Herz on kalliisti ostettujen sydänten yhteisö

Helmi: Herz on kalliisti ostettujen sydänten yhteisö

Herz julkaisi Kuriton kakara -esikoisalbuminsa Kokkola-Gospelissa 14.3.2015. Matka on vielä alussa, mutta Herz on ottanut jo suuntaa ja omaa paikkaansa suomalaisesta pop-kentästä.

Alussa, kun Esa, Arvi ja Junnu soittivat reeniksellä elektronista rokkia, he innostuivat hauskasta kombinaatiosta. Ajatus tehdä musiikkia ilman sääntöjä oli alusta asti selvä. Syksyllä 2012 Esa pyysi Juliaa laulamaan ja palaset loksahtivat kohdalleen. Laulut löysivät laulajansa ja muukin bändi kasautui ympärille, viimeisenä Niina kesällä 2013.

Toive oli, että uutta musiikkia lähdettäisiin tekemään puhtaalta pöydältä. Herz on tehnyt musiikkia tietoisesti eri tavalla kuin August, johon puolet Herzin nykyisistä jäsenistä aikanaan kuuluivat. Biisejä on sävelletty eri soittimilla ja käytetty rohkeasti esimerkiksi elektronisia elementtejä.

– Varmasti jokin kauneusihanne, isot maisemat ja melodisuus on perintöä sieltä jostain ja kuin sisäänrakennettuna aina mukana. Koko paketti ja tämän bändin rakenne on kuitenkin aivan erilainen, Klapuri toteaa.

Murtumapiste oli lähtölaukaus Herzille ja siksi tärkeä. Voittajana maalissa on omalla tavallaan merkittävä biisi bändille. Sitä tehtiin jo ennen Murtumapistettä, mutta se valmistui hieman myöhemmin.

– Lempilapsien valitseminen tuntuu kuitenkin aina vähän ristiriitaiselta. Kaikki on rakkaita ja toimii eri aikoina eri tavalla, Klapuri sanoo.

Muuttumaton evankeliumi ja jännittävä musiikki

Herzin missio on nauttia matkasta ja tuottaa samalla iloa muillekin.

– Meillä on hyvä yhdessä ja sanoma joka kantaa meitä ja muita. Muuttumaton evankeliumi ja jännittävä musiikki! Klapuri kertoo.

Parhaita keikkamuistoja ovat Tampereen keskustori, Maata Näkyvissä -festarit ja Kokkola-Gospel. Herz on saanut kokea paljon hienoja hetkiä ja kohtaamisia ympäri maata.

– Me ollaan oltu todella siunattuja, kun ollaan saatu mennä näitä reittejä. Jokainen keikka on se paras ja ainoa, se on meidän lähtökohta, kun lähdetään reissuun! Julia, Niina ja Esa hehkuttavat.Julia ja Niina kertovat, ettei ole huonoja keikkamuistoja, vaan on vain ikimuistoisia hetkiä.

– Herzillä on vahva ryhmädynamiikka ja yhteys bändin sisällä. Se mahdollistaa myös epäonnistumisia, väsymistä ja kiukuttelua. Annetaan tilaa ja tuetaan toisiamme. Silloin huonokin keikan alku kääntyy aina voitoksi, Esa toteaa.

– Haluamme viestiä toivosta. Vaikka me ihmiset joskus joudumme käymään läpi vaikeitakin asioita ja epäonnistumme, niin saamme luottaa siihen, että meitä kannetaan, Julia ja Niina kertovat.

Onnistunut biisi tuntuu syvällä ja nostaa ilmaan

Herz haluaa ottaa jokaisen keikan ja kohdatun ihmisen tosissaan, tehdä koskettavaa musiikkia, joka tuo toivoa ja iloa. Parasta musiikin tekemisessä Klapurin mukaan on loputon löytämisen ja leikkimisen ilo ja mahdollisuus olla vähän kakara koko ajan.

– Jokaisella on varmaan joku oma tärkeä esikuva, mutta jos tähän hetkeen peilaa tärkeitä musiikillisia vaikutteita Kuriton kakara -albumille, löytyy sieltä sellaisia nimiä kuin Of Monsters And Men, Haloo Helsinki!, Rihanna, Veronica Maggio, Ryan Adams ja monet muut, Klapuri selittää.

Klapurin mukaan onnistunut biisi tuntuu todella syvällä ja nostaa ilmaan.

– Ne voi olla todella erilaisia fiiliksiä, mutta juuri se fiilis on tärkein ja lopulta ainoa mahdollinen mittari.

Herzin synkin salaisuus on biisien ja sanoitustenkin vääntyminen uuteen muotoon bändiläisten huulilla.

– Lopputulokset ovat melko huvittavia, Läspä ja Kykyri toteavat.

Jos Herz saisi soittaa keikan missä tahansa, paikka olisi ehkäpä Maata Näkyvissä -festareiden päälava tai Madison Square Gardenissa Nykissä. Jokainen lava on Herzille haaste ja mahdollisuus. Kaikki ovat yhtä tärkeitä, sillä yleisössä on yhtä tärkeitä ihmisiä joka paikassa.

Jokaisella on omat saappaat täytettävänä

Kalliisti ostettujen sydänten yhteisö tarkoittaa yhteyttä Kristuksessa.

– Meihin ei voi laittaa hintalappua ja meidät on ostettu vapaiksi Jumalan armosta. Tästä me lauletaan ja siihen lauluun kutsutaan kaikkia! Klapuri sanoo. Herzin suurin unelma tulee esille Voittajana maalissa -kappaleessa: ”Ja mulla on se unelma, nähdä sinut taivaassa, voittajana maalissa.

”Julian ja Niinan mukaan musiikki yhdistää ihmisiä.

– Toisin kun voisi luulla, niin meidän bändissä ainakin nuorimmat joutuu välillä olla jarruttelemassa vanhimpien menoa, he kertovat.

– Meille on tärkeää se, mitä tapahtuu, kun musiikki alkaa ja me kuus tehdään jännittäviä ääniä yhdessä. Siinä ei enää lasketa numeroita vaan nautitaan siitä, mitä kuuluu. Me ollaan yksilöitä, joka on valtava rikkaus myös luovuuden kannalta, mutta samalla jokainen meistä suhtautuu intohimoisesti musiikkiin ja ollaan ylpeitä toisistamme, tästä bändistä! Ei voisi olla toisenlaista HERZiä, Esa jatkaa.

Viesti, jota Herz haluaa välittää, on kaikille sama. Herz kannustaa nuoria käyttämään lahjojaan rohkeasti.

– Älä kuuntele muita, kuuntele itseäs ja toteuta se, mikä siellä soi! Et voi täyttää kuin omat saappaat ja ne on sulle just sopivat.

Alkuperäinen artikkeli Nuotta 4/2015

Teksti Venla Honkala, kuva Ulla Nikula

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se kotiin. Tilaa nyt Nuotta itsellesi tai ystävällesi kätevästi Nuotan tilauspalvelusta!