MTV3: Muutosta ilmassa?

MTV3: Muutosta ilmassa?

Nuorten alkoholin kulutus laskussa Ruotsissa

Mtv3.fi:n mukaan naapurimaassamme Ruotsissa on meneillään hurja muutos alkoholirintamalla: nuorten alkoholinkulutus on kääntynyt 2000- luvulla jyrkkään laskuun.    

Yhä harvempi ruotsalaisnuori siis juo alkoholia ja mikä merkittävämpää, yhä useampi nuori jättää kokonaan juomatta. Myös nuorten ensikokeilut siirtyvät myöhäisemmäksi.  

Muutos on ollut dramaattinen, sillä vielä vuosituhannen alussa neljä viidestä yhdeksäsluokkalaisesta joi alkoholia, mutta nykyään enää noin puolet. Myös kulutuksessa on tapahtunut käänne: se on vähentynyt vastaavana ajankohtana lähes 50 prosenttia.  

– Myös 18-19-vuotiaat juovat varovaisemmin kuin vastaavanikäiset nuoret kymmenen vuotta sitten, alkoholikulutusta tutkineen CAN-järjestön johtaja Håkan Leifman toteaa.

Syitä muutokseen on etsitty muun muassa terveystrendien noususta sekä myös vanhempien muuttuneista asenteista. Leifmanin mukaan kodeissa ei tarjota lapsille alkoholia samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Teksti: Mtv3.fi
Kuva: Zsuzsanna Kilian

Kommentti:

Mahtavaa, että muutosta on ilmassa Ruotsissa! Toivottavasti myös Suomessa saadaan nuo käyrät laskemaan. Perheen esimerkki on tässä erityisen tärkeää: mitä aikuiset edellä sitä nuoret perässä… Toivotaan, että tulevaisuuden nuoret tajuavat aiemmin, että hauskaa voi olla myös ilman alkoholia!

”Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno, vaan antakaa Hengen täyttää itsenne.” (Ef.5:18)

Aiheeseen liittyvää: