Nuottailtoihin tullaan rukoilemaan ja oppimaan

Nuottailtoihin tullaan rukoilemaan ja oppimaan

Lahden Lutherin kirkon ovi käy ja eteisestä kuuluu pirteä tervehdys. Kukin tulija saa osakseen lämpimät tervetulotoivotukset. Kynnys Nuottailtaan uskaltautumiselle ei ole suuri. 

Ensimmäiset nuottalaiset ovat tulleet kirkolle jo heti ovien auettua. Keittiöstä kuuluu iloista puheensorinaa nuorten autellessa iltojen toista vetäjää Iida Hovia iltapalan laitossa. Ovi käy jälleen, ja pian alkaakin Nuottailloissa käyvä pieni, mutta aktiivinen nuorisoporukka olla koolla.

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen nuorisotyöntekijä Samuli Luomaranta alkoi pitää nuorteniltoja Lahdessa vuonna 2011. Helmikuussa 2012 järjestetyn Sleyn talvitapahtuman jälkeen pyöräytettiin käyntiin Nuottaillat kolmen eri järjestön yhteistyöllä. Vuoroillaan niissä on vetäjä myös Suomen ev. lut. Opiskelija- ja koululaislähetyksestä sekä Kansanlähetyksestä.

Ennen varsinaisen aloitusta nuoret soittelevat pianoa ja kitaraa, laulavat ja vaihtavat kuulumisia. Koulupäivän jälkeen on mukavaa päästä lepäämään paikkaan, jossa saa tavata kristittyjä ystäviä rennoissa merkeissä ja Jumalan sanan äärellä.

Kuka minä olen?

Kun viimeisimmätkin tulijat ovat saapuneet paikalle ja iltapalaleivät ovat valmiina, ilta alkaa nopealla kierroksella viime tapahtumista. Sen jälkeen Iida kertoo säännöt aloitusleikille ja jokainen saa selkäänsä tarran, jossa lukee jonkin Raamatun henkilön nimi.

Ideana on saada selville kuka henkilö on kyseessä arvailemalla henkilön nimi muiden antamien vihjeiden avulla.

”Olenko mä Jeesuksen opetuslapsi? Kerrotaanko minusta Vanhassa vai Uudessa Testamentissa? Millä kirjaimella nimi alkaa?”

Pikkuhiljaa mysteeriset henkilöt alkavat nousta mieleen ja tarrat irrotetaan. Jäljelle jää enää illan vetovastuussa oleva Samuli eli Samppa, jolla onkin selässään kaikkein vaikein nimi. Lopulta sekin paljastuu – tosin niin suorin vihjein, ettei sitä voi enää Sampan arvaamaksi sanoa – ja alkaa leikkimielinen väittely epäreiluudesta ja siitä, että nimi oli erilainen kuin uudessa käännöksessä.

Yksi iltaan tulleista nuorista on Jemina Suontama, vasta riparin käynyt 15-vuotias hollolalainen.

– Nuottailloissa parasta on hyvä meininki, huumorintajuiset ja loistavat vetäjät ja tietenkin hyvät opetukset, tyttö kertoo nuortenilloista, jotka hän löysi viime syksynä.

– Myös Trio-aktio oli siisti!

Nuottailtojen ohella on järjestetty myös yksi evankelioimistempaus kauppakeskus Triossa Lahden keskustassa. Se jäi kaikille mukaan päässeille mieleen hienona kokemuksena.

– Aktio oli mahtava! Jumalan antaman rohkeuden sai huomata jännityksen katoamisena heti alussa, kun oikeasti tuli ensimmäinen tilaisuus päästä juttelemaan Triossa olleille nuorille, Henni Rantanen kertoo innoissaan.

Olennaisia kysymyksiä

Pääsiäisen jälkeisen Nuotta-illan opetus aloitetaan laulaen ja rukoillen. Aiheena on perustermi, luterilaisuus. Aluksi pohditaan aiheeseen liittyviä peruskysymyksiä: Miksi juuri luterilaisuus, entäs helluntaiseurakunta, Vapaakirkko tai muut? Miksi on niin monta eri seurakuntaa? Miksei voi olla vain Jeesus, minä ja me…?

Samppa opettaa luterilaisuudesta piirtämänsä aikajanan avulla. Sen alkupäässä on risti ja loppupäässä jana haarautuu eri seurakuntiin. Vielä hetkeä aiemmin salissa käynyt höpinä ja nauru ovat hiljenneet ja nyt nuoret kuuntelevat keskittyneinä opetusta, jota välillä myös huumori keventää.

Opetuksen jälkeen syödään iltapalaa ja jutellaan niitä näitä ennen hartautta. Iida tiedottaa tulevista tapahtumista ja Samuli testailee Jeminan upouutta kitaraa.

Samuli kertoo nuorisotyön kantavan voiman arjen kiireiden ja omien juttujen keskellä olevan Jumalan yksinkertaisen lupauksen siitä, että Hän on koko ajan meidän kanssamme.

– On todella upeaa saada tehdä juttuja nuorten kanssa. Kyllähän siinä itsekin oppii, kun pitää opetuksia nuortenilloissa ja raamiksissa. Nuoret esittävät usein myös hyviä kysymyksiä! Lahden lisäksi käyn myös muissa Etelä-Suomen nuortenilloissa ja vierailen paikallisseurakunnissa.

Meitä kutsutaan kertomaan Jeesuksesta

Nuottailtojen opetuksista nuoret pitävät kovasti ja kertovat niiden avaavan usein ihan uudenlaisia näkökulmia asioihin, joita he ovat aiemmin pitäneet täysin läpiseulottuina ja joista on luullut jo tietävänsä kaiken.

– Kun Jeesuksesta on itselleni tullut niin tärkeä ja iso osa elämää, tahdon kertoa siitä myös muille. Jumala itse kutsuu meitä kertomaan Pojastaan, Samuli selittää ja kertoo näystään saattaa koko Suomen nuoriso kuulemaan Jeesuksesta Kristuksesta.

Illan päätteeksi nuoret kerääntyvät kynttilöistä muodostetun ristin ympärille hartauteen, joka aloitetaan rukouksella ja muutamalla laululla. Iida pitää todistuspuheenvuoron, joka tuntuu koskettavan monia. Lopuksi nuottalaiset siunaavat toisensa yhteisellä Herran siunauksella ja loppulaululla.

Osa porukasta jää vielä auttamaan Iidaa ja Samulia paikkojen järjestelyssä. Seuraavaan Nuottailtaan on lähes kaksi viikkoa! Onneksi välissä ehtii kuitenkin olla Nuottaraamis, joka pidetään Kansanlähetyskodilla parittomien viikkojen torstaina.

Teksti ja kuva: Milka Ikäläinen/Sanansaattaja