Onko kaikki hyvin vai miksi sä et puhu?


Nuorena ulkomaille muuttaessa on moni asia hukassa ja joskus oma itsensäkin. Ikävän tai pettymysten painaessa mieltä kirkon penkkiin istahtaminen on antanut aikaa hengähtää.

Teksti ja kuva Aino Grönman

-Miksi sä et puhu lainkaan? Onko kaikki ihan hyvin? Nämä kysymykset olen saanut kuulla monta kertaa vaihtovuoteni aikana Itävallassa.

Tällaisena höpöttäjänä ja sosiaalisia tilanteita tärkeinä pitävänä henkilönä oli erittäin vaikeaa siirtyä omasta rakkaasta äidinkielestään saksan kieleen. Aluksi en kielen perusteilla ymmärtänyt mitään siitä mitä ympärillä olevat ihmiset sanoivat, saati sitten pystynyt mitään heidän keskusteluihinsa kommentoimaan. Väärinkäsitykset olivat osana arkipäivää.

Toisten ymmärtämisen ja ymmärretyksi tulemisen kanssa kamppailu kävi välillä erittäin raskaaksi. Usein päivän jälkeen väsytti niin paljon, että iltarukous jäi kesken silmien ummistuessa jo kiinni uneen.

Kesti noin neljä kuukautta ennen kuin opin edes hieman ymmärtämään jotain siitä, mistä ruokapöydässä tai koulussa keskusteltiin. Onneksi erään raskaan viikon jälkeen tajusin lähteä kirkkoon, istahdin löytämäni evankelisen kirkon penkkiin ja huokaisin – Jumala ymmärtää.

“Istahdin löytämäni evankelisen kirkon penkkiin ja huokaisin – Jumala ymmärtää.”

Olen löytänyt vastaanottavaisen seurakunnan, jonka jäsenet jo ensimmäisestä kerrasta lähtien ovat kohdelleet minua kuin osana Jumalan suurta perhettä. Uskovat ystävät Suomesta ovat olleet myös iso tuki, joille on voinut soittaa vaikka keskellä yötä.

Messusta on tullut myös täällä Itävallassa tärkeä hengähdyspaikka – hetki vain minun ja Jumalan välillä, ymmärrystä ilman sanakirjaa tai käsillä viittomista.

Kirjoittaja on 17-vuotias lukiolainen Pomarkusta ja vaihto-oppilaana Itävallassa.

 

Parisuhde ei ole tunteista kiinni

Totta. Tavallaan. Parisuhdetta ylläpitää päätös rakastaa toista, myös silloin, kun se ei siltä tunnu.

Teksti Aino Kemlin | Kuva Unsplash/Jasmine Waheed

Parisuhteeseen kuuluvat vahvat tunteet etenkin suhteen alussa, mutta suhteen ylläpitämiseen vaaditaan myös päätös rakastaa, vaikkei se tuntuisikaan helpolta. Aviopuolisot lupaavat rakastaa toisiaan myös vastoinkäymisissä.

Raamatun kehotus rakastaa myös vihamiehiämme kertoo meille, ettei rakkaus ole vain tunne. Toisinaan tunteet seuraavat päätöstä rakastaa, eikä toisinpäin.

Ehtoollinen

Ehtoollinen on toinen luterilaisen kirkon sakramenteista. Siinä uskovat nauttivat Kristuksen ruumiin ja veren syntien anteeksiantamiseksi, kuten hän itse meitä pääsiäisaterialla kehotti.

Sarah Skov, 18
Jeremia 31:3
“Kaukaa ilmestyi minulle Herra ja sanoi: Ikuisella rakkaudella minä olen sinua rakastanut, sen tähden olen vetänyt sinua puoleeni armosta.”
Kun kerran luin tämän jakeen, en yksinkertaisesti pysty unohtamaan sitä!