Exodus – Gods and Kings

Helmi: Exodus - Gods and Kings

Mooseksen elämästä kertova elokuva on hengellisestä näkökulmasta yksi tämän vuoden merkittävimmistä tapauksista leffateattereissa. Vaikka kyseessä on leffa, jossa on käytetty taiteilijan vapauksia, elokuvassa on kuitenkin monia kohtauksia, jotka voivat kertoa hyviä asioita leffakansalle.

Jumala valitsi Mooseksen

Israelilaiset ovat eläneet jo 400 vuotta Egyptin orjuuden alaisina. Jumalalla on kuitenkin suunnitelma Israelin kansan vapauttamiseksi, ja hänen korviinsa ovat tulleet israelilaisten huudot egyptiläisten sortaessa heitä. Hän valitsee yhden miehen, Mooseksen, joka on kasvanut faraon tyttären poikana Egyptin hovissa.

Elokuvan mukaan Mooses ei usko profetiaan itsestään kansansa pelastajana. Siinä kuvataan kuitenkin hyvin, kuinka Mooseksesta nousee vaikeuksien kautta suuri Jumalan mies. Herra varustaa hänet mahtavaksi johtajaksi ja antaa hänen rinnalleen monia tukijoita.

Kankaalle on tuotu onnistunesti tilanne; Mooseksella on itsepäinen luonne, hän ei ole outo muttei turhan onnellinenkaan, eikä hänellä ole muuta vaihtoehtoa Israelin Jumalan edessä kuin lähteä täyttämään Herran antamaa suurempaa näkyä.

Elokuvassa kuvataan Jumala pienenä poikana, joka ilmestyy silloin tällöin juttelemaan Mooseksen kanssa. Hän kohtaa Mooseksen ja antaa Moosekselle ohjeita. Mooses on selvästi valittu tuomaan Israelin kansa vapauteen 400 vuoden orjuuden jälkeen.

Immanuel – Herra on kanssamme

Elokuvan kohtauksissa näkyy Jumalan valinta ja oikeudenmukaisuus. Niillä, joiden kanssa on Israelin Jumala, ei ole mitään hätää, vaikka kaikki olosuhteet olisivat ympärillä kuin helvettiä. Siihen tarvitaan myöskin johtaja, joka kuuntelee, mitä Herra sanoo.

Esimerkiksi aivan totuudellisesti on tuotu sekin tilanne, kun kaikki muut lapset kuolevat Egyptissä vitsausten aikana, mutta niiden perheiden lapset, joissa kodin etuovi on voideltu karitsan verellä, säästyvät. Heprealaisten lapset eivät kuole, koska Mooses sai Herralta käskyn voidella ovenpielet verellä, ja kansa totteli ohjetta. Karitsan veren suoja tulee myös jokaisen uskovan tähän päivään jokaisen elämän alueen ylle.

Leffassa näytetään, kuinka Jumala on vaaratilanteissa tilanteen Herra esimerkiksi antamalla israelilaisten kulkea meren halki. Siinä myös kerrotaan, että kohtaaminen Jumalan kanssa muuttaa kaiken. Silloin Jumala kohtaa meitä ja puhuu meille. Siten me saamme mahdollisuuden olla kuuliaisia sille mitä hän puhuu meille.

Kaikista isoin juttu on minulle ehkä se, että maallisessa elokuvassa näytetään, miten Jumala haluaa henkilökohtaisen suhteen meihin. Hän on valinnut meidät ja hän on kanssamme.

Alkuperäinen artikkeli Nuotta 2/2015

Teksti Mari Le, kuva Twentieth Century Fox 2014

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se kotiin. Tilaa nyt Nuotta kätevästi tilauspalvelustamme!