Netflix-dokkari tulee iholle


Kun selaat puhelintasi, mitä tapahtuukaan näytön toisella puolella? Social Dilemma -dokumentti hyytää ja havahduttaa.

 

 

Teksti Antero Toikka | Kuva Unsplash

Netflixistä löytyvä elokuva ”Valvontakapitalismin vaarat” eli alkuperäiskielellä ’Social Dilemma’ maalaa kylmäävän kuvan sosiaalisen median ja teknologiayritysten yliotteesta suhteessa ihmisiin. Elokuvassa useat teknologiafirmojen entiset johtohenkilöt kertovat siitä, miten edes he itse eivät pysty vastustamaan kehittämiään koukutussysteemeitä.

Tietoisesti koukuttamaan tarkoitettuja sosiaalisen median kanavat dokumentin mukaan selvästi ovat. Katsojaa herätellään kysymään itseltään, luuleeko tämä voivansa vastustaa koneistoa, jonka takana ovat maailman kehittyneimmät tietokoneet, joiden ainoa tarkoitus on tahkota rahaa ja pitää ihmisten huomio kiinni näytöissään. Katsotko puhelintasi ensimmäisen kerran aamulla ennen kuin käyt vessassa vai käydessäsi vessassa?

Miten on mahdollista, että sosiaalisen median kanavat ovat käyttäjilleen ilmaisia, ja kyseiset yhtiöt ovat samaan aikaan eräitä ihmiskunnan historian rikkaimpia? Vastaus: Myytävä tuote olemme me. Mainostajat maksavat. Ja sitä ei juuri valvota, ketkä sinulle mainostavat. Jos joku haluaa saada ihmiset uskomaan ilmaston lämpenemisen olevan soopaa tai jättämään äänestämättä, riittävästi maksamalla saa viestinsä näkyville. Ja vaikutusmahdollisuuksia haavoittuvaa ihmismieltä vastaan yhtiöillä kyllä on.

 

”Katsotko puhelintasi ensimmäisen kerran aamulla ennen kuin käyt vessassa vai käydessäsi vessassa?”

 

Mikä on minulle hyväksi?

Dramatisoidut osuudet elokuvassa kuvaavat esimerkiksi kännykkäriippuvuuden vaikutuksia perheen yhteiseen päivälliseen sekä nuorten haluun osallistua harrastuksiin. Myös hirveän epärealistiset kauneusihanteet pukkaavat ruudulta hauraan katsojan silmiin ja vaikuttavat ihmisessä. Pahantahtoiset nettitrollit voivat vieläpä avoimesti haukkua käyttäjiä ja satuttaa kovasti. Dokumentissa tutkija kertoo, että teini-ikäisten kokema ahdistuneisuus ja masentuneisuus ovat kasvaneet valtavasti viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana – aikana, jolloin sosiaalisen median kanavat ovat lyöneet läpi.

Aika puhuttelevaa on, että moni sosiaalisten medioiden entisistä kehittäjistä ei anna omien lastensa käyttää somea ollenkaan – tai asettaa erittäin tarkat rajat. Lisäksi elokuvassa kuitenkin sanotaan selvästi: näin ei tarvitsisi sosiaalisen median toimia. Mutta muutos vaatisi suuria toimia.

 

 

Tyhjä olo

Varmaan on joltain osin jokaisen henkilökohtainen asia, mitä erilaiset käytetyt sosiaalisen median (tai muut vastaavat mainostuloihin perustuvat) kanavat kullekin vaikuttavat. Jollekin vaikutus voi olla hyväkin. Mutta dokumentissa osuvasti kysytään, että saatuasi hyvää mieltä selattuasi kuvia jossakin palvelussa, saatuasi tykkäyksen tms., ja sen jälkeen suljettuasi sovelluksen, eikö olo lopulta jää kuitenkin tyhjemmäksi.

Jumala ilmoittaa Raamatussa, ettei riippuvuus ole ihmiselle hyväksi. Lisäksi Kaikkivaltiaan tahto on, että ihmiset puhuisivat totta toisilleen ja arvostaisivat toisiaan ja itseään. Ainakin näiltä osin huomaan itse olevani vaarassa.

Jos jokin on yleistä, se ei välttämättä ole hyvää. Maailmaa voi olla vaikeaa muuttaa, mutta omaa käytöstään ja siihen vaikuttavia asioita voimme hallita. Siis voimme niin pitkään kuin emme anna ulkopuolisille vaikuttimille liikaa vaikutusvaltaa. Pidetäänhän huolta siitä, että annetaan myös Jumalan sanan vaikuttaa meissä.

 

 

 

M I K Ä ?
Valvontakapitalismin vaarat (The Social Dilemma)
– 9.9.2020 Netflixissä julkaistu draamadokumentti
– ohjannut Jeff Orlowski

Ainoa tarkoitus on tahkota rahaa ja pitää ihmisten huomio kiinni näytöissään.

Myytävä tuote olemme me.

Annetaan myös Jumalan sanan vaikuttaa meissä.