Nuotta-taajuus: Ollaanko samalla taajuudella?


Maailma on pullollaan lähtökohtia ja näkökulmia, joiden edustajat eivät aina kommunikoi sulassa sovussa. Ennen kuin voidaan keskustella, olisi päästävä samalle taajuudelle.

Teksti Joonas Immonen | Kuva pixabay/Sponchia

 

Kun olin pieni, kokeilimme kerran veljeni kanssa radiopuhelinta. Puhuimme hölmöjä juttuja ja vaihdoimme juttujen välissä kanavaa eri taajuuksille. Yhtäkkiä linjan toisesta päästä tuli meille lyhyt viesti: kuka siellä?

Näkökulmia on jokaiseen asiaan lukemattomia erilaisia. Joskus, kun erilaiset näkökulmat kohtaavat, syntyy konflikti. Eri näkökulmista katsovat ajautuvat riitoihin, jos he eivät osaa katsoa asioita toistensa näkökulmista tai eivät pysty tai halua ymmärtää niitä. Ymmärrys vaatii toisen kenkiin astumista. Ymmärryksen puute voi johtua siitä, ettei tiedä toisen lähtökohtia.

Nykymaailmassa on tärkeä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, ja keskustelu näkökulmien välillä on elintärkeää. Siksi on hyödyllistä hankkia tietoa ihmisistä, jotka ajattelevat tai toimivat eri tavalla kuin itse toimii ja ajattelee. Riitojen, konfliktien ja tunteiden vallassa tehtyjen kirjoitusten tai tekojen sijaan olisi päästävä samalle taajuudelle. Emmekö voisi rikkomisen sijaan yhdessä rakentaa?

Kaikilla Jeesuksen seuraajilla on sama lähtökohta ja yhteinen tehtävä.

Jeesus voi yhdistää eri lähtökohdistakin tulevat ihmiset. Silloin meillä on yhteinen kanava. Kaikilla Jeesuksen seuraajilla on sama lähtökohta ja yhteinen tehtävä. Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni. Opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Jeesus antaa myös elämään ohjeet, joiden kanssa erilaisten näkökulmien yhteiselo ja kommunikaatio on rauhanomaista.

 

Joonas Immonen. Kirjoittaja on Nuotan toimittaja, joka on mukana tuottamassa Nuotta-taajuutta.