Muukalaisena omassa maassaan


Keitä ovat turvapaikanhakijat, ja mitä voimme tehdä heidän hyväkseen? Tärkeisiin kysymyksiin vastaa Open Doorsin Suomen toiminnanjohtaja Miika Auvinen.

Teksti Lassi Peltomaa | Kuva Lassi Peltomaa, Miika Auvisen albumi

Miten nykyinen pakolaistilanne on vaikuttanut pakolaisiin ja suomalaisiin?

Ainakin se on avannut meidän suomalaisten silmät näkemään sen tilanteen, mikä maailmassa on. Se on myös antanut seurakunnille erityisen mahdollisuuden tavoittaa afganistanilaisia ja irakilaisia, joita Suomessa on nyt ollut paljon. Arvioidaan, että Suomessa on jopa noin tuhat kristityksi kääntynyttä turvapaikanhakijaa tällä hetkellä.

Tilanne on toki herättänyt myös vastareaktioita joissakin suomalaisissa ja on paljon ennakkoluuloja ja pelkoja. Itse olen saanut kohdata monia turvapaikanhakijoita, ja valtaosa heistä on ihmisiä ihan siinä missä sinä ja minäkin.

Millaisista taustoista turvapaikanhakijat tulevat?

Monenlaisista. Jotkut ovat akateemisesti kouluttautuneita. Osa on pyrkinyt Eurooppaan paremman elämän perässä. Osa haluaa saada perheensä turvaan. On myös kristittyjä, jotka ovat paenneet hengenvaarassa kristillisen uskonsa takia.

Vaarallinen, salakuljettajien kautta Eurooppaan tehty matka on ollut lähinnä terveiden nuorten miesten homma. Monet ovat ensin tulleet Turkista Kreikkaan. Schengen-alueella he ovat sitten päässeet liikkumaan vapaasti. Moni irakilainen tuli Suomeen siinä luulossa, että täällä halutaan turvapaikanhakijoita, ja tarjotaan heille kaikki tarvittava.

Millainen tilanne odottaa muslimista kristityksi kääntyneitä kotimaassaan?

Hyvä ja oleellinen kysymys. Esimerkiksi Afganistanissa ei ole laillista järjestäytynyttä kirkkoa. Afgaanikristitty joutuu pitämään uskonsa salassa ja on enemmän tai vähemmän vaarassa. Afganistanissa, Iranissa ja tietyillä alueilla Irakissa kristityksi kääntynyt joutuu usein oman muslimiperheensä vainon kohteeksi.

Islamissa uskonnollinen valta on myös maallinen valta. Siksi moni muslimi olettaakin, että suomalainen on kristitty. Muslimista kristityksi kääntynyt taas nähdään luopiona ja uhkana koko muulle suvulle ja yhteisölle. Silti suomalainenkin kristitty voi olla vaarassa näissä maissa.

Mitä sanoisit tällaiselle henkilölle, jota odottaa paluu vaaralliseen kotimaahan?

Ennen kaikkea haluan muistuttaa, että Jeesus on luvannut olla meidän kanssa joka päivä vaikeissakin tilanteissa. Toiseksi me kristittyinä esimerkiksi Open Doorsin työn kautta rukoillaan ja tuetaan näitä kristittyjä ja pyritään rakentamaan yhteydet niin, että jokainen kristitty näissä maissa saisi tukea muista maanalaisista kristityistä.

Tietylle alueelle Afganistanissa palaavan henkilön tilanne voi olla huomattavasti synkempi kuin vaikka jollekin toiselle alueelle Irakissa palaavan, mutta haasteista huolimatta Jeesus kulkee meidän vierellä ja kantaa meitä vaikeissakin tilanteissa.

Mitä me voimme tehdä heidän hyväkseen?

Tärkeintä, mitä me voimme tehdä, on nimenomaan rukoilla, koska etenkin rukouksen kautta Jumala vaikuttaa sekä meissä että niissä olosuhteissa, joihin nämä lähimmäiset menevät. Lisäksi heitä voi tukea rinnallakulkijana tai vaikka Open Doorsin työn kautta.

Open Doors pyrkii auttamaan myös heitä, joilla on selkeä hengenvaara, jos heidät palautetaan omaan maahansa. Se tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa, jotta Suomesta ei yhtäkään kristittyä lähetettäisi kuolemanvaaraan omaan maahansa. Sen lisäksi Suomessa toimii Marttyyrien Ääni ja Marttyyrikirkon Ystävät.

Pakolaiset ovat kotoisin Irakista, Afganistanista, Iranista ja Syyriasta.

Uskonsa tähden vainottuja auttavat: Open Doors, Marttyyrien Ääni, Marttyyrikirkon ystävät. Open Doors on näistä kansainvälisesti suurin.

Uskonsa tähden kuoli viime vuonna yli 1207 kristittyä.
Vainottuna elää noin 350 miljoonaa ihmistä.
Kristittyjä vainotaan ainakin 65 maassa.

Lähteet: opendoors.fi/Open Doors World Watch –tutkimusyksikkö ja Miika Auvisen haastattelu