Nuotta 12/2014: The Maze Runner – sille lienee syy, miksi olemme täällä

Nuotta 12/2014: The Maze Runner - sille lienee syy

Elokuvassa Labyrintti (The Maze Runner) Thomas herää keskeltä labyrinttiä, ja hän ryhtyy ottamaan selvää, miksi joukko nuoria miehiä on vangittu keskelle vaarallista sokkeloa. Thomasta ajaa hurja uteliaisuus, jano saada vastauksia ja kaipuu vapauteen. Hän heittäytyy vaarallisiinkin yrityksiin ja toimiin, että saisi selville, mitä on tapahtunut. Hän ei pysty sulattamaan kohtaloaan ja eloaan keskellä labyrinttiä ilman päteviä vastauksia ja mahdollisuutta päästä pois vankeudesta. 

Kuka olet?

Kun sinulta kysytään, että kuka sinä olet, vastaat luultavasti oman nimesi. Ehkä kerrot, mistä tulet, mitä olet elämäsi aikana tehnyt, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä, ketä sinun perheeseesi kuuluu ja niin edelleen. Me tiedämme, keitä me olemme, koska meillä on historia, ympärillämme on ihmisiä, jotka ovat vuorovaikutuksessa meidän kanssamme ja jotka kertovat meille, millaisia me olemme.

Voimme myös pohtia, mistä olemme tulleet ja vielä laajemmin voimme tarkastella ihmiskunnan historiaa kauas menneisyyteen. Historiaa tutkimalla saamme tietää paljon itsestämme, ja miksi olemme juuri tällaisia kuin olemme.

Kuitenkin siitä huolimatta, että meillä on paljon tietoa siitä, keitä me olemme, meille jää sama kysymys kuin Thomasille. Miksi? 

Miksi?

Labyrinttiin joutuneille nuorille miehille on täysin selvää, että joku on heidät lähettänyt sokkeloon. He eivät ole yksin tai he eivät vain sattumalta ole joutuneet sattumalta syntyneeseen paikkaan. Kaikelle tapahtuneelle tätytyy olla jokin syy ja tarkoitus. Elämä labyrintissä, se mitä he näkevät, kokevat ja pystyvät tutkimaan, ei ole kaikki, vaan on olemassa jotain muuta.

Raamatussa kerrotaan, että Jumala on ilmoittanut itsensä ja hänen iankaikkinen voimansa ja jumaluutensa on ollut nähtävillä maailman luomisesta lähtien hänen teoissaan. (Room.1:19–20.) Meille Jumalan luomistyö todistaa siitä, että tässä ei ole kaikki, vaan on olemassa jotain, mitä me emme voi nähdä, tutkia tai millään aistilla kokea. Joku on kaiken takana.

”Emme kuulu tänne”

Thomaksen uteliaisuus ja vastausten etsintä palkitaan ainakin jossain määrin. Hän löytää vihjeitä, joiden avulla hän pääsee pakenemaan pois labyrintistä. Hän pitää sinnikkäästi kiinni toivosta. Usko siihen, että ulos on mahdollista päästä, saa Thomaksen toimimaan. Ilman uskoa ja toivoa Thomas olisi jäänyt joidenkin hänen kohtalotovereidensa lailla labyrinttiin vangeiksi.

Raamatussa luvataan, että etsivä löytää ja anova saa. Emme ole toivottomia emmekä jää vaille vastauksia, Jumala haluaa pelastaa meidät ihan jokaisen. Tiedämme, että olemme Jumalan kuvia, hänelle mielettömän rakkaita lapsia ja hänen luomistyönsä tuloksia.

Emme ole kenenkään koehenkilöitä kuten Thomas tai julman testin pelinappuloita. Jumalalla on hyvä tahto meitä kohtaan. Ja vaikka elämme täällä vajavaisessa ja pahassakin maailmassa, emmekä saa kaikkiin kysymyksiin koskaan vastausta, saamme uskoa, että tässä ei vielä ole kaikki.

Teksti Susanna Hulkko, kuva Twentieth Century Fox 2014

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se suoraan kotiin. Tilaa Nuotta kätevästi tilauspalvelustamme!