Nuotan toimittajat mukana Viron medialeirillä


Tänä vuonna Viron medialeirille lähti Suomesta vain kahden hengen porukka. Pieni ulkomaalaisten määrä ei silti hidastanut menoa, vaan sekä videopajassa että sen ulkopuolella toimi hyvä yhteishenki.

Tallinnan lähellä sijaitsevassa Sauen kaupungissa suuri koulu täyttyi virolaisista nuorista jotka olivat tulleet viettämään viikonloppua Life Laager-leirille. Runsaan virolaisjoukon kanssa oli leirillä kaksi Nuotan toimittajaa suomesta. Turkulainen Aino Kemlin on ollut kaksi kertaa aikaisemmin Venäjän medialeirillä ja osallistui ensimmäistä kertaa Viron leirille. Helsingistä kotoisin oleva Lina Simojoelle tämä oli ensimmäinen Nuotan ja sen sisarlehtien Vyborin ja Plussan järjestämä medialeiri. Venäläisiä Vyborin toimittajia ei ollut tällä leirillä.

Saavuimme leirille torstaina puolenpäivän jälkeen ja heti ensimmäisenä iltana pääsimme tutustumaan videopajaan johon osallistuimme leirin aikana. Leirin aikana oli tarkoitus tehdä kaksi videota. Pajassa opimme kameran käyttöä, näyttelemistä ja käsikirjoittamista. Muut osallistujat olivat Virolaisia, joten englannin kieltä pääsimme myös hyödyntämään. Ensimmäisenä iltana suunnittelimme ja kirjoitimme käsikirjoitukset jota jatkoimme vielä seuraavana päivänä.

Uutta ja kansainvälistä

Ensimmäisen päivän tunnelmaa laimensi pieni aikaisen heräämisen aiheuttama väsymys. Leirin toisena päivänä perjantaina pääsimme mekin paremmin menoon mukaan. Yhden päivän aikana vietimme neljä ja puoli tuntia videopajassa viimeistellen käsikirjoitukset, kuvaamalla ja editoimalla videot. Kummatkin tytöt kokeilivat jotain uutta.

  • Kameran käyttäminen oli paljon erilaisempaa kuin mihin olin tottunut. Monia kohtauksia piti kuvata monta kertaa ja se otti käsivoimia vähän koville, Lina kuvailee kuvauskokemusta.
  • Kaikesta huolimatta opin paljon uutta valaistuksesta ja kameran kanssa liikkumisesta.

Mediapajan ulkopuolella oli paljon kivaa tekemistä ja ohjelmaa. Aamulla ja illalla koko leiri kokoontui yhteen kuuntelemaan opetuksia ja ylistämään Jumalaa. Ohjelmissa leikimme erilaisia ryhmäleikkejä jota ei haitannut se että ei ollut yhteistä kieltä kaikkien kanssa. Virolaiset olivat rohkeita ylistämään ja saivat välillä myös meidät suomalaiset mukaan tanssimaan.

Tule mukaan!

Mitä leiri opetti meille? Opimme enemmän siitä miksi  kansainvälisyys erilaisten kristittyjen välillä on hyvä kokea. Virolaiset osasivat hyvin englantia mutta välillä he unohtivat käyttää sitä. Suomalaisena oli välillä hankala erottua joukosta, mutta ehkä seuraavalla leirillä erottuu paremmin jos mukaan saataisi muita innostuneita toimittajia! Kieli ei ollut kuitenkaan esteenä, sillä kieli kuulosti yllättävän tutulta. Esimerkiksi opetukset tulkattiin meille suoraan suomeksi.

  • Kolmen leirin kokemuksella suosittelen tulemista ihan jokaiselle ja seuraava leiri onkin itse asiassa meillä Suomen Turussa, Maata näkyvissä-festareilla, kertoo Aino.
  • Leireillä opitaan tekemään mediaa hyvässä ja kansainvälisessä seurassa, tämä ei siis todellakaan ole hiki hatussa ja hampaat irvessä puurtamista, päinvastoin!
  • Vaikka et olisi koskaan ollut medialeirillä, kannattaa tarttua tilaisuuteen ja osallistua edes kerran! Turussa nähdään syksyllä, Lina summaa.

Teksti Lina Simojoki ja Aino Kemlin
Kuva Madis Kask