PastoriPiken räppärinuran taustalla on raju nuoruus, joka vei hänet melkein vankilaan saakka. Seurakuntaan kannustanut poliisi oli sysäys uudelle elämälle Jeesuksen seuraajana.
Teksti Nea Kosonen | Kuva Piken promo
Soitan puhelun Helsinkiin. Linjan toisessa päässä on kongolaistaustainen Pierlin Mpaka Makumbu, joka tunnetaan paremmin nimellä PastoriPike. Hän tuli tunnetuksi vuonna 2009 startanneen Pastorit-rapyhtyeen kautta. Pastorit ehti tehdä keikkaa seitsemän vuotta, vieraillen esimerkiksi Maata Näkyvissä -festareilla, kunnes yhtyeen jäsenet päättivät jatkaa musiikin tekoa erillään.
– Haluttiin kaikki lähteä omille urille, Pike kertoo.
Mutta kuka on Pike? Jouluradion yhteistyösovituksessa Hoosianna-virrestä Pike räppää “välil tullu turpaan, välil pokaalii / oot ollu aina lojaali”. PastoriPike on kerännyt Youtubessa tälle ja muille kappaleilleen satoja tuhansia katselukertoja.
Pike on paitsi räppäri, myös valokuvaaja. Pastoreiden lopetettua toimintansa hän kysyi nuoruudesta asti tuntemaltaan Mikael Gabrielilta, pääsisikö hän valokuvaajaksi tämän keikoille. Mikael suostui ilomielin.
– Sitä vuoden tehtyäni mä halusin tehdä jotain muuta. Mä sanoin Mikaelille, että mä haluisin ruveta taas räppäämään. Hän lupasi auttaa mua kaikin keinoin.
Mikael Gabriel otti Piken levy-yhtiönsä suojiin. Tämän jälkeen Pike on julkaissut kaksi EP:tä, joista viimeisin ilmestyi viime vuonna.
Usko näkyy läpi
Musiikkimaailman sekulaari puoli on ottanut Piken hyvin vastaan. Pike toteaa, että yksi merkittävä syy hänen menestykselleen on aitous.
– Mä myönnän musiikissani, että mä oon tehnyt virheitä, ja se antaa ihmisille samaistumispintaa.
Toisaalta myös musiikin positiivisuus ja energisyys ovat olleet tärkeitä menestyksen rakennuspalikoita. Niiden kautta myös usko on lauluissa mukana, vaikkei Pike varsinaisesti hengellisistä asioista räppääkään.
– Jengi kysyy, että miten sä oot noin iloinen? Miten sä nouset noin nopeesti? Mä tarjoan kosketuspintaa uskonasioille, sillä mä en saarnaa. Mä kosketan.
Positiivisella musiikillaan Pike pyrkii valamaan etenkin nuoriin pystyvyysuskoa. Myös työn ulkopuolella hän pyrkii kohtaamaan nuoria.
– Koutsaan yhtä jalkapallojoukkuetta, jossa on paljon maahanmuuttajataustaisia nuoria, mies kertoo.
“Mä myönnän, että mä oon tehnyt virheitä.”
Kaduilta kirkkoon
Kouluikäisenä Pikeä kiusattiin ihonvärinsä vuoksi. Hän ei pärjännyt koulussa, ja kotoa tulleet menestymispaineet ahdistivat.
– Kovan kurin takia mä en saanut sitä rakkautta, jota olisin tarvinnut. Mulla oli ongelmia vanhempien kanssa, karkasin kotoa, tein rikoksia ja osallistuin tappeluihin.
Toisaalta Pike ei täysin syyllistä vanhempiaan laajasta rikosrekisteristään.
– Ilman sitä kuria musta olisi tullut varmaan neljä kertaa pahempi, koska alkuaikoina kuitenkin aina mietin, että mitäköhän vanhemmat tästä ajattelee. Myöhemmin olin sitten kapinallinen, enkä välittänyt, mitä heidän päässään liikkui.
Käänteentekeväksi tapahtumaksi muodostui Piken ja poliisin välinen keskustelu poliisiasemalla. Pike oli viety sinne hänen jäätyään kiinni rikoksesta. Poliisi kertoi, että Piken rikosrekisteri oli niin pitkä, että jos sama meno jatkuisi, hän joutuisi nuorisovankilaan tai hänet palautettaisiin kotimaahansa. Asialle piti siis tehdä jotain.
– Mä kysyin, että mitä mä voisin tehdä. Hän sanoi, että esimerkiksi kirkkoon meneminen on auttanut monia. Niin mä sitten menin helluntaiseurakuntaan ja päätin tehdä parannuksen. Sitten mä pääsin eroon niistä vanhoista tavoista – en heti, mutta pääsin kumminkin.
Jeesus #1
Nykyään nuoruusvuodet ovat Pikelle tärkeä insipiraation lähde.
– Biisit on avaimia, joilla saan avattua portteja mun nuoruuden kokemuksiin. Voin purkaa biiseihin kaiken. Se on terapiaa.
Menneisyytensä lisäksi Pike ammentaa inspiraatiota kaveriporukkansa vitseistä ja tekemisistä, sekä uskostaan ja mielipiteistään. Hän kokee olevansa kutsumuksessaan ja tekevänsä juuri niitä asioita, mitä Jumala hänen tahtookin tekevän.
– Kun siirryin maalliselle puolelle, monet sanoi heti että oon menettänyt mun uskon. Se ei ole totta. Jeesus on mun numero 1. En voisi kuvitella elämää ilman Häntä.
Tästä syystä Pikelle erittäin tärkeä, ellei tärkein juhlapyhä on pääsiäinen. Silloin hän keskittyy muistamaan sitä, mitä Jeesus teki. Hän lukee Raamattua, kuuntelee ylistysmusiikkia ja käy seurakunnassa. Lisäksi hän viettää laatuaikaa vaimonsa ja poikansa kanssa.
– Pääsiäinen pistää pysähtymään. Sillon Jumala sanoo mulle: ”ota pause ja pidä sydämestäs huolta”. Mä saan kokea yliluonnollista rauhaa.
Pääsiäinen on kuulunut Piken kalenteriin lapsesta asti.
– Mun vanhemmat on vahvasti uskovaisia. Mun lapsuudessa pääsiäisen viettoon kuului oleellisena osana myös sitä edeltänyt paasto.
“En voisi kuvitella elämää ilman Jeesusta.”
Sydämestä huolta
Kun kysyn Pikeltä hänen tulevaisuuden suunnitelmistaan, hän toteaa niitä olevan niin paljon, ettei kaikkia kannata edes kertoa. Ainakin tänä vuonna on tulossa paljon uusia biisejä.
– Tähän asti mun ura on ollut kokeilemista. Oon etsinyt, mitä pitää tehdä ja minne pitää mennä. Nyt mä tiedän mitä haluan, ja mun ympärillä on oikeet ihmiset mun suunnitelmien toteuttamiseen.
Katsottiin sitten mistä kuvakulmasta tahansa, Pike on elänyt sangen erilaista elämää. Hän haluaakin rohkaista Nuotan lukijoita seuraamaan omaa sydäntään – kuitenkin niin, että pysyy seurakunnassa, ja muistaa pitää kavereistaan huolta.
– Kaikille ihmisillä on eri tehtävä, ja jokaisella työllä on hedelmä. Seuraa sun unelmia. Herra teidän kanssanne.
“Pääsiäisenä saan kokea yliluonnollista rauhaa.”
PastoriPike
Pierlin Mpaka Makumbu
Ikä: 32
Muutti lapsena Kongosta Suomeen
perhe: vaimo ja poika
Mistä tunnetaan: teki viime jouluksi oman sovituksensa Hoosianna-virrestä
Lue myös: www.nuotta.com/paasiaisraamis2020