Mulle kaikki heti!


“Ole kärsivällinen, älä vertaile itseäsi muihin ja luota siihen, että sinulle on suunnitelma”. Kolme helpon kuuloista asiaa, joiden kanssa olen tapellut viimeaikoina. Ja paljon.

Teksti Johanna Paasi | Kuva Unsplash, Alice Moore

Työnhaku on pieni, mutta ahdistava sana. Oli kyseessä sitten esimerkiksi työharjoitteluhaku tai nyt käsillä oleva kesätyöhaku, pitäisi olla parempi kuin muut, jotta saisi töitä. Kasa kieltäviä vastauksia horjuttaa itsetuntoa. Puhutaan aina, että “jokainen tärkeä juuri tuollaisena”, mutta en silti kelpaa mihinkään töihin. Mitä olen tehnyt väärin?

Olen vertaillut itseäni muihin luokkakavereihin ja miettinyt, mikä minussa on vikana.

Koen suurta ahdistusta työharjoittelun suhteen ja siitä syystä olen viime päivinä käyttänyt paljon energiaa vertailuun. Meillä koulussa harjoittelujakso on pitkä ja harjoittelut ovat porrastetusti. Monet luokkakavereistani ovat jo harjoittelussa. Itse olen saanut vain kieltäviä vastauksia harjoittelupaikoista. Olen vertaillut itseäni muihin luokkakavereihin ja miettinyt, mikä minussa on vikana. Olenko aivan turhaan istunut monena päivänä koululla iltaan asti ja harjoitellut asioita – ihan vaan, jotta en saisi harjoittelupaikkaa. Ihan vaan, jotta voisin vertailla. Ja masentua. Koen olevani huonompi, koska en ole heti siinä harjoittelun aloittavassa porukassa.

Jumalalla on suunnitelma.

Kerroin ahdistuksestani eräälle nuorisotyöntekijälle. Hän muistutti siitä, että Jumalalla on minulle suunnitelma. Kärsimättömänä ihmisenä on vaikea uskoa ja luottaa siihen. Pitäisi muistaa, että vertailu ja kilpailu on turhaa. Mulle on hyvä harjoittelupaikka jossain. Pääsen oppimaan ja tekemään siistejä juttuja. Jumalalla on suunnitelma. Siinä suunnitelmassa kaikki ei välttämättä tapahdu heti ja tiellä saattaa olla mutkia, mutta se suunnitelma on paras mulle.

Pitäisi muistaa, että vertailu ja kilpailu on turhaa.