Nuotta 4/2015: Martti Pyykönen kulkee kutsumustaan kohti

Nuotta 4/2015: Martti Pyykönen kulkee kutsumustaan kohti

Monella eri kentällä palvellut teologian ylioppilas elää Jeesukselle kutsumustaan seuraten.

Martin vanhemmat ovat kumpikin hammaslääkäreitä ja heillä on oma vastaanotto. Martti kertoo pitäneensä nuorempana lääkikseen hakeutumista itsestäänselvyytenä, sillä olihan hän viettänyt lapsuutensakin omien sanojensa mukaan kodin ja vastaanoton välillä.

– Oikeastaan heti riparin jälkeen alkoi mielessäni kypsyä ajatus teologian opiskelusta, mutten vielä silloin tarttunut siihen tosissani.

Peruskoulun jälkeen Martti meni lukioon ja valitsi tietenkin pitkän matikan ja mahdollisimman paljon kemiaa ja fysiikkaa – tähtäimessään lääketieteellinen lukion jälkeen. Kasiluokkalaisena mielessä käväissyt haave papin ammatista oli hetkeksi päässyt unohtumaan, mutta lukion toisen luokan pyörähtäessä käyntiin ja abivuoden alkaessa häämöttää se heräsi jälleen eloon.

– Silloin rupesin miettimään, mitä oikeasti halusin tehdä. Ajatus teologian opiskelusta alkoi vahvistua niin paljon, että pidin sitä realistisena ja lopetin pitkän matikan, fysiikan ja kemian ja otin niiden tilalle niin paljon uskontoa, historiaa ja filosofiaa, kuin sain mahtumaan. Meidän opinto-ohjaajamme ei yhtään ymmärtänyt sitä, mutta päätin tähdätä teologiseen siitä huolimatta, kertoo Martti.

Varasijalta opiskelemaan unelmaa

Martti toteaa, ettei koskaan ole ollut opiskeluissaan se kympin oppilas vaan pikemminkin kahdeksan, sillä motivaatiota ja intoa on aina riittänyt enemmän kaikkeen muuhun kuin opiskeluun. 

Lääketieteelliseen pääseminen olisi ollut pieni ihme, muttei teologinenkaan ollut mikään läpihuutojuttu. Lukion päätettyään Martti kuitenkin haki unelmaansa tavoitellen Helsingin teologiseen tiedekuntaan.

Eikä päässyt sisälle.

Olin siitä ihan hajalla koko sen kesän ja mietin vain, mitä oikein tekisin elämälläni nyt, hän avaa silloisia mietteitään.

Sain yhdeltä tutulta vinkin, että kannattaa käydä hakemassa omat pääsykoetehtävät yliopistolta ja katsoa, kuinka monesta pisteestä sisäänpääsy oli jäänyt kiinni, ja jos kyse olisi ihan muutamasta, voisin vielä pyrkiä korjaamaan asiaa pisteoikaisuanomuksen kautta. Päätin yrittää ja lähdin hakemaan vastauksiani yliopistolta. Samalla reissulla kysyin ihan mielenkiinnosta toimistotyöntekijältä, milloin varasijoilta opiskelemaan päässeille ilmotettaisiin. Työntekijä kertoi, että itse asiassa juuri sinä päivänä oli kolmelta varasijalta päässyt opiskelijoita sisään. Tajusin olleeni itse varasijalla kaksi. Työntekijä tarkisti asian ja minä todellakin olin saanut opiskelupaikan. Niinpä totesin, etten taidakaan tarvita näitä tehtäviä, ja sain toimistosta sen paksun kirjekuoren, jonka kaikki opiskelemaan päässeet saavat.

Kristillinen mediatyö kutsuu

Koulun ja opiskelun ohella Martti on seurannut Jumalan kutsua myös kristillisen mediatyön pariin. Ovet siihen avautuivat alunperin Nuotan kautta valokuvausharrastuksen innoittamana. Tie mediatyön parissakaan ei kuitenkaan alkanut ihan niin kuin olisi pitänyt.

Kuulin Nuotan hakevan työntekijöitä tiimiinsä vuonna 2005 ja lähetin toimitukseen ottamiani valokuvia. Kysyin, voisinko päästä Nuotalle valokuvaajaksi, jo pienestä asti valokuvausta harrastanut Martti kertoo.

Pian sain puhelun, etteivät kuvat olleet aivan sitä, mitä Nuotta haki, mutta minut kuitenkin pyydettiin seuraavan päivän toimituskokoukseen. Menin, vaikka olinkin vähän hämmentynyt, että enhän minä toimittajaksi hakenut! Siihen hommaan kuitenkin päädyin. 

Vuodet Nuotan toimittajana kartuttivat kokemusta ja palo kristillistä mediatyötä kohtaan kasvoi. Vuonna 2009 marraskuussa Martti lähti taas Nuotan tiimin mukana Maata Näkyvissä -festareille Turkuun. Sinä viikonloppuna Tommi Hakkari heitti ensimmäisen kerran ilmoille idean Nuotan nettiradiosta.

Kysymys oli vaan sellainen, että jos joskus saattaisi olla resursseja aloittaa Nuotalle oma nettiradio, niin olisinko mukana. Vastaukseni oli heti selvä: tosi hienoa, tottakai! 

Katse Maata Näkyvissä -festareissa

Puolen vuoden kuluttua Tommi palasi asiaan.

Hän otti minuun yhteyttä ja sanoi, että älä nyt innostu liikaa, mutta Radio Dei haluaisi ehkä tehdä sellaisen diilin, että jos Nuotta tarjoaa nimen ja sisällön nuorten radiolle, niin he tarjoavat tekniikan ja koulutuksen, Martti selittää.

Pian projekti saikin tuulta purjeisiinsa ja vuoden 2010 Maata Näkyvissä -festareilta tulivat ensimmäiset Nuotan radiolähetykset. 

Lähdimme liikkeelle katse ehkä hölmönkin paljon kiinni Maata Näkyvissä -festareissa, naurahtaa Martti. 

Alusta alkaen pidimme todella tärkeänä sitä, että festarit radioitaisiin. 

Nuottataajuus on saanut aivan erityistä palautettakin juuri festareilta. Martti kertoo muun muassa puhelusta halvaantuneelta ihmiseltä, joka oli uskonut festareiden jo jääneen hänen osaltaan – ja nyt Nuotan radio oli tuonut ne hänen kotiinsa. Mieleen jäänyttä palautetta on tullut myös radiota kuuntelevalta lähetystyöntekijältä, joka fiilisteli festareita palmun alla. 

Nuotan radio jatkoi toimintaansa ja sitä kautta Martti työllistyi puoleksi vuodeksi myös Radio Deille. 

Valomies, äänimies ja ennen kaikkea aviomies

Mediatyön lisäksi Martti tekee keikkahommia ääni- ja valomiehenä.

Minulla on ollut vähän sellainen asenne, että olen lähtenyt kaikkeen mukaan, vaikken olekaan aluksi hommiani osannut, mies toteaa. 

Sitä on vaan vastannut Jumalan kutsuihin ”kyllä” ja oppinut lennossa. Vaikka tykkäänkin kaikesta siitä, mitä olen saanut tehdä, on tällä hetkellä isoin unelmani valmistua teologisesta ja saada työ seurakuntapappina.

Suurimpana kutsumuksenaan kaiken muun ohella Martti näkee kuitenkin aviomiehen kutsumuksen, joka onkin yksi syy siihen, miksi hän tavoittelee juuri tavallista, paikallaan pysyvän seurakuntapapin virkaa. Martti ja Sari menivät naimisiin 2013. Martti toivoo, ettei tulevassa työssä tarvitsisi hirveästi reissata.

Pääsiäinen on Martille tärkeä juhla, ja pikkuhiljaa hän tahtoisi siitä rakentuvan suomalaisille yhtä suuresti juhlittava tapahtuma kuin joulu. Niihin terveisiin hän myös päättää haastattelun:

Jos Jeesus olisi syntynyt neitseestä ja kuollut ristillä, mutta jäänyt hautaan, se olisi ollut turhaa. Pääsiäisenä hän kuitenkin nousi kuolleista. Olisi hienoa, jos löytäisimme pääsiäisen merkityksen samoin kuin löydämme joulunkin merkityksen ihan luonnostaan!

Teksti Milka Ikäläinen, kuva Sini Myllyniemi

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se kotiin. Tilaa nyt Nuotta itsellesi tai ystävällesi kätevästi Nuotan tilauspalvelusta!