Pikkujoulut – uhka vai mahdollisuus?


Ulkona on pimeää ja joulukiireetkin lähestyvät. Monille ihmisille pikkujoulut tuovat rentoutta ja iloa kiireeseen. Mutta ovatko tällaiset juhlat hyväksi uskovaiselle nuorelle?

Teksti: Emmi Laine | Kuva: Lilli Siirosen kuva-albumi

Kaikkialla alkaa olla lähenevän joulun tuntua. Joulu on monille kaikista juhlista tärkein ja rakkain ja siihen panostetaan eniten sekä aikaa että rahaa. Silloin ollaankin enimmäkseen perheen kesken.

Pikkujouluja taas vietetään yleensä työtovereiden ja ystävien kanssa. Niiden valmistelut ovat kovassa vauhdissa, sillä juhlien vilkkain sesonkiaika on nyt käynnissä. Pikkujoulut ovat yksi yhteisöllisimmistä tilaisuuksista niin seurakunnissa, työpaikoilla kuin ystävien kanssa vietettynä.

Pikkujoulut ovat vapaamuotoisempia ja vähemmän hartaita kuin itse joulu. Kuitenkin pikkujoulut valmistavat meitä oikean joulun viettoon ja siihen kiteytyy myös monenlaisia valmisteluja ja erilaisia perinteitä. Ystävät voivat kokoontua yhteen jakamaan jouluaskareisiin liittyvän riemun, leipomaan pipareita tai askartelemaan kortteja. Jotkut haluavat viettää aikaa läheisten ihmisten kanssa mm. hyvän ruoan merkeissä sekä antamalla pieniä lahjoja toisilleen.

Pikkujouluissa on tärkeä toimia omantunnon ja vakaumuksensa mukaan. Silloin juhlissa on mahdollisuus kertoa uskostaan.

 

Tunne omat rajasi ja pysy niissä

– Pikkujoulut luovat yhteishenkeä ja antavat mahdollisuuden juhlia joulua myös kavereiden kesken, kuvailee Jyväskylän Evankelisten Opiskelijoiden hallituksen jäsen Lilli Siironen.

Hänen omiin pikkujoulujen perinteisiin kuuluu erityisesti jouluevankeliumiin syventyminen ystävien kanssa. Muita tärkeitä tapoja on pienten lahjojen jakaminen ja perinteisten joululaulujen laulaminen.

Siironen ei koe pikkujoulujen olevan uhka uskovaiselle nuorelle. Hän korostaa, että pikkujoulut ovat parhaimmillaan rentoja ja mukavia, kunhan hengellistä puolta ei unohdeta.

– Pikkujouluissa on mahdollista kertoa ystäville, mitä joulu itselle merkitsee. En koe pikkujouluja uhaksi. Jos tietää omat rajansa ja käyttäytyy niiden mukaan, on mahdollista nauttia ajastaan juhlissa, Siironen jatkaa.

 

Maallisessa juhlassa on myös mahdollisuus näyttää omat värinsä

Hyvin usein pikkujouluja suunniteltaessa unohtuu eräs tärkeä asia. Nimittäin joulun aito ja ikuinen sanoma. Se on kuitenkin tärkein osa joulua ja sen viettämistä.

– Pikkujouluissa pitäisi mielestäni olla myös tilaa joulun oikealle sanomalle. Monesti varsinkin työpaikan tai opiskelijaporukan kesken pikkujouluissa on turhan maallinen meininki omaan makuuni. Joulun oikeaan sanomaan ei juurikaan keskitytä, Siironen kertoo.

– Pikkujouluja voi onneksi viettää monella eri tavalla tilanteesta ja porukasta riippuen. Niissä on tärkeä toimia omantunnon ja kristillisen vakaumuksensa mukaan. Silloin juhlissa on tilaisuus näyttää omat värinsä ja kertoa uskostaan, Siironen rohkaisee.

Kaiken kaikkiaan pikkujouluilla on tärkeä asema yhteisöllisyyden kannalta, olipa kyseessä mikä tahansa porukka. Lisäksi pikkujouluissa on helppo tutustua uusiin ihmisiin sekä panostaa ja rakentaa yhteishenkeä. Hengellinen osuus tulisi olla enemmän esillä ja meidän on hyvä muistuttaa ihmisiä siitä.

Lilli Siironen on kotoisin Jyväskylästä ja on 25-vuotias. Hän opiskelee laborantiksi ja on myös Jyväskylän EO:n hallituksen jäsen.