Moderneja taruolentoja: Kelvoton elämä

Moderneja taruolentoja: Kelvoton elämä

1. Suosittu ja vihattu

Uuden ajan taruolento, Kelvoton elämä liittyy läheisesti kahteen asiaan. Toinen on usko Eutanasiaan, eli hyvään kuolemaan. Toinen taas on usko omaan arvottomuuteen. Vaikka kumpikin saa tavallaan tukea ateismilta, ateistit tukevat salonkikelpoisuuttaan virallisesti vain Eutanasiaa.

2. Tutkimuksen lähtökohdat

Jotta voisimme lähteä tämän haltijaolennon jäljille, meidän on määriteltävä Kelvottoman elämän taustalla piilevät ennakko-olettamukset. Ensimmäinen on se, että elämä voi olla Arvoton. Siitä seuraa, että elämän täytyy voida olla joko joskus arvokas, tai aina Arvoton. Koska meillä ei ole mitään syytä elää sen mukaan, että elämä olisi aina Arvoton keskityn tässä etsimään  tekijöitä, jotka määrittelevät elämän mielekkyyden. Kelvottomaan elämään kannattaa uskoa vain, jos yksikään näistä tekijöistä ei ole kaikkien aina jakama.

2.1. Keksityt syyt

Kysyttäessä ihmisiltä, mikä määrittelee elämän arvon tai kelpoisuuden, saa monenlaisia vastauksia. Miettiikö kukaan kuitenkaan, mikä saa yksittäisen asian olemaan elämän arvon mitta. Mikä esimerkiksi onnellisuudessa on niin erityistä? Onko jokin taito, tai normaaliuden aste itsessään arvokas? Onko ystävä ylin määrittäjä, vai määritteleekö jokin muu ystävän arvon?

2.1.1. Naturalistinen kelvollisuus

Koen että minun on pakko tässä kommentoida määritelmää, jonka mukaan elämä on kelvollinen, niin kauan, kuin sen ylläpitämiseen ei tarvita laitteita, tai jatkuvaa ulkopuolisten apua. Omasta mielestäni on täysin älytöntä sanoa, että joku joka tarvitsee esim. hengityskonetta, tai keskoskaappia olisi vähemmän kelvollinen, kuin joku joka tarvitsee maapallon ilmakehää. Lisäksi elinkelpoisuuden moraali on yhtä tyhjästä temmattu, kuin mikä tahansa muukin ”ateistinen moraali”.

2.2. Mystinen syy

Onnellisuuskaan ei riitä kaikille. Monet onnelliset ihmiset romahtavat täysin. Heillä ei ole kokemusta elämän mielekkyydestä. Monet piinatut ihmiset elävät, koska heillä on syy elää. Kenellä se on sorron lopettaminen ja kenellä ilosanoma vapahtajasta. Mutta tällä syyllä on yleensä tausta-arvo: jokin joka tekee siitä itsestään arvokkaan.

2.3. Rakkaus tausta-arvona

Elokuvat hehkuttavat oikeutetusti rakkautta suurimpana, mutta ovat usein eri mieltä rakkauden määritelmästä. Elokuvasta riippuen rakkaus saattaa vieläpä olla joko kaikkien jakama tai yksilön oma ominaisuus. Se on hämmentävää, ja pakottaa meidät joko määrittelemään rakkauden erikseen, tai hylkäämään koko ajatuksen.

2.3.1. Mitä rakkaus on

Ehdotan rakkaudelle vanhaa, jopa alkuperäistä määritelmää. Raamattu määrittelee rakkauden itsensä Luojan peruspiirteenä. Tällainen rakkaus ei voi olla jonkun ihmisen yksityisomaisuutta, jos se on luojan perusasenne ihmisiä kohtaan. Tällaiseen rakkauteen tarttuvasta voivat kipeimmätkin asiat tehdä elävän todistuksen siitä että se, kuka Jumala on, riittää. Täten syntyy merkitys, joka on kaikkien aina jakama.

2.4. Syy syiden takana

Edellämainitulle rakkaudellekin voi kysyä syytä. Tosin jos joku joka tietää kaiken vaivautuu kirjoituttamaan historian upeimman kirjan, jonka sanoma on ‘Minä rakastan sinua’, niin voimme ainakin uskoa, että se syy on pitävä. Rakkaus ja elämä saattaisivat olla itseisarvoja: itsessään riittäviä ja pyhiä asioita.

2.5. Entä jos se ei ole totta

Joku voi väittää, että Jumalaa ei ole, tai Raamatun Jumala on väärä Jumala. Jumalaa koskeva käsitykseni on perusolettamus ja siksi määrää sen, miten maailman käsitän. Ateistinen näkemys, jossa elämän mielekkyys on mielestäni joka tapauksessa parhaimmillaankin keinotekoista, tai moni teistinen näkemys, joissa minun olisi pitänyt elää parempi lapsuus ja nuoruus, eivät kuitenkaan toimisi kohdallani. En kokisi mitään syytä elää, tai olla elämättä. Kaikista vähiten kokisin aihetta kirjoittaa tämän artikkelin!

3. Loppusanat

Sillä joka uskoo Raamatun Jumalaan on opilliset edellytykset kokea elämänsä kelpoisaksi synkimpinäkin aikoina. Tästä näkökulmasta Kelvoton elämä jää siis saduksi ja vain saduksi. Ajan- ja resurssien puutteen vuoksi jää arvoitukseksi, miten ateistisempi väki määrittelee elämän arvokkaaksi tai arvottomaksi. Jos tämä jää vaivaamaan sinua, niin voit aina antaa elämälle Jeesuksen kanssa (uuden) mahdollisuuden.

Teksti ja kuvitus: Lassi Peltomaa