MTV3: Ahmitko ahdistukseesi?

MTV3: Ahmitko ahdistukseesi?

Jopa satatuhattta suomalaista kärsii salaa ahmintahäiriöstä. Pakonomainen syöminen aiheuttaa itseinhoa, syyllisyyden tunnetta ja masennusta. 

Mtv3.fi:n mukaan useat suomalaiset kärsivät salaa ahmintahäiriöstä. Iso osa heistä ei ymmärrä, että kyseessä on syömishäiriö. Asia ilmenee tuoreesta Irti ahminnasta -kirjasta (Duodecim).

Ahmiminen on syömistä, jota ei voi lopettaa, vaikka haluaisi. Siihen liittyy usein itseinho, syyllisyyden tunne ja masennus. Ahmija saattaa yrittää esimerkiksi turruttaa tunteitaan syömällä. Ahmiminen alkaa monesti jo nuoruudessa, mutta hoitoon hakeudutaan tavallisesti vasta keski-iässä.  

– Ahminta voi aiheuttaa vuosien varrella psyykkisen kärsimyksen ohella vaikeaa lihavuutta sekä sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä ja muita lihavuuden liitännäissairauksia, sanoo yksi kirjan kirjoittajista, apulaisprofessori Anna Keski-Rahkonen.

Yleisin, mutta vähiten tunnettu vaiva

Syömishäiriöasiantuntijoiden mukaan ahmintahäiriö on todennäköisesti yleisin syömishäiriö, mutta samalla vähiten tunnettu. Bulimiasta häiriö eroaa siten, että ahmintahäiriöstä kärsivä ei yritä päästä eroon ahmimastaan ruuasta esimerkiksi oksentamalla tai ulostuslääkkeiden avulla.

Lähde: Mtv3.fi/Duodecim
Kuva: Sergio Roberto Bichara

Kommentti: Paha olo saa ihmisissä erilaisia ilmenemismuotoja. Ahmiminen voi olla yksi niistä ilmentymisistä. Ihminen voi täyttää tyhjää oloa sisällään oikeastaan kaikella mahdollisella mitä maailmasta löytyy (esim. ruualla, viinalla, huumeilla, ihmissuhteilla, työnarkomanialla…), mutta loppupeleissä ne eivät koskaan täytä tyhjyyttä kokonaan, vaan aina tarvitsee lisää. Vain Jeesus voi todella tehdä meidät ”täysiksi” eli vapaiksi. 

”…Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee” (Mat.4:4)

”Tämän minä olen teille puhunut, että teillä olisi minussa rauha. Maailmassa teillä on ahdistus; mutta olkaa turvallisella mielellä: minä olen voittanut maailman.” -Jeesus (Joh.16:33)