N-joulukalenteri4: Miksi Jeesuksen piti syntyä neitseestä?

N-joulukalenteri4: Miksi Jeesuksen piti syntyä neitseestä?

Nuotan uuden joulukalenterin 4. luukku.

Raamatun mukaan Jeesus syntyi neitsyt Mariasta. Miksei Jeesus voinut syntyä tavallisen hedelmöittymisen kautta?

Vastausta kysymykseen Nuotta pyysi Ville Auviselta.

1. Mitä tarkoittaa neitseestä syntyminen?

Sitä, että uskomme Jumalan äidin Marian olleen tavallinen ihminen ja että Joosef ei ollut Jeesuksen oikea isä, vaan Pyhä Henki. Maria tuli raskaaksi ilman miestä.

2. Missä Raamatussa puhutaan aiheesta?

Vanhassa testamentissa on ennustus: ”Sen tähden Herra antaa itse teille merkin: neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel” (Jes. 7: 14). Jae ei ole yksinkertainen, koska hepreankielisessä alkutekstissä neitsyt-sanan sijaan käytetään ilmaisua nuori nainen. Juutalaisten kreikankielisestä versiosta sana neitsyt kuitenkin löytyy, eli kyseessä ei ole vain kristittyjen keksintö. Lisäksi Uudessa testamentissa neitseestä syntymisestä puhutaan sekä Matteuksen evankeliumin että Luukkaan evankeliumin alussa (Matt. 1: 20 –23 ja Luuk. 1: 26 –28).

3. Miksi on pappeja ja uskovaisia, jotka kieltävät neitseestä syntymisen?

Taustalla on liberaali teologia, jossa ihmeet halutaan kieltää. Neitseestä syntyminen nähdään vain varhaisen kirkon ajatuksena ja historiallisena kertomuksena, joka ei ole totta. Joidenkin mielestä se voi olla myös lainaus muista historiallisista teksteistä, joissa kuvataan jumalien synnyttävän ihmislapsia.

4. Mitä neitseestä syntymisen kieltäminen tarkoittaa uskon kannalta? Miksi sitä ei voida jättää pois kristinuskosta?

Jos Jeesus olisi ollut Marian ja Joosefin lapsi, miten Jeesus voisi olla Jumalan Poika ja itse Jumala?! Joosefin poikana Jeesus olisi myös ollut syntinen ihminen, ja näin Jeesuksen sovitustyöltä olisi pohja poissa.

5. Miksi luulet, että Jumala halusi toteuttaa Jeesuksen syntymisen juuri tällä tavalla?

Uskon, että tämä oli ainut mahdollinen tapa pelastaa ihmiskunta. Tarvittiin ihminen, joka kuolee ihmisten puolesta, mutta hänen oli oltava samalla myös Jumala, koska syntinen ihminen ei olisi voinut sovittaa syntisiä ihmisiä. Molemmat, ihminen ja Jumala, olivat Jeesuksessa yhtä tärkeitä.

Teksti: Susanna Sarimaa

Juttu on poimittu Nuotan numerosta 12/2010. Löydät koko lehden nettiarkistostamme.