Nuorten itsemurhariski huolestuttaa

Nuorten itsemurhariski huolestuttaa

Itsemurhien määrä on laskenut Suomessa reilusti 1970-luvulla aloitetun kansallisen itsemurhien ehkäisyohjelman ansiosta, mutta nuorten masennuksesta johtuva korkea itsemurhariski ja mielenterveysongelmien hoidon riittämättömyys ovat edelleen todellisuutta.

Vuosittain Suomessa kuolee vajaat 900 ihmistä oman käden kautta. Keskimäärin itsemurhia tehdään siis kolme joka päivä, mutta yrityksiä puolestaan on sitäkin enemmän.

1970-luvulla aloitetun kansallisen itsemurhien ehkäisyohjelman ansiosta itsemurhaan usein liittyvän masennuksen tunnistaminen on parantunut ja itsemurhien määrä laskenut selvästi – neljä vuosikymmentä sitten Suomessa tehtiin vuosittain noin 1500 itsemurhaa. Nykyään ollaan kuitenkin huolissaan erityisesti nuorten itsemurhariskistä. Outi Ruishalme Suomen mielenterveysseurasta pitää mielenterveysongelmien hoidon vajavaisuutta yhtenä osatekijänä nuorten korkeaan itsemurhariskiin: ”Liian usein nuoret joutuvat pärjäämään pelkän lääkityksen varassa ilman psykoterapiaa, vaikka näiden kahden yhdistelmän on todettu olevan tehokkain hoitomuoto masennukseen.”

Lähde: Kansan Uutiset
Kuva: www.freeimages.com/mmagallan

Kommentti

Itseä halveksuvat ja jopa itsetuhoiset ajatukset ovat liian monelle nuorelle arkipäivää. Valitettavasti kaikki eivät myöskään saa ajoissa apua ahdistukseensa, vaan ajatukset ehtivät muuttua Jumalan tahdon vastaisiksi teoiksi.

Vaikka apua ei muilta ihmisiltä kuuluisikaan, voit luottaa siihen, että Jumala on kanssasi niin hyvinä kuin pahoinakin päivinä. Sinä olet rakastavan Isämme silmissä tärkeä, täydellinen ja itsessäsi arvokas. Hän on lahjoittanut sinulle elämän, joka ei välttämättä ole helppo, mutta jonka aikana hän tarjoaa sinulle pääsyä luokseen Jeesuksen sovitusuhrin kautta. Taivaassa, Isän luona, kaikki tulee olemaan paremmin.

Fil. 3:14 Juoksen kohti maalia saavuttaakseni voittajan palkinnon, pääsyn taivaaseen. Sinne Jumala kutsuu Kristuksen Jeesuksen omat.