Päätän olla kaunis


On suuri tragedia, että niin monet valloittavat ja ihastuttavat naiset ovat hautautuneet häpeän alle. Renee Bennett kuitenkin syttyy elämään täyttä elämää ja ”this girl is on FIRE”!

Teksti Susanna Hulkko | Kuva  I Feel Pretty Promo, STXFilms

 

I feel pretty -komediaelokuva sukeltaa naisen yhteen ehkä syvimmistä kaipauksista ja tarpeista. Jostain syystä, ehkä jo luomisesta lähtien, naiseuteen tuntuu kuuluvan väistämätön halu ja tarve tuntea itsensä kauniiksi.

Tästä tarpeesta ja kaipauksesta on merkkejä joka puolella. Naisena minun ei tarvitse kuin tarkastella hieman omaa sisintäni ja ymmärrän asian tärkeyden. Kun Raamatun alkulehdillä patriarkkakertomuksissa kerrotaan naisista, ei jätetä mainitsematta, että he olivat kauniita. Nykyään marketeissa on pitkät hyllyt täynnä kauneustuotteita, naistenlehdet pursuavat kauneusvinkkejä, eikä naisten pyrkimystä kauneuteen voi mitenkään olla huomaamatta.

On siis kyse tärkeästä asiasta naisille ja naiseudelle, miksei tietysti miehillekin ja miehisyydelle. Kuitenkin on hieman hankala kuvitella, miten saman aiheinen elokuva voisi yhtä syvällä ja samaistuttavalla tavalla koskettaa miehiä.

Naiselle on siis tärkeää kokea, että hän on vastaansanomattoman kaunis. Tämä saa naisen kukoistamaan.

Kauneusihanteiden sokeuttamia

I feel pretty- elokuvan päähenkilön Reneen elämän suurimmat unelmat ja haaveet sekä pahimmat kivut ja epävarmuudet kiteytyivät hänen kokemukseensa omasta kauneudestaan. Peilikuvaansa tyytymättömän Reneen elämään kuului alisuoriutuminen, epävarmuus ja muiden katseiden alla koettu haavoittuvaisuus. Häpeän tunne esti Reneetä hakemasta työtä, josta hän todella unelmoi. Myös uskallus lähestyä vastakkaista sukupuolta tyrehtyi heti alkuunsa.

Elokuva toi silmiä pistävästi esille sen, miten jyrkkä kauneusihanne ihmisillä estää näkemästä siitä poikkeavaa kauneutta.

Kyseessä ei silti ollut vain Reneen oma sisäinen kokemus ulkonäöstään. Elokuva toi silmiä pistävästi esille sen, miten jyrkkä kauneusihanne estää meitä näkemästä siitä poikkeavaa kauneutta. Reneen ulkonäön ei uskottu millään tavalla sopivan isoon kauneusalan firmaan.

Elokuva kuvaa sitä, miten me ihmiset omassa ulkonäkökeskeisyydessämme saatamme ohittaa kokonaan ihmisen itsensä. Tai sitä miten käsityksemme kauniista on niin kapea, että omassa sokeudessamme emme enää tunnista kauneutta, kun se kävelee vastaan.

 

Itsevarmuus antaa siivet

Moni on kokenut tilanteen, jossa vastaan tulee henkilö, jonka ulkonäkö on niin viehkeä ja kaunis, että oma olemus väistämättä alkaa tuntua… no, ei niin viehkeältä. Ne tilanteet ovat tukalia, ja mieleen alkaa piirtyä selkeänä mielikuvia omista finneistä, huonosta ryhdistä, sotkeutuneesta tukasta ja vaatteista jotka eivät sovi tilanteeseen. Jos tämän kaltainen olo on tuttu, niin voi helposti samaistua Reneen hartaaseen toiveeseen: saada olla vastaansanomattoman kaunis.

Hän alkaa elämään valloittavan rohkealla tavalla. Renee toteuttaa omia unelmiaan ja sinkkuelämäkin saa rytinällä kyytiä.

Elokuvissa, kun kaikki kerran on mahdollista, Reneen toive toteutuu. Oikeasti ulkonäkö ei muuttunut, mutta hän näkee itsensä yllättäen täydellisen kauniina. Entä mitä tekee nainen, joka huomaa olevansa vastustamattoman kaunis? Hän alkaa elää valloittavan rohkealla tavalla. Renee toteuttaa omia unelmiaan ja sinkkuelämäkin saa rytinällä kyytiä.

Ehkä tämän elokuvan opetus ontuvalla, hauskalla ja myötähäpeääkin herättävällä tavalla oli se, että ulkonäkö ei sittenkään ratkaise kaikkea. Oma persoonallisuus on tärkeämpi. Häpeä ei vie meitä mihinkään. Itsevarmuus ja itseluottamus sen sijaan ovat avaimia menestykseen. Jos itse kokee olevansa kaunis, niin muutkin alkavat nähdä saman.

Naiselle on siis tärkeää kokea, että hän on vastaansanomattoman kaunis. Tämä saa naisen kukoistamaan. Naisen tarvetta ja halua saada olla kaunis ei siis pidä millään tavalla väheksyä. Miten tätä tarvetta voisi terveellä tavalla täyttää? Entä mihin Uusi Testamentti kehottaa naisia keskittymään, kun he kaunistavat itseään?

”Teidän kaunistuksenne olkoon katoamatonta: salassa oleva sydämen ihminen, lempeä ja sävyisä henki. Tämä on Jumalan silmissä kallisarvoista. ” 1.Piet.3:4

I Feel Pretty:
Ohjaus ja käsikirjoitus:
Abby Kohn
Marc Silverstein

Näyttelijät:
Amy Schumer
Michelle Williams
Tom Hopper
Rory Scovel
Adrian Martinez
Emily Ratajkowski