Radio, televisio, internet… Mahdollisuudet osallistua jumalanpalvelukseen kotisohvalta ovat monet. Nuotta haastatteli pastori Erkki Koskenniemeä virtuaalisesta jumalanpalveluksesta.
Teksti Markus Tienhaara | Kuva Erkki Koskenniemen albumi
Virtuaalisesta messusta tai jumalanpalveluksesta puhuttaessa on huomioitava, että messu tarkoittaa jumalanpalvelusta, jossa nautitaan ehtoollinen. Päällimmäisin kysymys onkin, voiko ehtoollista nauttia ”etänä” virtuaalimaailmassa?
– Ehtoollisessa on tärkeää toisten kohtaaminen ja yhteen tuleminen. Läsnä on silloin Kristuksen ruumiin kaikki jäsenet, koko seurakunta. Verkko antaa vain vaillinaisen yhteyden, joka on hieno asia, mutta ei korvaa konkreettista yhteyttä. En pidä virtuaalista ehtoollista mahdollisena, toteaa Erkki Koskenniemi.
Verkko tarjoaa meille erinomaisen mahdollisuuden olla Jumalan sanan äärellä silloin, kun se ei muuten ole mahdollista. On hienoa, että messuja lähetetään radion ja internetin kautta, ja joissain maissa se on jopa ainoa tapa päästä Jumalan sanan äärelle. Konkreettista messua se ei kuitenkaan korvaa kokonaan.
– Virtuaalinen jumalanpalvelus voi hoitaa sanalla, mutta sakramentit toimivat toisella tavalla, Koskenniemi jatkaa.
Virtuaalista yhteyttä
Miltä kuulostaa virtuaalinen seurakuntayhteys? Jeesus sanoo: ”Missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään” (Matt. 18:20). Joku saattaa pohtia, koskevatko Jeesuksen sanat myös internetin välityksellä kokoontumista.
– Varmasti sanansa kautta Jumala on läsnä ja toimii myös internetissä. Tämänkaltaiset tilanteet pitää kuitenkin aina arvioida erikseen. Miten ikinä Jumalan sana onkaan esillä, siellä Pyhä Henki vaikuttaa, joko synnyttäen uskoa tai paaduttamalla, vastaa Koskenniemi.
“En pidä virtuaalista ehtoollista mahdollisena.”
Seurakuntayhteydessä, kuten muussakin ihmisten välisessä kanssakäymisessä, on tärkeää, että vietetään aikaa myös kasvotusten ja tehdään asioita yhdessä. Moderneinkaan Skype-puhelu ei yllä samalle yhteyden tasolle kuin kahvipöytäkeskustelu, emmekä voi elää elämäämme pelkästään tietokoneen ruutua tuijotellen. Erityisesti kristittyjen on hyvä vaalia keskinäistä yhteyttä. Raamattukin kehottaa siihen.
Uhka vai mahdollisuus?
Koskenniemi näkee Internet-vallankumouksen tuovan valtavasti mahdollisuuksia. Hyvä esimerkki on Bible Toolbox -sivusto, joka vie evankeliumin myös sinne, missä sen julistaminen on kiellettyä.
– Internet on upea mahdollisuus, kuin kirjapainotaito 2.0. Itselläni on useita raamattukouluja Facebookissa koko ajan käynnissä. Ensi sunnuntaina olen matkalla messun aikana, jolloin ilman muuta seuraan sitä netistä, kertoo Koskenniemi.
Internetin käytön yleistyminen tuo myös kysymysmerkkejä. Ilmiö on ollut olemassa vasta niin vähän aikaa, että sen seurauksia ei vielä nähdä.
“Verkko tarjoaa meille erinomaisen mahdollisuuden olla Jumalan sanan äärellä silloin, kun se ei muuten ole mahdollista.”
– Onhan tässä isoja vaaroja. Virtuaalimaailma on varsin pinnallinen ja iso aikasyöppö. Netissä kulutettu aika on usein pois myös raamatunlukuajasta, Koskenniemi muistuttaa.
Haasteistaan huolimatta internet on kuitenkin paitsi uhka myös mahdollisuus. Niin kuin Luther aikanaan valjasti vastakeksityn kirjapainotaidon palvelemaan evankeliumia, on kirkolla tänään suurenmoinen mahdollisuus saavuttaa yhä useampia ihmisiä internetin avulla.
Erkki Koskenniemi on pastori ja teologian tohtori, joka on opettanut paljon Raamattua internetin kautta. Hän on järjestänyt mm. verkkoraamattukursseja Facebookissa sekä tehnyt evankelioivaa Bible Toolbox -sivustoa.