Nuotta 8/2014: Milkan matka kokonaiseksi

Nuotta 8/2014: Milkan matka kokonaiseksi

Kun kohtaa iloisesti hymyilevän Milkan, ei ensitapaamiselta arvaisi, miten ohdakkeisen ja repivän tien kautta hänen askeleensa ovat kulkeneet siihen rauhaan, jota ei maailma voi antaa.

Perheessä iloittiin vuonna 1986 Milkan syntymästä. Perhe asui tuolloin Varsinais-Suomessa, mutta muutti toiselle puolelle Suomea Kainuuseen Milkan ollessa kaksivuotias.

Kainuussa kristittyjen vanhempien lapsi sai varttua kahden siskonsa kanssa maalaisidyllissä, jossa he viipottivat lapsuutensa vuodet tiiviissä kyläyhteisössä ollen hyvin läheisiä toisilleen.

Kyläkoulussa, jossa kävin, oli luokallani vain kaksi oppilasta. Pienestä kylästä ei löytynyt kovin paljoa kavereita, Milka kertoo.

Satunnaista koulukiusatuksi joutumista ja rajojen koettelua lukuun ottamatta Milkan lapsuus sujui varsin perusturvallisesti. Ollessaan 15-vuotiaana kristillisellä kesäleirillä hän alkoi myös pohtia syvällisesti omaa jumala-suhdettaan.

Päätin, että haluan elää Raamatun periaatteiden mukaisesti.

Missä seurakunta?

Leirin jälkeen Milkalta jäi kuitenkin uupumaan seurakuntayhteys. Halu seurata Raamatun Jumalaa oli tosin niin vahva, että Milkan elämä oli vielä pitkään hyvää ja tasapainoista.

Itsetuntoni lähti voimistumaan ja aloitin teatteriharrastuksen. Se oli iso askel minulle, koska aikaisemmin olin pelännyt esilläoloa, Milka muistelee.

Ilmaisutaidon lahjat veivät Milkan aikanaan myös opiskelemaan kuopiolaiseen ilmaisutaitopainotteiseen lukioon hänen perheensä muuttaessa myös Kuopioon. Muutto oli shokki idylliseen maalaisympäristöön tottuneelle nuorelle tytölle.

Kadulla törmäsin juoppoihin, jotka saattoivat ehdotella kaikenlaista ja ahdistelivat. En ollenkaan viihtynyt tilanteissa, joissa saattoi olla humalaisia.

Koulussa Milka kuitenkin viihtyi ja löysi hyvän kaveripiirin, vaikka seurakuntayhteyttä hänellä ei edelleenkään ollut.

Hidas vajoaminen

Lukion jälkeen täynnä elämää, unelmia ja toivoa olevan tytön tie vei Iisalmeen opiskelemaan ammattikorkeakouluun maataloutta. Vieras paikkakunta toi kuitenkin mukanaan täysin uudet haasteet.

Kukaan ei ollut katsomassa, missä kunnossa tulin iltaisin kotiin. Olin altis uuden kaveripiirin vaikutteille, Milka kuvailee.

Voimakas sysäys huonompaan tapahtui, kun Milka tutustui osana opintojaan erääseen vaihto-opiskelijaporukkaan. Tarve kuulua uuteen ryhmään oli hyvin voimakas itseään etsivälle nuorelle.

Ihastuin yhteen vaihto-opiskelijoista. Siitä seurasi elämäni ensimmäinen seurustelusuhde, ja se myös päättyi onnettomasti. Vaihto-opiskelijoiden kulttuurista omaksuin puolestaan voimakkaan ja jatkuvan alkoholinkäytön.

Miten vain mies voi satuttaa

Kerran eräs Milkan ryyppyporukassa pyörivä mies iski häneen tiiviisti silmänsä. Mies alkoi piirittämällä piirittää Milkaa taivutellen häntä suhteeseen kanssaan. Samalla miehellä oli keskeneräinen eroprosessi ja huoltajuuskiista avovaimonsa kanssa, jota hän mustamaalasi avoimesti.

En ollut miehestä kiinnostunut, mutta olin tullut riippuvaiseksi häneltä saamastani ihailusta. En ollut koskaan saanut sellaista huomiota. Mies ei hyväksynyt ei-vastausta eikä luovuttanut, kunnes suostuin aloittamaan seurustelun, Milka muistelee.

Suhde oli alusta alkaen kaamea. Välillä mies jätti Milkan, välillä taas puhumalla sai hänet palaamaan suhteeseen. Kontrollointi, yllättävät raivonpuuskat ja Milkan varoilla eläminen olivat arkipäivää. Miehellä oli myös tapana manipuloimalla kääntää asiat Milkan syyksi.

Hänen mukaansa oli esimerkiksi minun vikani, kun minua törkeästi seksuaalisesti ahdisteltiin työpaikallani. Mitäs pukeuduin “kuin huora”, Milka kertaa apeana.

Oma lukunsa oli myös Milkan herkkyys. Hänen sydämessään asui edelleen pieni tyttö, joka oli altis kokemaan velvollisuudentuntoa ja häpeää. Sen mies myös tiesi.

– Hän ei ollut uskossa, mutta tunsi Raamatun. Hän käytti sitä hyväkseen, perustellen toimintaansa Raamattua väärinkäyttämällä, Milka kertoo.

Myrskyn jälkeen

Suhde jatkui yli vuoden verran. Milka menetti rahansa, itsetuntonsa ja itsearvostuksensa, ja joutui etenkin suhteen loppuvaiheessa myös parisuhdeväkivallan uhriksi. Tapa, jolla mies kohteli Milkaa henkisesti, fyysisesti ja seksuaalisesti oli omiaan nöyryyttämään hänet perinpohjaisesti.

– Minulle kehittyi syömishäiriö, masennus ja paniikkihäiriö. Kaikki kunnioitus omaa kroppaani kohtaan oli mennyt, Milka kertoo.

Lopulta Milka pyysi vanhempiaan hakemaan hänet turvaan. Hänen isänsä ja äitinsä auttoivat hänet pikku hiljaa jälleen jaloilleen, ja entisen miesystävän harjoittama vainoaminenkin loppui aikanaan.

Eron jälkeen alkoi pitkä ja kompasteleva tie kohti vakaata elämää. Kärsimystensä seurauksena Milka alkoi kuitenkin kohdella miehiä väärin, kostona siitä, mitä hän koki miessukupuolen itselleen tehneen. Hänessä oli jo aiemmin herännyt kiinnostus samaan sukupuoleen.

– Tuona aikana vihani miehiä kohtaan oli niin kova, että vannoin vaihtavani naisiin kokonaan, ja kokeilinkin sitä. Haaveilin myös pornomallin töistä ja poseerasin alastonkuvissa, Milka kertoo.

Kuitenkin eräänä päivänä yksi miehistä, joita Milka oli kohdellut ilkeästi, rakastui häneen. Tämä mies ei hätkähtänyt Milkan toimintaa vähääkään, vaan piti häneen yhteyttä, kyseli hänen kuulumisiaan, sanalla sanoen välitti hänestä.

Lopulta Milka alkoikin seurustella tämän miehen kanssa. Seurustelu kesti hyvän aikaa, ja vaikka se päättyikin lopulta, oli Milkalla nyt ainakin yksi hyvä kokemus siitä, että miehetkin voivat kohdella naisia arvostuksella ja rakkaudella.

Tuhlaajatyttö palaa kotiin

Vaikka poikaystävät vaihtuivat, ei muisto lapsuuden kristillisestä kodista jättänyt Milkaa rauhaan. Hänen sydämessään heräsi kaipuu elävään seurakuntayhteyteen ja ennen kaikkea suhteeseen Jeesuksen kanssa.

Lopulta vuonna 2009, kun Milkan silloisella poikaystävällä sattui olemaan HB:n Enne-niminen levy, päätyi hän levyä kuunnellessaan tekemään selkeitä muutoksia elämäänsä.

– Levyn sanoitukset saivat minut tajuamaan, että menneisyydestäni huolimatta Jumala rakastaa minua, mutta minun on luovutettava koko elämäni hänelle, Milka muistelee.

Ei aikaakaan, kun hän löysi itselleen seurakuntaperheen.

– Löysin seurakunnan, jossa on tervettä opetusta, hyviä tyyppejä ja tiivis nuortenporukka. Se sai minut vastuullisemmaksi omista teoistani ja valinnoistani. Uskoville kavereilleni saatoin puhua myös vaikeuksistani ja lankeemuksistani, eivätkä he tuominneet minua.

Tie itsenäisyyteen

Vielä tuohon aikaan Milkalla oli niin kova läheisyydenkaipuu, että aina yhden seurustelusuhteen päättyessä alkoi hetikohta uusi.

Mikään suhde ei kuitenkaan riittänyt parantamaan haavoja kokonaan, ja esimerkiksi jos poikaystävä sattui jollain tavoin arvostelemaan Milkan ulkonnäköä, oli hänen itsetuntonsa hetkessä palasina.

– Suhteet määrittelivät paljon sen, miten näin itseni, Milka kiteyttää.

Kaksi vuotta sitten Milka sai kuitenkin yllättäen Helsingistä työpaikan, kun KD Nuoret valitsi hänet pääsihteerikseen. Edessä oli muutto Etelä-Suomeen.

– Olin juuri eronnut silloisesta poikaystäväni, eikä uudella paikkakunnalla ollutkaan heti seuraavaa, jonka syliin hypätä. Jouduin tarkastelemaan ja rakentamaan minäkuvaani uudella tavalla.

Tänä päivänä Milkan itsenäinen, vahva ja vakaa identiteetti perustuu suhteeseen Jeesukseen muiden ihmisten sijaan. Myös ihastumiset samaan sukupuoleen ovat jääneet taakse.

– Osaan suojella itseäni eri tavalla nyt. Tiedostan ja tunnistan sellaiset ihmissuhteet, joissa minun on hyvä ja tervettä olla. Minun ei myöskään tarvitse enää riekkua puolialasti baareissa saadakseni hyväksyntää muilta, sillä olen oppinut ottamaan vastaan rakkautta Jumalalta, Milka kertoo onnellisena.

Milka toimii myös mallina pin-up.fi -mallitoimistossa, jonka toiminta-ajatuksena on, että jokainen nainen on kaunis kokoon katsomatta. Lue lisää Milkan malliharrastuksesta täältä.

Teksti: Mikael Elmolhoda, kuva: Anssi Viljakainen / Kuva Tuulos

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se suoraan kotiisi. Tilaa nyt Nuotta näppärästi tilauspalvelustamme!