Niklas Räsänen nyrkkeilee Jumalan kunniaksi

Niklas Räsänen nyrkkeilee Jumalan kunniaksi

Niklas Räsänen on 29-vuotias kotkalaislähtöinen ammattinyrkkeilijä. Hän haluaa nyrkkeillä Jumalan kunniaksi ja elää Jeesuksen kanssa jokaisen päivän.

Niklas tuli uskoon seurakunnan leirillä 13-14-vuotiaana. Niistä ajoista usko on muuttunut kuin soutaen ja huovaten.

– Aikuismaisempi ja niin sanotusti ymmärtävämpi usko on syntynyt viimeisen parin vuoden aikana, Niklas sanoo. Raamattu on alkanut aueta yhä enemmän.

– Uskon vahvuus ja pysyvyys on tullut aikuistumisen myötä, hän kertoo.

Niklas kokeili nyrkkeilyä Kotkassa asuessaan. Häntä olivat aina kiinnostaneet extreme-jutut, vauhti ja vaara kiehtoivat. Kun Niklas muutti 20-vuotiaana Helsinkiin ja kävi siellä kuntosalilla, hän kokeili nyrkkeilyä ja meni muutamalle tunnillekin.

– Mietin silloin, että ”Wau, tuota haluan tehdä”, Niklas kertoo.

– Se oli kuin rakkautta ensisilmäyksellä ja koin voimakasta halua heittäytyä lajin pariin. Kolme ensimmäistä otteluaan amatöörinä hän kuitenkin hävisi.

– Yleensä 20-vuotiaana minkä tahansa urheilulajin aloittaminen on tavallaan liian myöhäistä, mutta vahva urheilutaustani mahdollisti nyrkkeilyssä etenemisen, Niklas sanoo.

Ensimmäisten matsien voitto amatöörinä on ollut eräitä uran huippuhetkistä, samoin myös ensimmäinen ammattilaismatsi. Vuonna 2013 Niklas voitti nyrkkeilyn suomenmestaruuden.

– Nyt kun saan tehdä työkseni sitä mitä haluan, koen olevani todella siunattu, Niklas sanoo.

Uskon ja nyrkkeilyn ristiriita

Niklaksen mukaan nyrkkeily ja usko voivat olla ristiriidassa, jos on väärä asenne.

– Mistä tahansa voi tulla epäjumala, jos sydän ei ole oikealla paikalla, hän muistuttaa.

– Se on asia, jota itse olen tutkinut sydämessäni paljon. Olen itse joskus nyrkkeillytkin väärällä asenteella ja vääristä syistä.

– Jos en joka päivä kiitä Jumalaa, että sain herätä ja pyydä Jeesukselta taitoa jakaa Hänen rakkauttaan tänäänkin, alan pikku hiljaa eksyä, Niklas sanoo.

– Raamattu kehottaa rukoilemaan joka hetki ja tutkimaan sydänten tilaa, hän jatkaa.

– Itse joudun – tai saan – tehdä tätä joka päivä, ja huomaan elämän koko ajan muuttuvan parempaan suuntaan.

Entä jos uskosta tulee uskontoa ja suorittamista, itsensä yltiöpäistä kyttäämistä – voiko silloin jakaa rakkautta muille?

– Olen joskus helposti eksynyt tietynlaiseen uskon suorittamiseen, Niklas sanoo.

– En kuitenkaan usko helluntalaisuuteen tai evankelis-luterilaisuuteen. Haluan seurata Jeesusta, sillä sen olen huomannut toimivan ja se on totta, hän muistuttaa.

Niklaksen nyrkkeilyuraan vaikuttaa paljon, että hän on uskossa. Hänellä on voimakas luotto, että Jumala pitää huolta ja rakastaa vaikka ei voittaisikaan.

– Minulla on paremmat työkalut kun muilla nyrkkeilijöillä ja sehän on vain plussaa, hän naurahtaa.

Jeesus ja nyrkkeily opettavat

Niin kuin melkein mikä tahansa urheilulaji, nyrkkeilykin kasvattaa omalla tavallaan. Nyrkkeily ei ole pelkkää lyömistä, vaan se on opettanut Niklakselle kärsivällisyyttä, nöyryyttä, erilaisten tunteiden käsittelyä, vihanhallintaa ja myös kurinalaisuutta.

– Kehässä on oltava pää kylmänä, vaikka ärsyttäisi kuinka paljon, hän kertoo.

Nyrkkeily ei ole kuitenkaan ainut ohjaaja, joka on opettanut Niklakselle elämästä, vaan Jumala on koko ajan kulkenut hänen rinnallaan. Sitä kautta Niklas on oppinut jo paljon ja oppii edelleen. 

– Jeesus on ottanut paljon itsekkyyttäni pois ja hionut teräviä kulmia, hän sanoo. Nykyään hän näkee myös maailman aivan eri valossa kuin ennen ja osaa iloita oikeista asioista.

– Muistakaa, että mokaaminen on sallittua, ja kun antautuu Jumalalle, Hän on armollinen ja saa olla täysin vapaa, Niklas haluaa sanoa erityisesti nuorille.

Jumalan johdatus on näkynyt monessa Niklaksen urheilu-uralla.

– Olen saanut ympärilleni mielettömiä ihmisiä, jotka ovat uskoneet minuun ja tukeneet, hän sanoo. Jumala on auttanut rakastamaan ja välittämään ihmisistä. Olen myös saanut sponsoreita, jotka käytännössä maksavat joka päivä palkkani, hän jatkaa.

– Koen olevani todella siunattu monelta osin, ja se on huikeaa! Niklas sanoo.

Hätiköinti ei kannata

Elämässä tulee väistämättä myös kompuroitua.

– Menin 20-vuotiaana ensimmäisen pitkän parisuhteeni jälkeen naimisiin. Se tapahtui aivan liian hätiköiden, ja olin täysin epäkypsä, Niklas kertoo.

– Meille syntyi kehitysvammainen poika, mutta avioliitto päättyi eroon, hän jatkaa.

Tähän kaikkeen liittyy paljon isoja asioita, joista Niklas vieläkin kantaa haavoja.

– Onneksi on kuitenkin ne työkalut, joilla selviää elämän myrskyistä ja vuorista ja tietää, että joka hetkessä on toivoa, hän kuitenkin sanoo. Erityisesti nuorille Niklas haluaa neuvoa:

– Älkää menkö liian nuorena naimisiin vaan tutkikaa elämää, tutkikaa Raamattua ja mitä Raamattu sanoo. Hätiköityjen päätösten teko ei kannata.

Nykyään Niklas käy taiteilijoiden rukouspiirissä ja messuissa joka viikko.

– Se pitää oikealla tiellä, sillä uskovien yhteys on todella tärkeää, hän sanoo. Niin sanottuja uskon ja elämän esikuvia ovat Niklakselle elämää nähneet ja kokeneet ihmiset. He, jotka ovat tehneet jotakin täydellä sydämellä ja kantaneet ristiä mukana kaiken sen aikaa.

– Heidän kokemuksistaan – niin uskonelämässä kuin muutenkin – voi oppia itsekin, Niklas kertoo.

– Tykkään muutenkin jutella vanhempien ihmisten kanssa paljon, hän lisää.

Tavoittele unelmiasi

Kuluneen vuoden ajan Niklas on elänyt ilman taloudellisia paineita.

– Raamattu sanoo, että samalla kun luopuu kaikesta, myös saa kaikkea, hän sanoo vapaasti lainaten.

Raha ei ole miehen mielestä tärkeintä – vaan sydämen asenne. Jos rahaa ja menestystä alkaa tavoitella vääristä syistä, se ei ole oikein. 

– Rukoilen, että Jumala pitää oman asenteeni puhtaana, Niklas lisää.

Niklaksen tavoite on voittaa maailmanmestaruus nyrkkeilyssä. Hän ei kuitenkaan halua tehdä sitä sen takia, että saisi itse kuuluisuutta, vaan hän haluaa voittaa sen Jumalan kunniaksi. Niklas kannustaa muitakin tavoittelemaan unelmiaan.

– Joskus itselle asetettu tavoite tuntuu hullulta ja liian suurelta, mutta varsinkin kun elää Jumalan kanssa, saattaa huomata jossain vaiheessa, että onkin saavuttanut tavoitteensa.

Urheilullisten tavoitteidensa lisäksi hän haluaa oppia yhä paremmaksi isäksi pojallensa ja olla nykyiselle kumppanilleen puoliso, joka rakastaa pyyteettömästi.

– Haluan seurata Jeesusta ja olla muuttamassa maailmaa parempaan suuntaan Hänen kanssa. Niklas haluaa sanoa vielä Nuotan lukijoille:

– Jumala on varannut kaikille jotain, mikä tekee onnelliseksi joka päivä, Jumala avaa ovia elämässänne. Älkää tuomitko ihmisiä vaan rakastakaa! Me olemme kaikki hyvissä käsissä. 

Teksti: Annukka Rantanen

Kuva: Saara Kumpulainen