Nuotta 4/2014: GFM haluaa inspiroida

Nuotta 4/2014: GFM haluaa inspiroida

GodFM & Livebandin pohjalta siivilöitynyt GFM julkaisee debyyttialbuminsa kesällä. Bändin positiivinen ja raikas popmusiikki ravisuttaa suomigospelin raja-aitoja.

– Ollaan saatu tosi hyvää palautettu, ja biisi on soinut jopa muutamilla radiokanavilla, kuten Yle X:llä, kuvailee rumpali Samu Räikkönen ensimmäisen sinkun vastaanottoa.

– Ja iTunesin latauslistan viiden kärjessä oltiin viikon verran heti julkaisun jälkeen.

Vuodenvaihteessa julkaistu, mehevällä musiikkivideolla varustettu Onnellinen-sinkku on kerännyt mukavasti katselukertoja myös Youtubessa. Bändin mukaan palaute on jopa hieman yllättänyt, sillä tuore musiikki on jotain sellaista, mitä ei ole oikeastaan aiemmin kuultu.

GFM sai alkunsa viime syksynä GodFM -yhtyeen ja sen livebändin lopetettua. Uuteen pakettiin jäivät aiemmasta yksitoistahenkisestä livekokoonpanosta yksi räppäri, laulaja, kitaristi, rumpali ja kosketinsoittaja.

– Meillä on nyt selkeä yhteinen visio ja ollaan saatu uutta intoa tekemiseen. Toivottavasti se näkyy myös ulospäin, Räikkönen iloitsee ja kertoo uuden nimen viittaavan englanninkieliseen sanayhdistelmään ”God forgave me”.

– Positiivista on myös se, että nykyporukalla mahdutaan samaan huoneeseen ja voidaan kehitellä biisejä yhdessä, mikä oli isommalla porukalla hieman haastavaa.

Rapista pop-rapiin

Debyyttialbumi julkaistaan kesällä, ja ennen sitä päivänvalon näkee vielä toinen sinkkulohkaisu. Uutta suhteessa GodFM:n musiikkiin tulee olemaan myös astetta popimpi soundi. Jos GodFM luokiteltiin popahtavaksi rapiksi, on GFM enemmänkin poppia rap-lisukkeella.

– Musiikillisesti levy tulee olemaan yhdistelmä vähän kaikkea. Haetaan aiempaa röyhkeämpiä soundeja, ja myös laulua on enemmän suhteessa rappiin, kuin aiemmin.

Lyriikat luotaavat elämää laidasta laitaan, ja lähestymistapa on pohdiskeleva.

– Biisit kumpuavat meidän elämästä. Ollaan kaikki kristittyjä joten meille luonnollista on pohtia suuria elämänkysymyksiä ja uskoa, mutta ei me silti lähdetä kirjoittamaan siitä lähtökohdasta, että kaikissa biiseissä pitää olla jotain suurta kristillistä sanomaa. Uskon lisäksi luonnollista meille on puhua hauskanpidosta tai fiiliksistä aamun ruuhkabussissa.

Fiiliksen puolesta levy jatkaa Onnellisen linjaa, ja lataus pysyy selkeästi positiivisen puolella.

– Tuntuu, että meiltä syntyy helpommin iloista matskua, mutta mahtuu levylle pari hitaampaakin kappaletta.

Vaikka muusikkoina ja biisienkirjoittajina on kehitysharppauksia otettu, tuttu soundi on edelleen tunnistettavissa tulevallakin levyllä, ja Räikkönen uskoo GodFM:n biiseistä tykänneiden löytävän myös GFM:n musiikin.

Raja-aitoja ravisuttamassa

Sinkku on kolahtanut kommenttien perusteella myös gospelskenen ulkopuolella, mistä bändissä onkin oltu erityisen iloisia. Räikkönen toivookin, että musiikki saisi puhua puolestaan.

– Me pyritään siihen, että kuka tahansa voisi kuunnella meidän musaa ja ymmärtää, mistä siinä puhutaan – ja jopa tykätä siitä, Räikkönen naurahtaa ja jatkaa:

– C.S. Lewiksen Narnia-sarja tai U2:n ”One” eivät kerro ainakaan suoranaisesti Jeesuksesta, mutta silti ne ovat kolahtaneet usealle hengelliselläkin tasolla. Ja meidän mielestä on erittäin hienoa jos meidänkin elämä tai tarinat voisivat puhutella kuuntelijaa samalla tavalla ilman, että kuuntelija on muodostanut valtavia ennakko-oletuksia jo ennen play-napin painamista.

Teksti: Oskari Reinman, kuva: Maata Näkyvissä -festarit

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se suoraan kotiisi. Tilaa Nuotta itsellesi tai ystävälle kätevästi tilauspalvelusta!