Nimet isojen artistien takana


Musiikkia kuulokkeista kuunnellessa tai keikalla ollessa tuskin tulee ajatelleeksi tuottajaa. Kuitenkin tuottajat ovat merkittäviä musiikin kannalta. Keitä he ovat ja mitä he tekevät?

Teksti Nea Kosonen

Matti Kemppainen on tuottaja monien suomalaisten gospelbändien ja –sooloartistien takana. Hänen tuottajanuransa alkoi, kun hän tuotti veljensä Daikinin ensimmäisen levyn kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen hän on tuottanut muun muassa Park 7:aa, Idän Ihmeitä, Kruuvia, Immanuelia ja Mikavelia.

– Parhaimmillaan on Maata näkyvissä –festareilla ollut yksitoista bändiä tai artistia, joiden kanssa olen tehnyt yhteistyötä, Kemppainen kertoo.

Tuottaminen on työnkuvana laaja. Arkisimmillaan se on bändin tai artistin ja levy-yhtiön välisenä linkkinä toimimista ja aikatauluista päättämistä. Ammatin taiteellinen puoli on se, kun saa tuoda omaa musiikillista näkemystään esille.

“Se kuitenkin palkitsee, kun näkee bändin esiintymässä ja lavan edessä on paljon ihmisiä.”

 

Raskasta mutta palkitsevaa

Työnkuva vaihtelee melkoisesti riippuen siitä, työskennelläänkö bändin vai sooloartistin kanssa. Sooloartisteille tehdään kaikki kappaleista lähtien. Bändeillä taas on sekä soittajat että kappaleet usein valmiina.

– Sitten vain piiskaan bändistä parhaan irti, naurahtaa juuri bändien tuottamiseen erikoistunut Kemppainen.

Tuottajan työ on usein raskasta, kun on kova paine aikataulujen kanssa. Välillä mies ”hakkaa päätä seinään”, kun jokin ei toimi.

– Se kuitenkin palkitsee, kun näkee bändin esiintymässä ja lavan edessä on paljon ihmisiä tai kun bändin kappale menestyy.

 

Jumalan kanssa

Kristillisen musiikin lisäksi Kemppainen toimii myös sekulaaripuolella. Sielläkin hänen uskonsa on tiedossa. Hän uskoo, että ilo uskosta ja Jumalasta välittyy ja että avoimuus uskosta kertoo avoimuudesta muillakin elämän alueilla. Hän toimii kuin kynttilänä keikoilla, joilla on paljon ei-kristittyjä.

– En koe sitä ongelmana, että työskentelen myös sekulaariartistien kanssa. Sekin on minun työtäni.

– Usko unelmiisi. Elämä on lyhyt, joten kannattaa pyrkiä rohkeasti unelmiaan kohti. Kannattaa myös kuunnella Jumalan ääntä eikä hakata väkisin väärään suuntaan. Jumalan kanssa olet turvassa ja onnellinen, rohkaisee Kemppainen.

 

Matti Kemppainen

Tuottanut mm.

Mikaveli – Herranjengis

Park 7 – Kohillaan

Kruuvi – Hukassa

 

Mitä tulee mieleen…?

Opetuslapsi – Jeesuksen seuraajat

Paasto – kilvoittelu

Musiikki – intohimo

Keikka – pikkutunnit

 

 

Sami Asp on pitkän linjan tuottaja, joka asuu Tampereella. Hän kuvailee itseään ihmiseksi, joka pitää siitä, että on monta rautaa tulessa.

– Mitenköhän minusta tuli tuottaja? Se on hyvä kysymys. Olen aina työntänyt nokkani kaikkeen ja ollut kova säätämään. Tuottajana saan säätää monta asiaa yhtä aikaa, kun on monta rautaa tulessa, Asp kertoo.

Asp on tuottanut kaikenlaista musiikkia Idän Ihmeistä HB:hen. Tähän laajaan kirjoon kuuluvat esimerkiksi kokoonpanot kuten MGtH, The Rain, SAVE, Gospel Junior -messu, The Road ja Minea. Lisäksi hän on tuottanut joitain gospelkaraoke-levyjä. Kokemusta tuottajana Aspilta löytyy parinkymmenen vuoden ajalta.

 

Sain kaiken

Nuoruutensa Asp kertoo tuhlanneen okkultismin ja alkoholin parissa. Onneksi Taivaan Isä puuttui peliin.

– En minä lähtenyt seuraamaan Jeesusta, vaan Jeesus tuli pelastamaan minut sieltä, missä olin.

Asp kertoo, ettei hän ole menettänyt mitään siinä, että tuli uskoon.

– En minä menettänyt mitään, mutta sain elämän. Sain kaiken!

Nykyään hänellä menee hyvin, eikä hän ole enää pitkään aikaan ollut taikatouhuissa mukana. Hänellä on myös vaimo ja lapsia ja hän saa tehdä työtä, josta pitää.

“Tuottajana saan säätää monta asiaa yhtä aikaa.”

Ensiralleja Youtubessa

Kun kysyin Aspilta, mikä oli ensimmäinen hänen tuottamansa levy, hän pahoitteli huonomuistisuuttaan ja sanoi, ettei muista sitä. Haastattelun lopulla hän kuitenkin muisti. Se oli On the Northern Ground. Se oli hänen oma vuonna 1997 tehty levynsä, jota ei koskaan julkaistu.

– Pari rallia kuitenkin löytyy Youtubesta.

Asp arvostaa Nuottaa mediana. Hänen mukaansa on tärkeää, että hyvillekin uutisille ja muille sanomille on omat tiedotuskanavansa.

Sami Asp

Tuottanut mm.

SAVE – Kaliforniasta Siperiaan

Anna-Mari Kaskinen, Tommi Kalenius ja Mikko Nikula – Gospel Junior

The Road – Sinun käskystäsi

 

Mitä tulee mieleen…?

Opetuslapsi – rohkea

Paasto – tärkeä

Musiikki – iso lahja

Keikka – palvelu