NNS: uutta musiikkia ja katsaus bändin kuluneeseen matkaan

NNS: Jesse, Tuomas ja Niilo

“Johdatus, hauskanpito ja ihmiset.” Näin NNS-yhtyeen jäsenet kuvailisivat yhteistä musiikkipolkuaan. Vuoden marraskuu oli yhtyeelle merkittävä, kun sen debyyttialbumi tuli vihdoin uunista ulos.

NNS on suomigospelmaailmalle viime vuosina tutuksi tullut nimi, joka on tanssittanut, naurattanut ja hiljentänyt yleisöä niin Maata Näkyvissä -festareilla kuin muuallakin. Debyyttialbumi Q&A julkaistiin marraskuun 13. päivä. Nuotta sai haastatteluunsa bändin jäsenet Jessen ja Tuomaksen.

-Aika kauan on ollut kalentereissa, että tänä vuonna julkaistaan pitkäsoitto; näitä biisi-ideoita ja -aiheita on pyöritelty jo pidempään. Kunnolla ruvettiin työstämään biisejä viime vuoden loppupuolella, pojat kertovat.

-Mun mielestä on tosi hyvä, että nyt vasta neljän vuoden jälkeen julkaistaan eka oikea kokopitkä levy, joka vähän määrittelee sitä, millaista musaa me tehdään ja mikä on NNS. Keikat on ollut itselle hyvä paikka oppia, mitkä jutut toimivat ja millaista musaa me halutaan tehdä, Tuomas toteaa.

-Tässä levyllä on paljon sellaisia nuoren aikuisen kristityn kysymyksiä sekä iloja ja suruja, Tuomas pohtii.

Levyn nimi Q&A on lyhenne englanninkielisestä ilmauksesta ’question and answer’, joka on esimerkiksi YouTubesta tuttu kysymyksiin vastailuvideon konsepti. Jesse ja Tuomas miettivät yhdessä nimen merkitystä.

-Ainakin levyllä on paljon kysymyksiä. Mä en tiedä, kuinka paljon siinä on vastauksia, mutta ainakin levy vastaa siihen, millaista musaa NNS tekee ja minkälainen bändi me ollaan. Ehkä levy on myös eräänlainen Q&A-postaus – me koitetaan kuitenkin olla nuoria ja trendikkäitä sometyyppejä, he nauravat.

 

Palolla Jumalan käytössä

NNS perustettiin loppukeväästä 2016, ja ensimmäisestä keikasta on aikaa jo yli neljä vuotta. Bändin perustamiseen innosti nuoruuden monet lämpimät muistot gospelkonserteista.

-Varmaan reilu parikymppisenä tuli sellainen olo, että haluaisi päästä itse tekemään työtä tällä kentällä ja antamaan takaisin uusille sukupolville samaa, mitä on itse saanut. Siitä intohimosta ja palosta tämä homma lähti liikkeelle, Tuomas kertoo.

-Vaikka kyllä tässä oikeasti ollaan saatu kulkea aika lailla johdatuksessa, hän lisää.

-On saanut nauttia kyydistä ja tehdä parhaansa siinä samalla, Jesse kiteyttää.

Bändin tulevaisuus ja tavoitteet olivat alkuun hämärän peitossa, mutta ajan kanssa moni asia on selkeytynyt. Jäsenet ovat halunneet kehittää itseään musiikillisesti ja luoda kristillistä sisältöä, mutta samaan aikaan tehdä anteeksipyytelemättä sellaista pop-musiikkia, jota he itse rakastavat. Bändiuralla myös konsertit ja ihmisten kohtaaminen ovat osoittautuneet tärkeiksi asioiksi.

-Itselle merkityksellisimmät jutut tässä hommassa ovat ehkä loppujen lopuksi olleet yksittäiset kohtaamiset eri ihmisten kanssa. Siinä on päässyt kokemaan, miten Jumala käyttää meitä ja meidän työtä tuomaan ihmisille jotakin, mitä he tarvitsevatkaan, Tuomas kertoo.

 

“Ollaan päästy kokemaan, miten Jumala käyttää meitä.”
– gospelyhtye NNS

 

”Välillä täytyy elää todeksi se teksti”

Q&A-levyn kappaleiden takaa löytyy hauskoja tarinoita.

-”Tullaa hakee” -biisin idea on lähtenyt keikkailustamme. Me ollaan keikoilla tehty sellaista, että keikan loppupuolella on ollut joku biisi, missä me sanotaan, että ’nyt kaikki pomppii ja jos te ette pompi niin me tullaan hakee’, Jesse ja Tuomas kertovat.

-Sitten me ollaan käyty hakemassa jengiä ympäriinsä kädestä pitäen, molemmat nauravat.

“Siunaa tää päivä” -kappaleen teksti on Tuomaksen kirjoittama.

-Säkeistöt olivat aika pitkään levällään, mutta yhtenä iltana loppukesästä päätin, että seuraavana aamuna kirjoittaisin “Siunaa tää päivä” -biisin. Laitoin herätyksen aikaisin ja koitin elää sen biisin mukaan. Luin hetken Raamattua ja join aamusumpin. Sitten lähdin kävelemään merenrantaan ja istahdin penkille Sibelius-monumentin luo. Siinä sitten kuuntelin aamuauringossa biittiä ja kirjoitin riimit, Tuomas kertoo hymyillen.

“Luin hetken Raamattua ja join aamusumpin. Sitten kirjoitin riimit.”

-Lopputulos kuvaa hyvin sen hetken mielenmaisemaa. Välillä täytyy elää todeksi se teksti, Tuomas jatkaa.

Biisin sanojen valmistuessa Jesse nukkui kotona kauneusunia.

-Muistan, kun Tuomas kertoi, että hän on “herännyt menestyjänä”. Sinä päivänä mä heräsin varmaan puoli kahdelta päivällä, Jesse nauraa.

 

Rohkaisua ja ripaus rehellistä elämänasennetta

Monenlaiset elämänasenteet liittyvät myös NNS:n toimintaan.

-Tosi kantava teema on ollut elämästä iloitseminen ja kiittäminen. Toisaalta koko ajan enemmän nousee pinnalle myös rehellisyys siitä, ettei elämä ole pelkästään helppoa, hyviä päiviä ja iloitsemista, Tuomas kokoaa.

NNS on halunnut kirjoittaa biisejä myös omista vaikeuksista, mutta sellaisella tulokulmalla, ettei vaikeiden juttujen ja iloitsemisen tarvitse sulkea pois toisiaan.

-Vaikka me ollaan keskeneräisiä ihmisiä ja vaikka aina on jotakin mistä voisi murehtia, niin silti voi olla myös kaiken sen keskellä aina välillä huoleton sydän, Jesse muistuttaa.

“Kaiken sen murehtimisen keskellä voi olla aina välillä huoleton sydän.”
– Jesse De Jong, gospelmuusikko

-Jumala ei anna kenellekään niin paljoa kannettavaa, ettei sitä hänen kanssaan pystyisi kantamaan. Tuomas lisää, että elämässä on tärkeää kulkea toinen toistaan kantaen.

-Se on tosi iso rukousaihe itsellä, että muistaisi keskittyä myös niihin hyviin juttuihin ja muistaisi olla rakastamassa lähimmäisiä, eikä keskittyisi liikaa niihin asioihin, jotka ovat huonosti, Tuomas sanoo.

Lopuksi bändin edustajat antavat Nuotan lukijoille rohkaisun, joka on auttanut heitä eteenpäin musiikkiuralla:

-Mitä ikinä sä haluaisitkaan tehdä, mutta et ehkä ole uskaltanut, niin ala rohkeasti tekemään rukoillen sitä hommaa, Tuomas ja Jesse sanovat.

NNS
Jäsenet
Tuomas Uusitalo – rap-osuudet
Jesse de Jong – laulu, kitara
Niilo Muje – rummut
Eeli Harju – miksaus, tuotanto

Albumit: Q&A
Singlet ja EP:t: Kuljen tai lepään, Alta pois, Vastavirtaan, Mul ei oo varaa

IG: »nnsyhtye
YOUTUBE: »NNSyhtye

Teksti Noora Rämö | Kuva Lili Nissilä   

Lue myös: »nuotta.com/bibleproject

»nnsyhtye.com

NNS:n haastattelu Maata Näkyvissä -festareilta: »https://www.youtube.com/watch?v=QfUlXTAqixY