NuottaFM: Open Doors -järjestö Suomessa

NuottaFM: Open Doors -järjestö Suomessa

Keskiviikon NuottaFM:ssä puhuttiin marttyyreista, vainoista ja Open Doors – järjestöstä, joka on kansainvälinen järjestö, joka toimii vainotun kirkkomme puolesta. Toimittajat totesivat jo alkuun, että suomalaisille vainot jäävätkin usein hyvin kaukaisiksi, vaikka ne lisääntyvät koko ajan.

Haastattelussa kuultiin Miika Auvista, joka on juuri valittu Open Doorsin toiminnanjohtajaksi Suomessa. Auvisen mukaan järjestöä tarvitaan Suomessa tuomaan piristystä hengelliseen kenttään ja tuomaan muualla maailmassa tapahtuvia vainoja tietoon täällä, missä emme niitä usein tiedosta. Suomessa kristittyjen vaino on usein sitä, että syrjitään esimerkiksi koulussa, ja pahimmillaan jopa kirkkokuntien sisällä nauretaan niille, jotka palavat evankeliumille.

Vainoja on hyvin monenlaisia, sekä henkistä että fyysistä. Järjestö julkaiseekin joka vuosi vuosilistan, joka listaa vainot sekä maat, joissa on paljon vainoja. Listasta on muun muassa havaittavissa, että tapettujen kristittyjen määrä kaksiinkertaistui vuonna 2014 edelliseen vuoteen verrattuna, mikä johtuu etenkin Saharan eteläpuolen väkivaltaisuuksien ja Lähi-idän ääri-islamistien liikkeistä. Todellisuus on, että kristittyjä vainotaan koko ajan enemmän

Kaikista uskonnoista etenkin kristittyjä vainotaan, ja Jeesus jättikin meille viestin, että hänen seuraajiaan tultaisiin aina vainoamaan, kuten Jeesusta itseään vainottiin. Meidän tulisi miettiä, miten minä yksilönä ja kristittynä elän uskoa arjessa todeksi. Uskallanko tuoda uskoa esille, vaikka tulisi vaikeuksia?

Kirkkohistoriasta kuitenkin näemme, että vainot antavat seurakunnille keskinäistä rohkeutta ja murtavat kristittyjen keskinäisiä raja-aitoja. Vainoista huolimatta kirkko kasvaa, ja marttyyreja arvostetaan etenkin vainoituissa kirkoissa, vaikka Suomessa ei olekaan täyttä käsitystä tästä. Tietoisuutta voidaan tuoda kouluihin ja seurakuntiin Open Doorsin kautta. Järjestön tavoitteena on rohkaista tavallisia suomalaisia kristittyjä elämään uskoaan todeksi arjessa, ja ennenkaikkea rukoilemaan ja tukemaan kristittyjä, joiden olot eivät ole yhtä hyvät kuin suomalaisilla.

Lopuksi Auvinen kehoittaa jokaista, joka on kiinnostunut järjestöstä, ja kokee haluavansa olla mukana sen toiminnassa, ottamaan yhteyttä järjestöön. Toiminta alkaa kunnolla syksyllä 2015, ja Auvinen uskoo, että jokaiselle halukkaalle löytyy varmasti oma paikka.

Teksti: N-tiimi Heidi

Kuva: freeimages.com