Kuoleman kauppiaan uusi elämä

Helmi: Kuoleman kauppiaan uusi elämä

Kari KK Korhonen on entinen huumekauppias, josta tuli uskoontulon jälkeen täysipäiväinen elämänkauppias. Kovamaineisen huumekauppiaan täydellinen elämänmuutos on kerännyt huomiota ulkomaita myöten.

Kari Korhonen vietti aivan tavallisen lapsuuden Tampereella. Kesäloma kului usein serkkupojan luona Maaningalla luonnossa leikkien ja mummon marjapuskia harventavia räkättirastaita ampuen. Suuri käännekohta oli muutto Tampereelta Kuopioon 11-vuotiaana. Erilaisesta puhetyylistään Kari sai kuulla heti ensimmäisenä koulupäivänä.

– Tampereen murrettani pilkattiin, enkä kestänyt sitä. Pidin huolen, että silmilleni ei hypitä.

Lupaus piti. Koulun kovikset saivat maistaa, mitä maksoi uuden oppilaan kiusaaminen. Turpiinhan siinä tuli – kuinkas muutenkaan.

– Päivä päivältä puhetyylini savolaistui ja sulauduin joukkoon, mutta jotain piti tehdä, jotta olemukseni saisi vahvistusta.

Rohkeutta elämään

Tupakka ja viina tulivat mukaan kuvioihin. Kaikki uusi kiinnosti murrosiän kynnyksellä olevaa poikaa.

– Olin katsellut kateellisena, miten yläasteikäiset kulkivat kovan näköisinä rööki huulessa. Minusta se näytti houkuttelevalta.

Ei kulunut kauan, kun tarjoutui ensimmäinen tilaisuus kokeilla viinaa kavereiden kanssa. Näissä piireissä Kari Korhosesta tuli KK, joukon rohkein kundi.

– Hommasin itselleni farkkuliivit, joihin kiinnitin niittejä ja eri hevibändien merkkejä. Yritin olla kaikin tavoin enemmän kuin todellisuudessa itsestä tuntui.

Samoihin aikoihin alkoivat kotiintuloajat viikonloppuisin venyä aina vain myöhäisemmiksi. Sisimmän tunteista ei enää puhuttu, ja kaikki muu höystettiin kirosanoilla.

– Itse ei huomaakaan, kuinka salakavalasti sitä onnistuu vähitellen peittämään sen, mitä oikeasti on. Ja sitten ei enää tiedä, mitä oikein etsii tai haluaa.

Meno kiihtyy

Huumeet tulivat nopeasti mukaan kuvioihin ja niiden mukana varkaudet aineiden oston rahoitukseen.

– Tarvitsin 16-vuotiaana pelkästään pilveen, ryyppäämiseen ja tupakkaan yli kaksisataa markkaa – joka päivä.

Sellaisia kuluja ei taskuvarkauksilla peitetty. Näpistelyt vaihtuivat pian suurempiin murtoihin ja varkauksiin.

– Aloimme tehdä pieniä murtoja toimistorakennuksiin ja eri liikkeisiin. Eräältä tällaiselta reissulta sain kaksituhatta markkaa. Ensimmäisenä mieleeni tuli ajatus: Tällä ostetaan pilveä.

Huumeiden käyttö paheni päivä päivältä. Ryöstöjen lisäksi rahaa huumeisiin tuli roippeen myymisestä eteenpäin. Vankilareissujen seuratessa toisiaan usko parempaan huomiseen katosi niin Karilta itseltään kuin hänen lähipiiriltäänkin. Erityisen elävästi Kari muistaa erään poliisin sanat kuulustelun yhteydessä.

– KK, sä kuolet tohon juttuun.

Sanat lävistivät ja sattuivat arkaan paikkaan.

Kokeile Jeesusta

Huumekauppojen kautta Kari oli tutustunut nuoreen alkoholisoituneeseen naiseen, Heidiin, joka oli nuorena ollut uskossa. Tutustuminen johti lopulta seurusteluun.

– Erään kerran olimme Heidin kaverin kämpässä vetäneet piriä, joten emme saaneet nukuttua. Juttelimme kaikesta mahdollisesta. Ensimmäistä kertaa keskusteluun tulivat ihmeellisesti aivan uudet kuviot mukaan. Heidi kertoi Jumalasta, johon hän oli nuorena saanut uskoa. Sellaisia fiiliksiä, joita hän oli saanut silloin kokea, ei huumeista ja viinasta koskaan ollut tullut.

– Kari, kokeile Jeesusta. Ei maksa mitään ja saa mielettömät fiilikset, Heidi ehdotti.

Pian näiden tapahtumien jälkeen Heidi sai löytää uudelleen rakastavan ja armollisen Jumalan. Kari puolestaan joutui vankilaan miettimään tekemisiään.

– Katselin sellin katossa olevaa lamppua, joka oli kiinni alumiinipalkissa. Ajattelin, että jos mikään ei muutu, tohon mä hirtän itseni.

Synkkien ajatusten valtaamana Kari törmäsi vankilan käytävällä uskovaan vankikaveriinsa Jukiin.

– Juki, auta mua tai mä tapan itteni.

– En mä voi sua auttaa, mutta Jeesus voi. Mennään mun selliin.

Pienen sellin pienellä sängyllä Kari sai Jukin kanssa kohdata Jeesuksen ja aloittaa uuden elämän.

– Oloni tuntui aivan yliluonnolliselta. Itkin kaikkia menetettyjä vuosiani. Kaikki tekemäni pahuus oli nostettu pois harteiltani ja lämmin rakkaus ympäröi minua kuin kevyt, pehmeä pumpuli.

Yli kymmenen vuotta myöhemmin vieressäni istuu kiireisen oloinen nuorisopastori, Heidin aviomies ja kolmen lapsen isä. Uusi mies, jonka elämän Jeesus muutti.

Tämä on arkistojen helmi Nuotan numerosta 3/2005.