Nuotta 3/2015: Leffa: Lovemillan taakkana zombievanhemmat

Nuotta 3/2015: Leffa: Lovemillan taakkana zombievanhemmat

Miten käy, kun vanhemmat juovat itsensä zombiekuntoon? Lovemilla-elokuva jatkaa siitä, mihin nettisarja #lovemilla jäi.

Milla ja hänen poikaystävänsä Aimo ovat muuttaneet yhteen Millan vanhempien luo. Yhdessä 19-vuotiaat nuoret pyörittävät grilliä ja säästävät omaan asuntoon, sillä elämää Millan kotona varjostaa vanhempien alkoholismi.

Juotuaan viinaa mutsista ja faijasta tulee zombieita, joiden mongerruksesta ei saa selvää, ja jotka riitelevät ja käyvät käsiksi toisiinsa. Milla joutuu huolehtimaan vanhemmistaan, eivätkä he välitä Millan pyynnöistä lopettaa juominen. Lopulta Millallakin menee niin huonosti, että kotiinpalattuaan hän huokaisee ja sortuu alkoholin turruttavaan vaikutukseen. Hän kulauttaa alas väkevää viinaa ja kaatuu zombieksi muuttuen vanhempiensa väliin sohvalle. Kun Milla herää krapulassa, vanhemmat ovat vihdoinkin selvinpäin ja huolestuneita. He kertovat päättäneensä erota ja myyvänsä talon, jotta kaikki perheestä saisivat uuden alun.

Alkoholinkäytön vaarat

Alkoholismi rikkoo perheitä ja ihmissuhteita. Monet nuoret saattavat kotonaan joutua kärsimään vanhempiensa juomisesta. Myös kaveripiiristä tulee usein painetta käyttää alkoholia. Osa juo peittääkseen pahan olonsa, osa pitääkseen hauskaa ja osa siksi, ettei enää pärjää ilman. Nykyään on trendikästä juoda viiniä iltaisin, ja alkoholimainonnan lain kiristäminen on saanut ihmiset barrikadeille sananvapauden puolesta.

Miten meitä opetetaan suhtautumaan juomiseen? Raamattu ei kiellä alkoholin käyttöä, mutta se kehottaa kristittyä olemaan humaltumatta: ”Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno, vaan antakaa Hengen täyttää itsenne.” (Ef. 5:18.)

Juopumisen vaaroista varoitetaan myös Sananlaskuissa. ”Kenellä on voivotus, kenellä vaikerrus? Kenellä torat, kenellä valitus? Kenellä haavat ilman syytä? Kenellä sameat silmät? Niillä, jotka viinin ääressä viipyvät, jotka tulevat makujuomaa maistelemaan. Lopulta se puree kuin käärme ja pistää kuin myrkkylisko.” (San. 23:29–30,32.)

Mikä täyttää tyhjyyden?

Kaikki Sananlaskujen varoitukset ovat tulleet toteen elokuvan vanhemmissa. Alkoholi aiheuttaa mielipahaa, riitoja ja haavoja Millan lähipiirissä. Juomisesta haetaan apua, kun tuntuu pahalta tai sisältöä, kun elämä tuntuu tyhjältä. Tyhjyys ja paha olo eivät kuitenkaan poistu täyttämällä niitä päihteillä. Ainoastaan usko Jeesukseen voi täyttää tyhjiön sydämessämme.

Millan tilanne vanhempien luona näyttää toivottomalta. Tilanne ratkeaa lopulta vanhempien eropäätökseen. Sitä, poistaako eroaminen alkoholismin, ei kerrota, mutta varmasti juominen on jättänyt jälkensä sekä Millaan että vanhempiin. Jos sinusta tuntuu, että vanhempasi juovat liikaa, älä jää yksin niinkuin Milla. Kerro asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle, sillä jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen kotiin.

Lovemillan ohjaaja Teemu Nikki on ohjannut myös #lovemilla-nettisarjan. Ohjaamisen lisäksi hän on ollut mukana käsikirjoittamassa, tuottamassa ja leikkaamassa #lovemilla-sarjaa. Sysmästä kotoisin oleva Nikki on ohjannut ja käsikirjoittanut useita elokuvia ja musiikkivideoita ja voittanut muun muassa Kultainen Muuvi- ja Tampere Film Festivalin nuorisoraadin Paras fiktio-palkinnot.

Teksti Jenni Rantanen, kuva Lovemilla-promo

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se suoraan kotiin. Tilaa nyt Nuotta itsellesi kätevästi tilauspalvelusta!