Nuorten oma juhla suuren juhlan keskellä


Kesällä Evankeliumijuhla palaa takaisin Helsinkiin. Nuorille on luvassa oma juhla, jonka yksi järjestäjistä on Martti Pyykönen.  

Teksti Lina Simojoki | Kuva Sari Pyykönen

LZ7, KLS, The Road ja gospelkonsertti Helsingin ydinkeskustassa. Evankeliumijuhla saapuu Helsinkiin yli viidenkymmenen vuoden tauon jälkeen, ja nuoret pääsevät nauttimaan gospelmusiikista, opetuksesta ja valvotuista Helsingin öistä. Tätä tapahtumaa ei tehdä omin voimin eikä edellisenä iltana. Nuorten evankeliumijuhlista vastuussa oleva Martti Pyykönen korostaa, että vapaaehtoiset tekevät korvaamatonta ja pitkäjänteistä työtä.

– Meitä on noin kymmenen hengen porukka järjestämässä nuortenjuhlan ohjelmaa. Järjestelyt aloitettiin oikeastaan jo pari vuotta sitten, kun minut pyydettiin tähän tehtävään.

Helsingissä asuva Martti Pyykönen valmistuu tänä keväänä teologian maisteriksi. Tällä hetkellä hän kiertää Park7-bändin kanssa keikoilla ympäri Suomea hoitaen tekniikkapuolta ja lisäksi hän toimii Pyhän Sydämen Kappelin suntiona. Kesän kohokohtaa ei ole kuitenkaan vaikea valita. Evankeliumijuhlille tulevat kaikki, ja eviskonkarina Martti haluaa olla varmistamassa, että nuoret saavat yhtä hienot juhlat kuin aina ennenkin.

Kokonaisuus haasteena

– Evankeliumijuhlien järjestäminen on valtava kokonaisuus. Nuortenjuhla on muun ohjelman tavoin yhteistyössä pääohjelman kanssa, ja siksi teemojen ja aikataulujen miettiminen on avainasemassa, Martti kuvailee.

Yhdessä eri toimikuntien vastuuhenkilöiden kanssa mietitään aikatauluja ja ohjelmanumeroita. Nuortenjuhlassa on paljon omaa tekemistä: lauantai-iltapäivän kanavat ja opetukset, illan konsertit ja Evisolympialaiset kuuluvat nuorten täysin omaan ohjelmaan. Nuoret aloittavat Evankeliumijuhlat muita aikaisemmin Narinkkatorin Varaslähtö -konsertissa ja jatkavat Jumalan läsnäolon juhlimista vielä silloinkin, kun aikuiset ovat nukkumassa.

Samalla nuorilla pitää kuitenkin olla mahdollisuus ehtiä osallistumaan messuihin ja pääjuhlaan, joten pelkkää omaa ohjelmaa ei voida järjestää. Asioita täytyy miettiä kokonaisuuden kannalta.

– Evisten nuortenohjelman järjestäminen on aika erilaista verrattuna vain nuorille suunnatun tapahtuman suunnitteluun, Martti tiivistää.

“Yhdessä ollaan saatu myös hankalat pulmat ratkottua.“

Yhteistyön tuloksena nuorille oma juhla

Haasteista huolimatta Martti kantaa suurta vastuutaan iloisin ja kiitollisin mielin.

– Olen päässyt näkemään käytännössä miten isolla porukalla saa järjestettyä ohjelmaa. Työporukassa on mukavia ihmisiä, joiden kanssa työskennellä. Yhdessä ollaan saatu myös hankalat pulmat ratkottua.

Tärkeintä ei kuitenkaan sovi unohtaa. Martti korostaa, että juhlia tehdään loppupeleissä Jumalan kunniaksi, ja siksi valtavaa vastuuta tasapainottaa myös armo. Mokaillakin saa, eikä kaiken tarvitse olla täydellistä. Vaikka työtunnit ovat pitkiä ja nuortenjuhlia rakennetaan pääasiassa vapaaehtoisvoimin, Martti uskoo saavansa palkintonsa nähdessään, kuinka vaikka Riemumessuun kokoontuvat nuoret pääsevät osallisiksi uskovien yhteydestä.

– Evankeliumijuhlilta saa hyvät matkaeväät kesään ja elämään muutenkin. Se on kesän kohokohta, tuu mukaan tapaamaan uusia ja vanhoja kavereita. Muakin saa moikata! Martti rohkaisee.

 

 

Kaikenikäisille kristityille tarkoitettu Evankeliumijuhla on järjestetty vuodesta 1874 lähtien. Tänä kesänä tapahtuma järjestetään 30.6.-2.7. Helsingissä 52 vuoden jälkeen. 144. kerran järjestettävä tapahtuma kerää vuosittain yli kymmenentuhatta kävijää. Lisää infoa tapahtumasta: www.evankeliumijuhla.fi