Opetuslapsena avioliitossa ja ammatissa


Aili ja Tuomas elävät Jeesuksen opetuslapsina yhdessä niin arjessa kuin juhlassakin. He avaavat kokemuksiaan Jeesuksen jälkien seuraamisesta sekä vähän aviossa elämisestä.
Teksti Emmi Laine | Kuvat Ailin albumi
Aili 19v. ja Tuomas 21v. Kinnunen ovat Jyväskylässä elelevä aviopari. He tapasivat kesällä 2011 ensimmäisen kerran ja 3 vuoden päästä alkoivat seurustella. Seurusteluajan Tuomas ja Aili asuivat eri paikkakunnilla Ailin opiskelujen sekä Tuomaksen siviilipalveluksen vuoksi. Heinäkuussa 2016 he menivät onnellisesti naimisiin.
Antoisinta avioelämässä nuoren parin mielestä on ollut välien lähentyminen, luottamuksen rakentuminen ja toisen kannustus eteenpäin. Ajan kuluessa pari on löytänyt todellisen yhteyden välilleen. He tuntevat olevansa ennen kaikkea toistensa parhaita ystäviä.

– Hyvä kysymys, mikä antoisinta on oikeasti ollut, naurahtaa Tuomas.

– Voi olla oma itsensä, ei tarvitse jotenkin väkisin hymyllä vaan saa murjottaa rauhassa. Ennen kaikkea voi nauraa yhdessä. Voimavara on jaksaa puskea haasteissa etteenpäin kannustuksella ja vaikeinakin aikoina tietää ettei toinen ole menossa minnekkään, Aili sanoo ja katsoo hymyillen miestään.

– Toinen seisoo rinnalla vaikka mikä olisi, Tuomas jatkaa.

Opetuslapseus heidän näkökulmastaan

Jeesuksen opetuslapseuden Aili sanoo tuovan turvaa, olevan kaiken pohjana. Hän korostaa huonoinakin päivinä sisimmässään tietävänsä asioiden olevan paremmissa käsissä, ettei ihmisen tarvitse stressata.

Tuomas tähdentää opetuslapseuden merkitsevän paljon heille yhdessä kulkiessa. Hän tietää ettei ole yksin, kun kertoo jollekin ei-uskovalle olevansa Jeesuksen opetuslapsi, sillä silloinkin vaimo on rinnalla.

– Työssä voi kertoa oman elämän kautta uskosta. Monissa herättää kysymyksiä, että miksi näin nuorena on mennyt naimisiin, josta saa sitten aasinsillan erillaisuuteen ja syihin miksi näin on tehnyt, Aili summaa.

Pari kuvailee, miten työelämässäkin motivoi, kun ajattelee, että hommia tehdään Jumalalle. Arjessakin palvelee Jumalaa vaikka seurakunnassa ei olisikaan töissä.

– Tavallinenkin työ voi olla kutsumus Jeesuksen opetuslapseuden toteuttamiseen, kuvailee Tuomas.

– Ammatteja on erilaisia kuten ihmisiäkin, hommia riittää tehtäväksi.

Rakkaus ja opetuslapseus

Ammatti on monesti kutsumus ja Jumalan antaa siihen tarvittavan viisauden. Kristitty voi kaikissa ammateissa palvella Jumalaa. Rakkauden kaksoiskäsky on avioliiton avain. Noudattamalla rakkauden kaksoiskäskyä aviopari elää Jeesuksen opetuslapsen elämää.

Jumalan rakkaus on tärkeintä. Vain rakastettu voi rakastaa! Rakkauden koulu avioliitossa on elämän pituinen ja valmiiksi ei tule koskaan. Avioliiton eteen kannattaa ja täytyy tehdä työtä.

Jeesuksen rakkaus näkyy avioliitossa parhaiten niin, että molemmat elävät Jeesuksen veren suojassa ja pitävät huolta suhteestaan Jumalaan. Siitä poikii oikea itsensä rakastaminen, jolloin on mahdollista rakastaa puolisoaan sellaisena joksi Jumala hänet loi.

Suosittelen kaikille aviopareille leirejä ja avioliittokursseja, ne rikastuttavat ja antavat mahtavaa realiteettiterapiaa.

Seija Leppänen
Psykoterapeutti