamuksia islamistifundamentalistien taholta, erityisesti tapauksissa joissa kristityt ovat jakaneet evankeliumin muslimeille.
 
Vaino voi myös tulla niinkin läheltä kuin oman perheen sisältä: eräs islamista kristinuskoon kääntynyt kristitty kuoli saamiinsa vammoihin perheenjäsenen pahoinpideltyä hänet pahoin. Samaan aikaan seurakunta kasvaa, ja kristittyjä on nyt ainakin 450 000. Raamattujen tarve näyttäisi olevan valtava. Tämän valossa on tuskallista tietää että turvallisuusviranomaiset takavarikoivat ja polttivat satoja Raamattuja vuoden 2010 alkupuoliskon aikana. Vastaavien voimakeinojen käytöstä Raamattujen levittämisen estämiseksi on aikaa.
 
 
3.      AFGANISTAN
 
Tilanne Afganistanissa on huonontunut viimeisen vuoden aikana. Kristinuskoon kääntyneiden entisten muslimien vaino hallituksen taholta lisääntyi. Pääosin islamilainen yhteiskunta ei hyväksy afgaanikristittyjä, eivätkä kristittyjen oikeudet ole selvät. Vuoden 2010 aikana esiintyi paljon kristittyjen pelottelua ja painostusta. Televisiokanava Noorin näytti touko-kesäkuussa 2010 useita kertoja filminpätkän muslimitaustaisten käännynnäisten kastetilaisuudesta. Myös kristittyä avustusjärjestöä syytettiin evankelioinnista. Televisiolähetyksen seurauksena parlamentti kokoontui keskustellakseen näiden islamista kristityiksi kääntyneiden tappamisesta. Lähetys ja hallituksen suhtautumine aikaansaivat protesteja Kabulissa ja muissa kaupungeissa. Sadat protestoijat huusivat tappouhkauksia kristityille ja vaativat kristillisten organisaatioiden karkottamista niiden väitetyn ”kristillisen vaikutuksen” vuoksi.
 
Afgaanikristittyjen kohtaama vaino lisääntyi, ja kymmenet kristityt joutuivat muuttamaan tai päättivät paeta maasta. Useita kristittyjä on pidätetty ja oikeudenistuntoja pidetty kristittyjä vastaan. Elokuussa taleban-sissit surmasivat kristittyjä avustustyöntekijöitä. Kristityt ovat yhä vainon ja väkivallan kohteena perheidensä ja ympäristönsä taholta. Julkista keskustelua käydään siitä, voivatko afgaanit olla kristittyjä ja siitä mitkä heidän oikeutensa ovat. Tilanne on ainutlaatuinen maan historiassa.
 
4.      SAUDI-ARABIA
 
Saatujen raporttien mukaan useita kristittyjä vahingoitettiin fyysisesti raportointikauden aikana. Vastaavia tapauksia ei ilmennyt edellisen raportointikauden aikana. Vastaavaa kohtelua kohdanneiden kristittyjen määrän voidaan olettaa olevan huomattavasti suurempi, mutta on vaikeaa saada paikkansapitävää tietoa tästä erittäin suljetusta maasta, jossa wahhabismi (sunni-islamin fundamentalistinen suuntaus) hallitsee.  Myös kaksitoista filippiiniläistä kristittyä ja yksi pastori pidätettiin heidän osallistuttuaan hengelliseen tilaisuuteen yksityiskodissa lokakuun alussa. Heitä syytettiin käännyttämisestä; heidät kuitenkin vapautettiin väliaikaisesti. Kristittyjä myös pakeni maasta uskonnollisista syistä. Joissakin tapauksissa on kyse elämästä ja kuolemasta. Suurin osa Saudi-Arabiassa olevista kristityistä on ulkomaalaisia, jotka ovat tulleet maahan työskentelemään väliaikaisesti. Suurin osa heistä on Filippiineiltä. Sen lisäksi, että heitä käytetään hyväksi työvoimana ja heille maksetaan huonosti, heitä myös pahoinpidellään suullisesti ja fyysisesti heidän uskonsa vuoksi. Maassa on myös joitakin islamista kristinuskoon kääntyneitä, jotka joutuvat pitämään uskonsa hyvin varjeltuna salaisuutena.
 
Tällä islamin ydinalueella uskonnollinen vapaus ei toteudu. Mikään laki ei takaa uskonnonvapautta, eikä sitä ole myöskään käytännössä. Oikeusjärjestys perustuu islamiin ja sharia-lakiin. Islamista pois kääntyminen on kuolemantuomion arvoinen rikos, ellei syytetty käänny takaisin islamiin. Vaikka hallitus tunnustaakin ei-muslimien oikeuden harjoittaa uskontoaan yksityisesti, uskonnollinen poliisi ei useinkaan kunnioita tätä oikeutta. Kaikki ei-islamilainen uskonnonharjoitus julkisesti on kiellettyä ja tällaisesta kiinnisaatu voidaan pidättää, vangita, ruoskia, pahoinpidellä tai karkottaa maasta. Islamista kääntyneet kristityt joutuvat myös elämään kunniamurhan mahdollisuuden varjossa mikäli heidän perheensä tai tuttavansa saavat tietää heidän uskostaan.
 
 
5.      SOMALIA
 
Myös Somalian kristittyjen tilanne huononi raportointikauden aikana. Media antoi hyvin negatiivisen kuvan kristityistä, kahdeksan kristittyä koki marttyyrikuoleman ja neljäsosa maan kristityistä pakeni ulkomaille.
 
Somalia voidaan 1980–1990 -luvuilla käydyn sisällissodan seurauksena jakaa itsenäiseen Somalimaahan, autonomiseen Puntmaahan sekä Etelä-Somaliaan, jossa sijaitsee pääkaupunki Mogadishu. Somalimaa ja Puntmaa ovat suhteellisen rauhallisia, mitä Etelä-Somalia ei ole siellä taistelevien eri islamistiryhmittymien vuoksi. Näistä ryhmittymistä Al-Shabaab niminen ryhmittymä pitää yhtenä tavoitteenaan kristittyjen eliminoimista maasta.
 
 
Rukoilemme kaikissa mainituissa maissa asuvien kristittyjen puolesta ja pyydämme Taivaallista Isäämme varjelemaan ja vahvistamaan heitä päivittäin. Tulemme todennäköisesti saamaan päivitettyä tietoa näistä maista tulevan vuoden aikana.