Aku Lundström – Rakkautta, yhteyttä ja syvää soundia


Aku Lundström on monipuolinen musiikin­tekijä, joka on laittanut lahjansa Jumalan työhön. Hän laulaa ja soittaa kitaraa Kisko-bändissä ja pyörittää yhden miehen musiikkialan yritystä. Tärkeintä Akun elämässä ei kuitenkaan ole musiikki vaan rakastava Jumala.

 

– Koen Kiskon jonkinlaiseksi lähetys- tai nuorisotyöksi. Kiskon kautta saan jakaa sitä, mitä olen itse saanut nuorena. Silloin Jumala teki todella selväksi musiikin voiman ja sen, miten sitä voi käyttää. Haluan kertoa Jumalan rakkaudesta musiikin avulla, Aku hehkuttaa.

Aku käyttää paljon sanaa kutsumus. Hän kokee kutsumuksekseen Jumalan palvelemisen niillä lahjoilla, joita on saanut. Näiden lahjojen nimeäminen on silti hänelle vaikea tehtävä.

– Koen, että saan käyttää Jumalan minulle antamia lahjoja parhaiten studiotyössä. Pystyn tekemään melkein millaista musiikkia vain. Mieluiten teen sellaista musiikkia, mistä itse tykkään. Kutsumukseni on tehdä niin hyvää musiikkia kuin mahdollista. Hyvän musiikin kautta voin parhaiten julistaa evankeliumia.

468x60v3

 

 

Musiikin monitoimimies

Akun musiikillinen elämä alkoi klassisen musiikin parissa. Hän alkoi soittaa pianoa seitsemänvuo­tiaana ja lopetti pianonsoiton vasta musiikkikoulun 3/3-tutkinnon suorittamisen jälkeen. Pikkuhiljaa klassinen vaihtui konemusiikkiin. Jo 12-vuotiaana Aku äänitti ensimmäiset omat kappaleensa syntetisaattorilla c-kasetille. Kun Aku oli 15-vuotias, hän teki biisejä lähes joka päivä.

Aku on soittanut pianon lisäksi rumpuja, bassoa ja kitaraa. Hän rakastaa kappaleiden sovittamista, koska siinä hän kokee hallitsevansa koko kokonaisuutta. Sovittaminen on hänelle myös helppoa, koska hän on itse soittanut kaikkia soittimia ja sitä kautta ymmärtää niitä.

Laulaminen sen sijaan on tuntunut Akusta hyvin vaikealta. Hän alkoi laulaa vasta varsin myöhään, eikä silloinkaan tehnyt sitä mielellään. Hän ei koe tarvetta olla itse etualalla ja keskipisteenä, vaan viihtyy paremmin studiossa.

– Laulamiseeni liittyi aluksi paljon epävarmuutta ja pelkoa. Ensimmäisistä Kiskon keikoista en muista juuri mitään, kun pelotti niin paljon. Kuitenkin Jumala on antanut minulle voimaa ja itsevarmuutta. Nykyisin ajattelen niin, että kun antaa ja tekee parhaansa, niin se riittää – enempää ei kukaan voi vaatia.

 

 

Radio on rock

Aku Lundströmin päätyö on oma yhden miehen äänituotannon yritys, AL-Sound. Yrityksen alaa ovat muun muassa radio- ja tv-mainokset, bändiäänitykset ja liveradioinnit. Aku on tehnyt radiomainoksia ja ääni­tyksiä monille eri kristillisille järjestöille. Yritystoiminnan lisäksi Aku on tehnyt erilaisia opetustöitä.

Radio Dein toiminnassa Aku on ollut mukana alusta asti. Radio on hänelle rakas media. Hän pitää radiota myös todella hyvänä evankelioi­misen välineenä.

– Suomessa ei ole juurikaan medioita, joissa soitettaisiin kristillistä nuortenmusiikkia. Sen takia kristillinen nuortenmusiikki on aika marginaalimusiikkia. Tästä huolimatta tällaista musiikkia tekevät nykyisin yhä enemmän musiikin ammattilaiset. Musiikin laatu on noussut vuosien varrella paljon. Kiskossakin musiikkia tehdään ammattimaisesti eikä harrastuspohjalta.

 

 

Konemusiikin lopputyö

Kisko-bändi syntyi Akun tekemien biisien ympärille vuonna 2003. Kiskon toinen levy, Pronssiovi, ilmestyi vuodenvaihteessa. Levyn kaikki 11 biisiä ovat Akun käsialaa. Levyllä soivat Akun kitaran lisäksi Sami Karjalaisen rummut ja Taneli Helmisen basso. Bändin ensimmäinen levy, Jostain kaukaa, ilmestyi jo vuonna 2004.

– Jokainen levy on kuin koulun lopputyö. Niiden teko on pitkä ja vaikea prosessi. Ennen Pronssiovea minulta kysyttiin usein, että milloin se levy oikein valmistuu. Tällä kertaa levyn tekeminen kuitenkin otti näin paljon aikaa, Aku ­kertoo.

– Vaikka levynteko ei ole helppoa eikä no­peaa, veri vetää siihen työhön.

Nuorempana Aku teki lähinnä konemusiikkia. Kiskon musiikki on kuitenkin lähempänä poppia ja rockia kuin puhdasta konemusiikkia.
Aku tekee biisinsä huolella ja pikkuhiljaa. Usein ne syntyvät pieninä paloina. Aku saattaa ensin kirjoittaa ylös päässään soivia musiikkipätkiä ja sitten myöhemmin yhdistellä niitä. Biisit syntyvät silloin, kun ne ovat syntyäkseen, eivät pakottamalla ja pakertamalla.

Aku ei mielellään tee samaa asiaa moneen kertaan. Uuden kokeminen ja tekeminen on hänelle tärkeää sekä musiikissa että elämässä.

– Kiskon soundi syntyy usein sillä tavalla, ­että kokeilen jotain itselleni uusia juttuja. On kiva, kun aina välillä joku antaa palautetta, että meillä on oma soundi. En itse ajattele, että Kiskon musiikki olisi ikään kuin jotain erikoista ja ihmeellistä. Mutta kyllä Kiskon levyiltä varmaankin kuuluu sellainen mun sydämen soundi.

 

 

Ajoa hyvissä maisemissa

Työt ovat vieneet Akua mukanaan joskus liikaakin. Viimeiset kolme vuotta Aku on yrittänyt hiljentää tahtiaan. Nyt hän nautiskelee töistä sen sijaan, että vain pyrkisi selviämään niistä.

– Myös hengellisessä työssä on tärkeää pitää itsestään huolta. Vanhan vertauksen mukaan kovaa vauhtia ajava näkee maisemat vasta, kun malttaa hidastaa vauhtia.

Iän myötä Aku on oppinut jatkuvan tekemisen lisäksi olemaan. Hän tietää, että jossain vaiheessa ihmisen rajat tulevat vastaan. Elämää on kuitenkin aina mahdollista rauhoittaa. Asioita voi tehdä paljon, eikä silti tarvitse olla kiire. Elämää on hyvä elää levosta käsin.

– Jumalan nimi on Minä olen. Ihmisenkin tulee oppia olemaan eikä aina vain tekemään. On tärkeää ymmärtää, että minä riitän, vaikka vain olen, Aku painottaa.

 

 

Akun vaellus kristittynä

Vaikka Aku uskoi Jumalaan jo lapsena, hänen uskontiensä ei ole ollut täysin mutkaton. Rippikoulussa Aku taisteli uskoa ja Jumalaa vastaan. Vasta noin 17-vuotiaana kristilliset bändit saivat Akun miettimään asioita uudestaan.

Musiikki on Akulle luonteva kanava kertoa Jumalasta. Siksi hän haluaa sanoituksissaan sanoa asiat suoraan ja kiertelemättä. Hän ei kuitenkaan koe olevansa minkäänlainen uskonsankari.

–  Olen ihan yhtä raadollinen ja pieni ihminen kuin kaikki muut­kin. Olemme kaikki armahdettuja syntisiä. Olisi kamalaa, jos erehtyisi pitämään it­seään jotenkin parempana tai pyhempänä kuin muut.

Aku ei koe olevansa erityinen uskon puolestapuhuja. Siitä huolimatta se, että hän on kristitty, selviää ihmisille aika nopeasti, kun he tutustuvat häneen. Aku pyrkii rakastamaan lähimmäistään ja kunnioittamaan eri tavalla ajattelevia. Näin hän vie evankeliumia eteenpäin omilla teoillaan.

 

 

Jumala ei kiusaa vaan rakastaa

Viime vuosina Aku on ollut paljon Jumalan kasvatettavana. Elämässä on ollut yllättäviä vaikeuksia. Tästä huolimatta Aku uskoo, että hänen elämäänsä ohjaa rakastava, isällinen Jumala. Viimeistään taivaassa kristityllä on kaikki hyvin.

–  Jumala kasvattaa omiaan, jokaista meistä omalla tavallaan. Se on usein rankkaa, mut­ta koituu silti kaikkien parhaaksi. Jumala ei kiusaa eikä toimi mielivaltaisesti. Kaiken takana on rakkaus. Vaikeuksissakin on aina mahdollista säilyttää usko, toivo ja rak­kaus, Aku vakuuttaa.

Akulle usko merkitsee rakkautta ja yhteyttä Jumalaan. Hänestä usko, toivo ja rakkaus kuuluvat yhteen. Kun uskoo Jumalaan, elämässä on myös toivoa ja rakkautta. Äärimmäisen tärkeää on myös armo, joka merkitsee Akulle kelpaamista sellaisena kuin on.

– Ihmisen syvin tarve on tulla rakastetuksi. Jumala on tämän rakkauden lähde.

Akun suosikkiraamatunjae on ensimmäisen Johanneksen kirjeen 4. luvun jae 10: ”Siinä on rakkaus – ei siinä, että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi.”

– Tärkeää on armo, eivät omat teot.

 

Teksti: Katriina Kerokoski

460x60v1