Lauri Halme on Sleyn nuorisotyönohjaaja ja Maata Näkyvissä -festareiden projektipäällikkö. Haastattelimme Lauria hänen ajellessaan isosleiriltä kotia kohti.
Teksti Roosa Ilomäki I Kuva Lauri Halme
Heti kesäloman startatessa alkaa Karkun Evankelisella opistolla yksi kesän odotetuimmista leireistä, ripari. Tällä leirillä on myös Lauri Halme vetäjän roolissa. Riparia suunniteltaessa on otettava huomioon monia eri asioita ja suunnittelu aloitetaan jo piakkoin edellisten kesän ripareiden jälkeen. Järjestöriparin valmistelu alkaa mainostamisesta ja ilmoittautumisella, sitten tulevat leiriläiset saavat tietoa leiristä, ulkoläksyistä ja omaan seurakuntaan tutustumisesta.
Leirin vetäjien tehtävänä on myös valita isoset. “Vanhat isoset” valitaan alkukeväästä ja aivan tuoreet loppukeväästä. On myös tärkeää tutustuttaa isosia toisiinsa ja tsempata viimeisissä asioissa. Vetäjät ja isoset saapuvat Karkkuun edellisenä päivänä, jotta leiriläisten saapuessa kaikki olisi valmiina alkamaan.
Sinä kesänä / oltiin rippileirillä…
Lauri on käynyt oman riparinsa reilut kymmenen vuotta sitten, myös Karkussa. Myös minä kävin oman rippileirini Karkussa. Parasta oli saada uskovia ystäviä ja oppia lisää uskonasioista. Edelleenkin parhaina kavereinani on tyyppejä joihin riparilla tutustuin. Se on hienoa.
Muistatko sinä oman riparisi? Oliko se ainutlaatuinen kokemus elämässäsi? Usein leiriltä jää käteen kasa uusia ystäviä ja hyviä muistoja, ja niin on Laurinkin kohdalla. Kysyimme, mitkä ovat Laurin suosikkiyhteislaulut, jotka ovat leiriltä jääneet mukaan. Vastaus oli selvä: The Rainin Tuuli kulkee ja muutaman vuoden takainen MN-festaritunnaribiisi Tuomas Auviselta, Minä rakastan sinua. Niissä on molemmissa leiritunnelmaa ja leiriläiset ovat tykänneet niitä ripareilla laulaa.
Avoimin mielin kohti leiriä
– Riparin tarkoitus on kertoa Jeesuksesta niille tyypeille, jotka sinne leirille tulee. Leirillä on paljon yhdessä tekemistä, oppitunteja, pelejä ja leikkejä, ja ne kaikki ovat osa kokonaisuutta, jolla yritetään saada riparista unohtumaton kokemus, kertoo Lauri.
Riparilla mietitään identiteettiä Raamatun näkökulmasta, sillä ihminen on Jumalan kuva. Mietitään esimerkiksi sitä, mitä tarkoittaa, että Jumala on luonut minut, millaiseksi minut on luotu ja kuinka tulisi elää. Riparilla monet heräävät ajattelemaan omaa elämää opetusten pohjalta, vaikka eivät vielä olisikaan uskossa.
Kun on vetänyt useampia leirejä ja on nähnyt monia erilaisia ryhmiä tietää, että jokainen porukka on omanlaisensa ja eri jutut toimivat eri ryhmien kanssa. Jokaista leiriä, on hyvä lähestyä rukouksen kautta.