Muistatko vielä sen biisin?

Nuotta-taajuus

Harva asia jää mieleen yhtä tehokkaasti kuin usein kuultu laulu.

Teksti Maarit Alkula | Kuva Yarruta/123rf.com

Tiedätkö sen tunteen, kun jokin lause tai pelkkä sana saa heti laulun soimaan päässä? Joskus ärsyttävän renkutuksen, joskus aktiivisesta muistista jo unohtuneen helmen. Varsinkin lapsena opitut laulut ovat painuneet niin syvälle mieleen, että esimerkiksi postin lähettäminen Pikku Kakkoseen onnistuisi koska tahansa.

Varsinkin lapsena opitut laulut ovat painuneet niin syvälle mieleen, että esimerkiksi postin lähettäminen Pikku Kakkoseen onnistuisi koska tahansa.

Parhaassa tapauksessa myös gospelmusiikki jää muistiin niin, että kappaleiden sanoma muistuu mieleen vuosienkin päästä. Hyvä biisi vuosien takaa voi joskus tiukan paikan tullen palauttaa mieleen Jumalan suuruuden, hyvyyden ja armon sekä tien Hänen luokseen.

Ilmiötä kannattaa hyödyntää. Esimerkiksi Myanmarissa, vahvasti buddhalaisessa maassa, yksi lähetystyön muoto on opettaa kristillisissä päiväkodeissa ja koululaisten läksykerhoissa lapsille raamatunkohtia ja kristillisiä lauluja. Lähetystyöntekijöiden toiveena ja rukouksena on, että vaikka laulut olisivat ainoa asia, minkä lapsi kristinuskosta on oppinut, ne voisivat joskus palata hänen mieleensä sopivalla hetkellä.

On raportoitu, että muistisairaat, jopa puhekykynsä menettäneet ihmiset voivat yhtyä tuttuun lauluun sen kuullessaan. Musiikki jättää muistiin syvemmän jäljen kuin usein tulemme ajatelleeksikaan. Gospelmusiikin kuunteleminen ja soittaminen kavereillekin siis kannattaa, ei vain tämän hetken viihtymisen vuoksi, vaan myös, jotta kappaleiden sanoma jäisi mieleen tuleviksikin vuosikymmeniksi.