Oikeuden Puolustajat


Justice Leaguessa DC:n kuuluisimmat supersankarit yhdistävät voimansa yhteistä vihollista vastaan. Myös kristityillä olisi supersankareilta paljon opittavaa.

Teksti Henrik Mäki | Kuvat Justice League promo

 

DC Comicsin supersankarielokuva Justice League (suom. Oikeuden Puolustajat) sai ensi-iltansa keskellä pimenevää marraskuuta. Kyseessä on DC:lle tuttuun tapaan eeppinen supersankarien ajojahti, jossa kuuluisimmat sankarit, kuten Batman, Teräsmies ja Ihmenainen yhdistävät voimansa Tuomiopäiväksi kutsuttua pimeyden ruhtinasta vastaan.

”Paholainen esiintyy mieluusti Teräsmiehenä tai Batmanina, joihin on helppo luottaa.”

Tehosteiden kanssa tällaista tarinaa on hauska seurata, mutta harvoin pysähdymme itse miettimään, ketkä ovat oman elämämme supersankareita ja milloin olemme astuneet vihollisen ansaan. Omassa elämässä hahmojen erottaminen on myös paljon vaikeampaa, sillä Paholainen ei toimi kuten elokuvan Tuomiopäivä julistaen tuhoa elämäämme. Hän esiintyy mieluummin Teräsmiehenä tai Batmanina, joihin on helppo luottaa. Raamattu jopa kertoo suoraan, että Saatana pettää ihmisiä tekeytymällä valkeuden enkeliksi. (2. Kor. 11:14) Justice Leaguessa ja supersankarielokuvissa yleisemminkin on kuitenkin yksi yhteinen piirre kristinuskoon: oikeus voittaa aina.

 

 

Maailman pelastaminen ei ole vain supersankarien juttu

Paratiisissa Eva ja Adam lankesivat syntiin syötyään kielletyn puun hedelmää. Rangaistukseksi Jumala karkotti ihmisen maahan, jossa työtä on tehtävä otsa hiessä (1. Moos. 3:19). Jumala antoi ihmiselle myös käskyn viljellä ja varjella maailmaa. Tästä näkökulmasta joku voisi pitää supersankareita hurskaina kristittyinä: he ovat valmiita vaarantamaan oman henkensä maailman puolesta.

 

Joskus mietin, mikä meidän kristittyjen laita on tänään. Mietimmekö enää, miten voisimme varjella maailmaa, vai olemmeko keränneet nipullisen tekosyitä, miksi maailman varjeleminen ei enää kuuluisi meille? Maailman varjelemiseksi on konsteja moneen lähtöön. Joku voisi sanoa, että maailmaa suojellaan valitsemalla autoilun sijasta pyöräily. Toinen taas toteaa, että kyse on vertauskuvallisemmasta käskystä, jossa maailmaa varjellaan oikeudenmukaisuudella, esimerkiksi puolustamalla heikompaa.

Yhtä kaikki tunnemme kyllä keinot varjelemiseen. Helposti emme kuitenkaan halua uhrata ajatusta sille, ovatko oma elämäntapamme ja omat valintamme kestäviä, kun niitä tarkastellaan Raamatun valossa.

 

 

Vain yhdessä voimme voittaa

Edes Batman, ehkä supersankareista ikonisin, ei riittänyt yksin nujertamaan Tuomiopäivää. Hän tarvitsi rinnalleen joukon muita sankareita.

Samoin on meidän kristittyjen laita, kun yritämme taistella ilman muita uskovia.  Edes hurskain kristitty tai suuret uskon esikuvat, kuten Martti Luther tai kirkkoisä Augustinus, tuskin olisivat voineet vastustaa Paholaisen juonia yksin.

”Pyhää Henkeä voisi verrata supersankareihin.”

Meillä uskovilla on kuitenkin toistemme lisäksi myös Puolustaja taivaasta: Jumalan Pyhä Henki (Joh. 14:26). Pyhää Henkeä voisi verrata supersankareihin, onhan Pyhän Hengen voima inhimillisesti katsottuna yliluonnollista. Pyhän Hengen avulla meillä on voima todistaa Jeesuksesta ja toimia valona maailmassa (Joh. 15:26). Supersankareista voimme löytää inspiraatiota myös todistajan tehtävässä: niin kuin Batman toimii Gothamin valona, niin on meilläkin mahdollisuus toimia oman kaupunkimme supersankareina heijastaen Jeesuksen rakkautta maailmaa kohtaan.

 

Top näyttelijät:
Ben Affleck … Batman
Henry Cavill … Superman
Amy Adams … Lois Lane
Gal Gadot … Wonder Woman
Ezra Miller … The Flash
Jason Momoa … Aquaman
Ray Fisher … Cyborg

Ohjaaja: Zack Snyder
Käsikirjoittajat: Chris Terrio, Joss Whedon

Ohjaajan muut merkittävät leffat: Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice