Tästä puhutaan: juutalaisviha

Helmi: Tästä puhutaan: juutalaisviha

Viime vuoden aikana antisemitismi eli juutalaisviha on nostanut päätään 70 vuoden jälkeen. Onko helpompi olla pienemmän Palestiinan puolella kuin Israelin? Miksi Jumalan valittua kansaa vihataan?

Jumalan valittua kansaa kohtaan kohdistuvaa vihaa on ollut ihmiskunnan historiassa todella paljon. Juutalaiset ovat joutuneet kovan pyörityksen kohteeksi historian kuluessa ja heitä on syytetty ja vainottu aina ties mistä. Keskiajalla juutalaisia syytettiin Jeesuksen surmaamisesta, ja mustan surman saapuessa Eurooppaan heitä pidettiin taudin levittämisen aiheuttajina.

Oman lähihistorian antisemitistiset aikakaudet ovat tunnistettavissa 70 vuoden takaisesta toisen maailmansodan holokaustista ja Israelin valtion perustamisen jälkeen tapahtuneesta Palestiinalaisten miehittämisestä.

Viimeisimpiin tapahtumiin on liittynyt paljon jännitettä. Suomen juutalaiset seurakunnat ovat pyytäneet poliisilta vartiointia heidän synagogiensa läheisyyteen. Kuitenkin viime vuosisatojen aikana Jumala on siunannut kansaansa, ja monet tieteellisissä ja kansainvälisesti vaikuttavissa asemissa olevat ihmiset ovat olleet juutalaisia, kuten esimerkiksi Albert Einstein ja Adolph Von Baeyer.

Lähi-idän konfliktin seurakset

Vuonna 1948 Israelin valtion perustamisesta lähtien tätä maata kohtaan on hyökätty niin sanallisesti kuin aseellisesti. Miehitetyillä palestiinalaisalueilla on jatkuvasti levotonta, mistä meille kerrotaan tiedotusvälineissä usein. Konfliktitilanteisiin yritetään saada ratkaisuja aikaiseksi ja rauhaa näiden kahden kansan välille. Israelin yrittäessä puolustaa omaa maataan Hamas-terroristijärjestön iskuilta muu maailma valitsee puolensa Israelin ja Palestiinan väliltä.

Juutalaisvihan kannalta Euroopassa asuvat juutalaiset ovat lähi-idän konfliktin takia joutuneet kokemaan syytöstä ja jopa fyysistä väkivaltaa oman taustansa tähden. Maailmalla yleensä myötätunto konfliktissa on kääntynyt useimmiten Palestiinan puolelle, joka aiheuttaa jännitettä ja ennakkoluuloja juutalaista yhteisöä kohtaan.

Aikaisemmin juutalaisiin kohdistunut viha on tullut skinheadeiltä, mutta nyt juutalaisiin kohdistuneita hyökkäyksiä on tullut äärivasemmistolaisilta.

Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala sanoo

Kun katsotaan asiaa Raamatun valossa, on selvää, että Jumalan valittua kansaa kohtaan tullaan loppua kohden hyökkäämään jatkossakin. Jumalan sanan mukaan koko maailma tulee tuomitsemaan Israelin, mutta Jumala siunaa niitä, jotka siunaavat hänen kansaansa. Raamatun mukaan meidän kuuluisi rukoilla juutalaisten ja Israelin puolesta, sillä se on Jumalan silmäterä kansa. “Katso alas taivaasta, pyhästä asunnostasi, ja siunaa kansaasi Israelia sekä maata, jonka olet antanut meille, kuten valallasi lupasit esi-isillemme, tätä maata, joka tulvii maitoa ja hunajaa” (5. Moos. 26:15). Juutalainen yhteisö on maailmanlaajuisesti tehnyt pikkuhiljaa paluuta omaan kotimaahansa Israeliin heihin kohdistuvan vihan vuoksi. Vahvaa juutalaisvihaa on tullut esiin Ranskassa, Tanskassa ja Saksassa. Voimme huomata, miten Jumala toimii kaiken taustalla ja toteuttaa sitä, mitä hän puhuu sanassaan kansansa kokoamisesta takaisin Israeliin. ”Minä kokoan sen asukkaat kaikista maista, joihin minä heidät suuressa vihassani ja kiivaudessani nyt hajotan. Minä tuon heidät takaisin tähän paikkaan, ja he saavat asua turvassa” (Jeremia 32:37).

Alkuperäinen artikkeli Nuotta 4/2015

Teksti Joakim Keuru, kuva Henni-Säde Kopperi

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se kotiin. Tilaa nyt Nuotta itsellesi tai ystävällesi kätevästi Nuotan tilauspalvelusta!