Monelle tuntematon Mestari


Tuntematon mestari -elokuvassa käsitellään perheen ja työn suhdetta ja tavallaan myös Jeesusta. Herkkä elokuva on tunnelmaltaan jotain tyystin muuta kuin mässäilevät avengersit ja birdboxit.

Teksti Antero Toikka | Kuva Pressikuva   

 

Elokuvan päähenkilö on työuran perheensä edelle laittanut 72-vuotias Olavi Launio. Olavi ei vaikuta olevan elämäänsä kovin tyytyväinen. Ura taidekauppiaana ei ole mennyt mitenkään ruusuisesti. Tyttärensä Lean ja tämän pojan elämästä vanhalla miehellä ei ole juuri mitään tietoa – ei ennen kuin teini-ikäinen tyttärenpoika Otto tulee työelämääntutustumisjaksolle Olavin taideliikkeeseen.

”Olavi kokee saavansa sellaista rakkautta ja arvostusta, jota hän ei ansaitse.”

Työlle elämänsä pyhittänyt Olavi on onnellisimmillaan jossain ihan muualla kuin työnsä parissa. Vanha mies liikuttuu kyyneliin asti saadessaan tyttärenpojaltaan erinomaisen palautteen työhöntutustumisjaksosta.

Olavi kokee saavansa sellaista rakkautta ja arvostusta, jota hän ei ansaitse. Se sulattaa harmaapään sydämen. Hän tietää laiminlyöneensä perhettään, mutta silti hänet hyväksytään. Se on ihmeellinen kokemus. Sillä tavalla Jumala jokaista syntistä ihmistä rakastaa.

 

Huippudiili

Olavi onnistuu Oton avulla yrityksessään saada uransa viimeinen huippukauppa. Olavi ostaa huutokaupasta maalauksen, joka myydään hänelle sen todellista arvoa huomattavasti edullisemmalla hinnalla.

Olavi ja Otto onnistuvat selvittämään, että teos on todellisuudessa arvoltaan moninkertainen suhteessa siihen, mitä Olavi siitä maksoi! Veloissa rypevä perhe on vähän aikaa onnessaan – kunnes toisen osapuolen petkutuksen takia Olavi ei saakaan taulua myytyä eteenpäin.

Pian kaiken muun onnettomuuden lisäksi Olavi kuolee, ja elokuva näyttää saavan murheellisen lopun. Oleellista kuitenkin on, mitä Olavi jättää perinnöksi tyttärelleen ja tyttärenpojalleen: viestin ja taulun. Viestissä on anteeksipyyntö ja taulussa on kuvattuna Jeesus.

”Säröilevät ihmissuhteet tarvitsevat anteeksipyytämistä ja -antamista.”

 

Viesti ja taulu

Säröilevät ihmissuhteet tarvitsevat anteeksipyytämistä ja -antamista. Olavi ei ehdi kuulla tyttäreltään anteeksiantoa ennen kuolemaansa. Miehen anteeksipyyntö ja rakkauden sanat vaikuttavat kuitenkin sen, että isästä jää lopulta lämmin muisto.

Elokuvan keskiössä on taulu, jonka arvoa kaikki eivät ymmärrä. Taulun hankkimista pidetään hölmönä kauppana, johon ei kannata ryhtyä. Taulussa on kuvattuna Jeesus. Jeesukseen ja uskoon monet suhtautuvat samalla tavalla kuin elokuvan Kristus-tauluun. Sitä pidetään hölmönä ajanhukkana. Olavi haluaa kuitenkin Kristuksen niin kovasti omakseen, että laittaa kaiken omaisuutensa peliin.

”Elämän kivuliaissa ja kivikkoisissakin paikoissa Jeesus on mukana.”

Monelta osin traaginen elokuva näyttää sen, että elämän kivuliaissa ja kivikkoisissakin paikoissa Jeesus on mukana. Köyhyyden, rikkoutuneen perheen ja epävarmuuden keskellä Jeesus on kalleinta, mitä ihminen voi saada. Isä antoi elokuvassa perinnöksi lapselleen Kristuksen. Jeesus ei saman tien poistanut kaikkea murhetta elämästä, mutta taulussa oli toivo siitä, että eräänä päivänä se nousee arvoon arvaamattomaan.

 

Tuntematon mestari

Ohjaus:
Klaus Härö (mm. Miekkailija ja Postia pappi Jaakobille)

Käsikirjoitus:
Anna Heinämaa

Päärooleissa:
Heikki Nousiainen
Pirjo Lonka
Amos Brotherus