Rukousaiheina Zimbabwe ja Nepal


Martyyrikirkon ystävien mukaan tällä viikolla erityisesti rukousta tarvitsevat Zimbabwen ja Nepalin kristityt. Näissä maissa kristitityt ovat joutuneet todella ahtaalle.
Zimbabwe

Pari kuukautta sitten noin 500 kristittyä kokoontui yhteen rukoilemaan maansa puolesta teemalla ”Rukoilemme rauhaa Zimbabwen pelastukseksi”. Rukous kuitenkin keskeytyi, kun parikymmentä mellakkapoliisia saapui paikalle, ampuivat kirkkoon kyynelkaasua ja syöksyivät sisälle heiluttaen pamppujaan ja kiväärejään.

Noin viikkoa myöhemmin katolinen pappi pidätettiin saarnattuaan voimallisesti väkivaltaa vastaan jumalanpalveluksessa. Lisäksi presidentti Mugaben puolueen Zanu (PF):n edustajat ovat tehneet vierailuja kirkkoihin vaatien jäseniä allekirjoittamaan sanktioiden vastaista kirjelmää. Kieltäytyvät pastorit joutuvat näkemään seurakuntansa jakautuvan, koska Mugaben kannattajille tarjotaan tukea Zanu (PF):ltä uusien seurakuntien perustamiseen. Hallitus tarjoaa seurakuntajohtajille myös maa-alueita heidän lojaliteettiaan vastaan.

Kun Mugabe väkivalloin takavarikoi valkoisten omistamia maatiloja ”kansallistamisen” nimissä, hänen rikoskumppaninsa piispa Nolbert Kunonga takavarikoi anglikaanisen kirkon omaisuutta saman tekosyyn varjolla. Kunongan epäillään olleen osallisena kymmenen papin murhiin. Tästä huolimatta Kunonga hallitsee nyt 40 % Zimbabwen anglikaanisen kirkon seurakunnista. Kirkkojen ovet ovat auki joka sunnuntai, mutta vain Mugaben kannattajille. Maan anglikaanien suuri enemmistö viettävät jumalanpalveluksiaan muualla kuin kirkoissa. Anglikaanit epäilevät Kungongan ollen osallinen myös 89-vuotiaan Jessica Mandeyan murhaan helmikuussa 2001. Hän oli Mashonaland East -nimisen maaseutuseurakunnan maallikkojohtaja, ja hänet raiskattiin, silvottiin ja kuristettiin kuoliaaksi kieltäydyttyään siirtymästä Kunongan puolelle Mugaben kannattajaksi. ”Hän ei antanut periksi”, kertoo yksi hänen perheenjäsenistään, joka halusi pysyä nimettömänä koska pelkää henkensä puolesta.

“Tämä on minulle todella tuskallista”, sanoo piispa Chad Gandiya. ”Tavallaan hänet murhattiin minun takiani, koska hän piti kiinni meidän seurakuntamme jäsenyydestä.” Kunonga on kieltänyt olleensa lainkaan sekaantunut murhaan ja vastannut syytöksiin sanomalla että jos hän ylipäätään murhaisi ketään, hän murhaisi piispa Gandiyan, jonka anglikaaninen kirkko valisti hänen seuraajakseen Hararen piispana. Gandiyan mukaan Kunongan ”eliminointilistalla” on viisi piispaa. ”Meitä jokaista viittä vainotaan”, sanoi yksi heistä, Manicalandin piispa Julius Makono. Toisen heistä, Masvingon piispan Godfrey Tawonezvin luona vieraili äskettäin kaksi Kunongan miestä. ”Heillä oli kaikki puhelinnumeromme ja kotiosoitteemme”, hän kertoi.

Useimmat Hararen anglikaaneista ovat jääneet piispa Gandiyan ja maailmanlaajuisen anglikaanisen kirkon alaisten seurakuntien jäseniksi. He eivät voi osallistua anglikaanisissa kirkoissa pidettäviin jumalanpalveluksiin vaan kokoontuvat nyt esim. vuokratiloissa, kouluissa, taivasalla tai jopa hautausmailla. Poliisi on tulkinnut tuomioistuimen päätöksiä niin, että kirkon omaisuuden hallintaoikeus kuuluu Kunongan kannattajille.

Maailmanlaajuisen anglikaanisen kirkon johtaja, Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams, on tänä vuonna kirjoittanut presidentti Mugabelle ja vedonnut häneen, että Zimbabwen anglikaaneihin kohdistuneet toistuvat ahdistelut, kiusaamiset ja vainoamiset lopetettaisiin, mutta vastausta ei ole kuulunut, arkkipiispan lehdistösihteeri kertoo.

Nepal

Viisi vuotta sitten Nepal luopui hindulaisuudesta valtionuskontona. Nyt maan viranomaiset valmistelevat uutta rikoslakia, jonka mukaan ”toisen käännyttäminen sekä osallistuminen uskonnon vaihtamiseen” olisi rangaistavaa. Ehdotuksen mukaan rangaistavaa olisi myös sellainen käyttäytyminen tai sellaiset teot, jotka ”voisivat vaikuttaa” tiettyyn kastiin, uskontoon tai yhdyskuntaan kuuluvaan henkilöön niin, että hän menettäisi uskonsa oman perinteiseen uskontoonsa tai niin, että hän kääntyisi toiseen uskontoon.

Nepalin kristityillä ei ole edustajia ministeriöissä eikä parlamentissa, eivätkä näin ollen olleet tietoisia lakiehdotuksesta. Toteutuessaan ehdotus tekisi Jeesuksesta Kristuksesta kertomisen laittomaksi. Jo maan väliaikaisen, vuonna 2007 säädetyn perustuslain mukaan toisen käännyttäminen on kiellettyä, vaikka Nepal on jo vuonna 1991 sitoutunut noudattamaan kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevaa yleissopimusta (ns. KP-sopimusta), jonka turvaamiin oikeuksiin myös uskonnonvapaus kuuluu.

Monet Nepalin kansanryhmistä ovat todenneet olevansa tyytymättömiä maan muutokseen hindulaisesta sekulaariseksi valtioksi. Näiden joukossa ovat rojalistit sekä kaksi aiemmin vaikutusvaltaista hindulaista ryhmää, chheris eli soturiluokka ja brahmiinit eli hindulaispapit. Nämä viimeksi mainitut hallitsivat maata vuosisatoja ja heidän osuutensa väestöstä edelleenkin yli 28 %. Omasta mielestään heidän oikeutensa ovat nyt uhattuina.

Nepalin kristityt ovat huolissaan ja tuntevat itseään petetyiksi. Samalla kristittyjen määrä kasvaa jatkuvasti, mikä osaltaan vaikuttaa siihen, että jotkut hindut suhtautuvat hyvin vihamielisesti kristittyihin.

Siunattua rukousviikkoa!

Martyyrikirkon ystävät