Helmi: Valtakunnan salaisuus (kirja-arvostelu)

Helmi: Valtakunnan salaisuus (kirja-arvostelu)

Mitä ajattelisit, jos saisit kulkea ajassa taaksepäin 30-luvulle jKr. ja olla omin silmin todistamassa pääsiäisen ajan tapahtumia? Uskoisitko näkemäsi Jeesuksen kuoleman ja tyhjän haudan vai epäilisitkö ylösnousemuksen ihmettä? Joutuisit itse selvittämään, mitä todellisuudessa tapahtui ja minkälaista valtakuntaa Jeesus julisti.

Markus Mezentius Manilianus on kuluttanut aikaansa Aleksandriassa aistinautintojen ja erilaisten ennustusten tutkimisen parissa odotellessaan rakastettunsa paluuta.

Kyllästyttyään odotteluun hän päättää lähteä Jerusalemiin seuraamaan paljon puhuttua juutalaisten pääsiäisjuhlaa. Saapuessaan sinne hän näkee kaupungin ulkopuolella ristillä miehen, jonka pään yläpuolella on kirjoitus Jeesus Kristus juutalaisten kuningas. Tämän miehen kohtalo alkaa askarruttaa Markusta ja hän päättää lähteä selvittämään Jeesuksen kuninkuutta ja hänen valtakuntansa salaisuutta.

Valtakunnan salaisuus sisältää yksitoista Markuksen kirjoittamaa kirjettä rakastetulleen. Alussa ne ovat täynnä palavaa rakkautta, kaipausta ja odotusta. Pian hän kuitenkin huomaa etääntyneensä Tulliasta ja kirjoittavansa enemmän itselleen ajatustensa selvittämiseksi. Tien etsiminen täyttää roomalaisen Markuksen sydämen. Halu oppia tuntemaan Jeesus ja päästä osalliseksi hänen valtakunnastaan merkitsee nyt Markukselle enemmän kuin mikään muu.

Mitä ajatuksia herättää?

Vaikka Valtakunnan salaisuudessa (ensimmäinen painos vuonna 1959, WSOY) kuljetaan ajassa pari tuhatta vuotta taaksepäin, on se silti ajankohtainen. Monet etsivät tietä, totuutta ja elämää Markus Mezentiuksen tavoin ja pohdiskelevat kysymyksiä syntisyyteen ja pelastukseen liittyen. Itselläni se herätti ajatuksia myös hengellisessä mielessä, vaikka kaunokirjallinen romaani onkin. Joitakin raamatunkohtia tai kirjan henkilön sanomisia pysähdyin pohdiskelemaan syvällisemmin.

Teosta ei pidä nostaa Uuden testamentin rinnalle, vaikka niistä löytyykin paljon yhtäläisyyksiä. Waltarin teologinen tausta näkyy tekstissä, sillä kirjasta löytyy Raamatusta tuttuja henkilöitä, joita Markus tapaa, ja lainauksia, joita nämä henkilöt käyttävät puheessaan. Tässä kirjassa muun muassa Pontius Pilatus ja Maria Magdalena ovat saaneet persoonallisia ja inhimillisiä piirteitä, joihin lukijan on helppo samaistua epäilyksineen ja kiusauksineen.

Waltarin teksti on helppoa ja ymmärrettävää luettavaa, vaikka teologinen dialogi välillä puuduttaakin. Uutta testamenttia lukeneen tämä teos tempaa aitoudellaan ja mielikuvituksellisuudellaan mukaansa keskelle maailmanhistorian merkittävimpiä tapahtumia. Välillä juoni etenee tuskastuttavan hitaasti, mutta totuus tuskin jää lukijalle epäselväksi:

”Teitä on monta ja eksyttäjiä paljon”, sanoin. ”On vain kaksi tietä”, hän huomautti viisastelevasti. ”Toinen vie elämään ja toinen kuolemaan.”

Leena Koski

Tämä helmi on poimittu Nuotan kesänumerosta vuodelta 2005. Lue koko numero alta ja tutustu myynnissä oleviin nettinäytenumeroihin Nuotan kaupassa. Parhaiten Nuotasta saa kaiken irti tilaamalla lehden kotiin tilauspalvelusta.