Nuotta 4/2015: 2 x gospel: Valo- ja äänimies Juho Isokangas

Nuotta 4/2015: 2 x gospel: Valo- ja äänimies Juho Isokangas

Juho Isokangas on Kaustiselta kotoisin oleva vuonna 1990 syntynyt yrittäjä ja opiskelija.

Viulua olin soittanut ekaluokalta lähtien, mutta mietin, olisinko lähtenyt musiikkilukion sijasta opiskelemaan meijerialaa, hän muistelee. Lukiossa Juho opiskeli studiotekniikkaa ja pikkuhiljaa musiikki vaihtui tekniikan puolelle. Armeijan jälkeen hän perusti oman yrityksen, Live Light:n, joka tuottaa valo- ja äänitekniikkaa erilaisiin tapahtumiin. Yrityksen pyörittämisen lisäksi Juho opiskelee yliopistossa elintarviketeknologiaa. Vapaa-ajallaan hän harrastaa lenkkeilyä, salilla käyntiä ja käsitöitä. Viikonloppuisin Juho tykkää leipoa, ja musiikki on olennainen osa hänen elämäänsä.

Helsingistä Rovaniemelle

Juho kertoo itse keikan olevan vain pieni osa koko projektia. Toimistotyö ja keikkamyynti kuuluvat yrittäjän arkeen.

Pitää kuvitella, miltä joku tietty lamppu näyttäisi minnekin aseteltuna ja ottaa huomioon, ettei pieneen tilaan tule liikaa valoja tai toisinpäin, Juho kertoo valosuunnitelman synnystä. Suurimpia tiloja mallinnetaan 3D-tietokoneohjelmilla.

Valoja on rakennettu vaikka minne, Helsingissä Hartwall-areenalle ja Rovaniemellä taitaa olla sitten pohjoisin paikka, hän kertoo.

Olisi se aika karua jos lavalla olisi vain soittajat ja muuten pimeää, Juho naurahtaa. Nykyään valot ovat iso osa keikkaa ja showta.

Parhaimmillaan valaistus kulkee musiikin rinnalla ja kuvaa omalla tavallaan biisien tunnelmaa, mihin pyritään käyttämällä erilaisia värejä ja efektejä, Juho kuvailee.

Kiitos kuuluu ylös

Juho ei ole aina ollut uskossa, vaikka kävikin riparin ja isoskoulutuksen. 

Kun muutin Helsinkiin, elämässäni oli paljon surua ja murhetta ja sitten päätin kokeilla turvaamista Jumalaan, Juho kertoo.

Silloin huomasin, että Jumala oli rakentanut mun elämää jo ennen uskoontuloa ja johdattanut mut näihinkin hommiin, hän jatkaa. Helsingissä hän pääsi mukaan Sleyn piireihin ja on ollut tekemässä muun muassa Aurinkogospelia ja Ihmeellistä viikkoa.

Olen sairastanut masennusta, joten siitä, että saa tehdä työtä, josta oikeesti tykkää eikä oo tarvinnut ajatella vain ikäviä asioita, kiitos kuuluu ylös, Juho kertoo. Usko ei näy miehen työssä, mutta Raamattu kulkee aina keikkamatkoilla mukana.

Tässä näkee paljon epäjumalallista toimintaa ja se haastaa itseä miettimään, mitä voisi tehdä toisin eikä tarvi tehdä niin kuin muut, Juho sanoo ja kertoo uskon antavan voimaa työhön, jossa kristinuskoa ei juurikaan näy.

Pitää luottaa ja olla oma ittensä siellä missä onkaan, vaikka muita kristittyjä ei olisi, Juho rohkaisee.

Teksti Jenni Rantanen, kuva Juho Isokankaan albumi

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se kotiin. Tilaa nyt Nuotta itsellesi tai ystävällesi kätevästi Nuotan tilauspalvelusta!

Helmi: miksaaja Antti Aaltonen