N-joulukalenteri16: Joulutunnelmia Paholaisen kirjeopisto -palstalla

N-joulukalenteri16: Joulutunnelmia Paholaisen kirjeopisto -palstalla

Nuotan uuden joulukalenterin 16. luukku

C.S. Lewisin Paholaisen kirjeopisto -kirjan ideaa suomeen ja suomalaisiin soveltava palsta tarjoili Nuotan 12/2012 lukijoille väläyksiä niihin syviin haavoihin, joita Vapahtajan syntyminen viilsi langenneiden enkeleiden joukkoihin. Samalla se kuitenkin muistuttaa, että paholainen tekee edelleen kaikkensa, jotta joulu olisi mitä tahansa muuta, kuin rakkaan vapahtajamme syntymäjuhla. Artikkelin on kirjoittanut Lassi Pohjannoro.


 

Rakas* Mali! 

Kuten hyvin tiedät, vuoden vaikein aika lähestyy. Näin vuoden kääntyessä loppuunsa ihmiset valmistautuvat jälleen Vihollisen maailmaan astumisen muistopäivään, jouluun. 

En voi sanoin kuvata sitä kauhua, jonka tämä kaksituhatta vuotta sitten sattunut tapaus minussa synnyttää. Tiedustelujaostomme epäonnistui täysin ennustamaan Vihollisen suunnitelmat, eikä se ole vieläkään onnistunut selvittämään niiden tarkoituksia. Tiedämme vain, että tuo Betlehemistä alkanut ja Golgatalle päättynyt on saattanut monia sieluja Vihollisen leiriin. Mutta tiedustelujaostossa pätevimmät pirumme tekevät lakkaamatta töitä, ja olen varma, että läpimurto on tulossa. Yhä monimutkaisempia teorioita kehitetään, ja niiden pohjalta laadittuja toimintatapoja parannellaan lakkaamatta. 

Vaikka toimintaohjeet muuttuvatkin lakkaamatta, niiden perusperiaate pysyy aina samana: meidän on saatava ihmisten huomio pois Vihollisen propagandasta keinolla millä hyvällä. Kiire ja stressi ovat tähän oivallisia välineitä, mutta ole varovainen etteivät ihmiset vain huomaa aikeitasi. Olemme saavuttaneet jonkinlaista edistymistä kaupallistamalla joulua, mutta näin jälkikäteen ajatellen en enää ole aivan yhtä varma sen hyödyistä kuin projektia aloittaessamme. Vaikka kaupallistuminen viekin huomiota pois joulun todellisesta pääkohdasta (mikä on suuri voitto) ja lisää suorituspaineita, se on kuitenkin niin tuottoisaa, etteivät ihmiset halua luopua siitä. Tämä saattaa tuottaa ongelmia jälkikristillisessä Euroopassa, jos siellä on vielä jäljellä pieniä mutta äänekkäitä Vihollisen leirissä olevia. Näiden ryhmittymien eliminointi onkin ensiarvoisen tärkeää. 

En voi tarpeeksi korostaa, kuinka välttämätöntä on kääntää ihmisten huomio pois Vihollisen propagandasta erityisesti jouluna. Vaikka kristinuskon vaikutus täällä pohjolassa onkin kiitettävästi laskemaan päin, se on kuitenkin edelleen aivan liian voimakasta. Saatat joutua turvautumaan edeltäjäsi tapaan epätoivoisiin keinoihin. Jos kiire ja stressi eivät pure, sinun kannattaakin (niin hullulta kuin se kuulostaa) korostaa perheen ja yhdessäolon merkitystä ja näin suunnata huomio pois joulun todellisesta merkityksestä. Vaikka tämä onkin meille äärimmäisen tuskallista, se on kahdesta huonosta vaihtoehdosta parempi. Tämä on tietenkin vain välttämätön (ja toivon mukaan lyhyt) välivaihe joulun merkityksen hävittämisessä. 

Huomioi kuitenkin, ettei Vihollinen tyydy seuraamaan tumput suorina toimintaasi, vaan käy armottomaan vastaiskuun. Koska jouluna ihmiset imevät Vihollisen propagandaa herkemmin kuin muulloin, tämä vastaisku on äärimmäisen vaarallinen. Jopa pinttyneinkin tapakristitty saattaa raahata itsensä joulukirkkoon. Tämän ilmiön aiheuttamaa vahinkoa ei tule aliarvioida. Onneksemme uutterat ponnistelumme kirkon työntekijöiden parissa ovat alkaneet tuottaa tulosta. Ehdoton luottamus Vihollisen sanaan on murentumassa kovaa vauhtia, mutta vielä löytyy niitä pastoreita ja nuorisotyöntekijöitä, joiden julistus uhkaa turmella vuosien työmme tuloksen. Tee kaikkesi, että mahdollisimman moni pysyy loitolla heidän pitämistään joulukirkoista ja -hartauksista.

*Pirujen kirjeissään käyttämää tervehdystä ei voida kääntää millekään ihmiskielelle, sillä missään ei ole tarpeeksi voimakasta inhoa kuvaavaa sanaa. Korostettakoon kuitenkin, ettei tervehdyksessä ole mitään minkä me yhdistämme sanaan “rakas”.

Teksti: Lassi Pohjannoro