Musiikista lohtua ja tukea arkeen


Saarijärveltä kotoisin, nykyään Kokkolassa asuva Cristian Gummerus, kirjoittaa musiikkia elämästään ja uskostaan. Gummerus esiintyi tämän vuoden Maata Näkyvissä -leirillä Karkussa.

Teksti Emilia Mäenranta | Kuvat Juuso Savolainen, Cristianin oma albumi

Cristian Gummerus, 26 vuotta, opiskelee tuotantotaloutta ja iltaisin työskentelee rautakaupassa. Vapaa-ajalla erityisesti metsästys, kalastus ja luonto ovat lähellä hänen sydäntään. Kaiken tämän lisäksi hän on vielä muusikko: hän soittaa rumpuja Serafiel-bändissä ja nykyään hän tekee myös omaa musiikkia rennolla otteella.

Vaikka työ ja koulu viekin paljon aikaa Gummeruksen elämässä tällä hetkellä, hän kirjoittaa ja työstää samalla uutta musiikkia. Gummerus tekee töissä ja koulussa kevyemmin, jotta musiikin tekemiselle jäisi enemmän aikaa. Hän toivoo, että pääsisi julkaisemaan uusia biisejä mahdollisimman pian.

Biisinteko ja inspiraatio musiikkiin tulee monilla eri tavoilla. Biisi voi syntyä päähän tulleesta laulumelodiasta, riffistä, rumpukompista tai esimerkiksi tunnetilasta; tapoja on monia.

– Oon huomannut, että monesti mulle luovinta aikaa tehdä musiikkia on illalla, varsinkin kello yhdeksän jälkeen.
– Omat tuntemukset ja tämä elämä itsessään kaikkine vaiheineen saa mut kirjottamaan musaa, ja kristillinen sanoma tulee sanoituksiin oman elämän ja uskon kautta, Gummerus kertoo.

Oman musiikinteko uutta ja ihmeellistä

Musiikki on aina ollut hyvin tärkeä osa Gummeruksen elämää.

– Rumpuja tosiaan oon soitellut 8-vuotiaasta saakka enemmän tai vähemmän aktiivisesti, ja vuosien varrella tuli välillä soitettua myös bassoa ja kitaraa omaksi iloksi.

Kuitenkin oman musiikin tekoon kiinnostus ja kokeilunhalu lähti vuonna 2016. Ennemmin vain rumpuja Serafielissä soittanut Gummerus alkoi kiinnostua myös laulamisesta ja omien biisien kirjoittamisesta.

– Kiinnosti tietää, miltä mun oma musa voisi kuulostaa. Tutustuin Juuso Savolaiseen Kokkolassa, joka sitten kiinnostui tuottamaan ja äänittämään mun musaa. Nyt kun mietin, niin nämä pari vuotta on ollut ihmeellistä aikaa ja oon ollut niistä Luojalle todella kiitollinen.

”Nämä pari vuotta on ollut ihmeellistä aikaa ja oon ollut niistä Luojalle todella kiitollinen.”

Gummerus jatkaa, että musiikinteko on hänelle vielä niin uutta ja ihmeellistä, että on mukavaa kehittää omiakin taitojaan biisinkirjoittajana ja oppia musiikista kaikin puolin lisää.

– Musiikin teossa parasta ehdottomasti on se hetki kun saa ottaa akustisen kitaran syliin ja alkaa ideoimaan. Mä nautin siitä todella paljon, ja varsinkin jos uusi idea alkaa muodostua.

Toinen hieno hetki on se, kun äänitetty biisi tulee ulos miksauksesta ja masteroinnista.

– Sitten tajuaa, että tämähän toimii!

Tärkeää sanomaa rennolla otteella

Gummeruksen musiikki on englanninkielistä ja hyvin poppivaikutteista. Englanninkielisyys tuntuu hänestä helpoimmalta ja luontevimmalta, ja sitä on ollut mukavinta kehittää. Aika silti näyttää lopullisen suunnan, ja YouTubesta löytyy jo yksi suomenkielinenkin biisi.

– Kyllä se musiikinteko on jollain tapaa kutsumus. Aina huomaa, että siihen palaa uudestaan ja uudestaan.

Tällä hetkellä hänestä on ollut kiva työstää biisejä ja kehittää omia taitojaan musiikin saralla. Hän näkee tämän kivana elämänvaiheena, jolloin saa kokeilla uutta ja kehittää itseään monissa eri asioissa.

Gummerus käsittelee biiseissään arkisia elämän asioita; kohtaamiaan henkilöitä ja heidän tarinoitaan, uskoa, epäuskoa, ja heikkoutta sekä rakkautta ja kaipuuta Jumalaan.

– On niillä biisin sanoilla syvempi merkitys. Mä toivon, että mun musa voisi lohduttaa ja olla tukena ihmisten arjessa, ja siellä, missä ikinä he sitä kuuntelevatkaan.

”Mä toivon, että mun musa voisi lohduttaa ja olla tukena ihmisten arjessa.”

– Haluan viestittää mun musiikilla toivoa, ja siinä sisältyy mun mielestä aikalailla kaikki. Tässä elämässä tulee vastaan kaikenlaista ja meillä kaikilla on omat haasteemme, ilomme ja surumme, mutta silti elämä on huikea lahja. Kristus on kokenut ne kaikki asiat ja haluaa kulkea vierellämme.

Jumalaan luottaen eteenpäin

– Mä uskon, että me kaikki ollaan mietitty tai epäilty omaa uskoa joskus jollain tapaa. Saattaa miettiä, että onko edes uskossa, ja onko tää Jeesus-homma ihan höpötystä vain. Kaikenlaisia kysymyksiä käy mielessä. Mutta Jumala lupaa, että me saadaan koetella kuinka hyvä Hän on. Jumala haluaa kuulla sun ihan kaikki huolet ja murheet. Sinä olet tärkeä ja uniikki Jumalalle kaikkine epäilyksineenkin.

Gummerukselle usko merkitsee luottamusta ja turvaa. Hänen mielestään luonnollisin yhteys tässä ajassa mitä meillä voi olla on yhteys Jumalan kanssa.

– Se on se yhteys johon meidät alunperin luotiin. Musta on ihan valtavaa, kun miettii, että kuinka monisäikeinen tää elämä on, ja silti Jeesus haluaa kulkea meidän vierellä elämän ihan kaikissa vaiheissa.

Kevään aikana Gummerukselta on tulossa uutta musiikkia ulos, ja tämän hetkiset biisit ovat kuunneltavissa YouTubessa. Keikkaa hänellä on ollut sopivasti omaan elämäntilanteeseensa nähden. Gummerus haluaisi alkaa tarjota entistä enemmän omaa musiikkiaan, ja kesän jälkeen olisi tarkoitus alkaa keikkailemaankin enemmän.

– Tottakai kaikista keikkapyynnöistä olen kiinnostunut ja ehdottomasti lähden.

Artisti: Cristian Gummerus
Instagram: @cristiangummerus
Facebook: Cristian Gummerus
YouTube: Cristian Gummerus
Serafiel: Instagram @serafielmusic
Spotify: Serafiel
serafielmusic.com