Onko Maria Magdaleena satua?


Maria Magdaleena -elokuva höystettynä Oscar-ehdokkuuksilla palkituilla näyttelijöillä herätti ennen kaikkea yhden kysymyksen: Löytyykö tämä kertomus Raamatusta?

Teksti Antero Toikka | Kuva Maria Magdaleena Promo   

Elokuvan juoni perustuu osin Raamatun evankeliumikirjoihin. Toisaalta se vaikuttaa saaneen paljon innoitusta Raamatun ulkopuolisesta ns. Marian evankeliumista. Sen lisäksi vaikuttaa siltä, että kertomukseen on sijoitettu elokuvan tekijöiden paikoin hyvin erikoisia tulkintoja Raamatusta. Ihmisen kädellä tehty elokuva ei tietenkään voi kuvata Jumalan sanan vertaisesti mitään sen kertomuksista. Mutta on mielenkiintoista mitä pientä hyvää me voimme huomata maallistenkin teosten kautta.

Kaikki raamatulliselta näyttävä ei välttämättä ole Raamatusta.

Leffan katsominen käy hyvästä harjoituksesta siinä, että pidänhän Jumalan kertomana totuutena Jeesuksen elämänvaiheista vain sitä, mikä on Raamatussa kerrottu. Kaikki raamatulliselta näyttävä ei välttämättä ole Raamatusta.

 

Jeesus heikon puolella

Joitakin yhtäpitäviä suuria linjoja Maria Magdaleenalla ja Raamatun kertomuksilla toki on. Jeesuksen elinaikana naisia ei arvostettu samalla tavalla kuin tänä päivänä. Jos Magdalan Maria olisi naistenpäivänä julistanut, että naisten pitäisi saada samat oikeudet kuin miestenkin, hän ei luultavasti saanut ihan hirveästi tykkäyksiä. Marialla ei ollut äänioikeutta. Naisen denaari ei ollut edes 0,8 denaaria. Eikä tytöillä koulutustaso ollut mennyt poikien edelle. Naisia väheksyttiin monella tavalla.

Jeesus arvostaa väheksittyjä

Sen ajan Israelissa Jeesusta oli helppo pitää tietynlaisena radikaalina, koska hän kunnioitti naisia. Elokuvassa Jeesus arvostaa väheksyttyjä ja antaa suuriakin tehtäviä sellaisille ihmisille, joita muut ihmiset eivät arvosta. Näin Raamattu kuvaa usein sitä, miten Jumala toimii. Voit Raamatusta etsiä kertomukset esimerkiksi Abrahamin, Daavidin tai Jeesuksen äidin Marian elämänvaiheista. Heidän lisäkseen lukuisia muitakin sellaisia esimerkkejä on, joissa Jumala valitsee ihmisten silmissä heikon. Näin hän toimi myös Jeesuksen kohdalla.

Mitä sinä odotat Jeesukselta?

Millainen Messias?

Elokuvassa kerrotaan, että Jeesuksen ajan juutalaiset olivat ahtaissa oloissa Rooman imperiumin alaisuudessa. Opetuslapsilla oli keskenään erilaisia odotuksia Jeesusta kohtaan. Moni toivoi hänestä sellaista Messiasta, joka vapauttaisi juutalaiset maallisen alistajavallan alta. Jeesuksen odotettiin olevan kuningas, joka antaisi maanpäällisen oikeudenmukaisuuden toteutua.

Raamatun perusteella vaikuttaa siltä, että tämä oli todella tilanne monen kohdalla: ei ymmärretty Jeesuksen todellista tehtävää. Ei ymmärretty omaa suurinta ongelmaa. Ei ymmärretty omaa syntisyyttä, ja sitä että Jeesus tuli rangaistukselta, jonka Jumala on säätänyt häntä vastaan rikkoneelle.

 

Mitä sinä odotat Jeesukselta? Odotatko ennen kaikkea apua matikan kokeeseen ja ihmissuhteisiin? Nekin ovat tärkeitä asioita elämässä, ja niihin todellakin saa pyytää Jeesukselta apua. Ainakin minun on kuitenkin vaikea pitää mielessä, että suurin hätä, johon tarvitsen apua, on se että olen syyllinen ja tarvitsen anteeksiantoa synteihini.


Pääosissa:
Maria Magdaleena: Rooney Mara (Painajainen Elm Streetillä, The Social Network ja The Girl with the Dragon Tattoo)
Jeesus: Joaquin Phoenix (Gladiator ja Hotelli Ruanda)
Pietari: Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave)

Ohjaaja: Garth Davis
Käsikirjoittajat: Helen Edmundson ja Philippa Goslett