Mitä tehdä, jos ihastuu toiseen seurustelusuhteen aikana?


Seurustelet mielestäsi erittäin ihanan ihmisen kanssa, eikä suhteessa ole mitään moitittavaa. Sitten tunteita herääkin johonkin toiseen kuin omaan kumppaniin. Apua?!

Teksti Petra Mäenranta | Kuva Kuvituskuva: Unsplash/Jenna Jacobs Juhana Tarvaisen kuva: Juhana Tarvaisen albumi

– Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä, Jumalan kuvana olemista. Raamatun luomiskertomuksessa sanotaan: ”Jumala loi ihmisen kuvakseen, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.” Seksuaalisuus on suoraan taivaasta annettu lahja, joka koskettaa ihmisen sielua, ruumista ja henkeä, kertoo Juhana Tarvainen.

– Ihastuminen kuuluu osaksi ihmisen elämää.

Juhana kertoo, että ihastumme helposti ja monenlaisiin asioihin: puheeseen, tapaan olla, kävelytyyliin, tuoksuun, ystävällisyyteen muita ihmisiä kohtaan ja niin edelleen. Monestihan ihastuminen tapahtuu hyvinkin herkästi ja ihan pienistäkin jutuista. Usein omaan kumppaniinkin on ihastuttu vaikkapa sen takia, että hän on ’’niin söpö’’.

Ihastumme helposti ja monenlaisiin asioihin: puheeseen, tapaan olla, kävelytyyliin, tuoksuun, ystävällisyyteen…

– Ihastumisen taso myös tietysti vaihtelee, Juhana kuvailee ja jatkaa:

– Suurin osa ihastumisistamme on ohimeneviä ja vaihtuvia. Usein tilanteella ja omilla mielenliikkeillä on suurin vaikutus siihen, mihin ihastumme.

Seksuaalisuus on yksityinen ja herkkä alue, sen saralla voi helposti vahingoittaa toista.

– Seurustelu edellyttää ennen kaikkea sitoutumista ja luottamusta toiseen ihmiseen, Juhana jatkaa.

– Haitallista seurustelulle on, jos ihastuu toiseen ihmiseen, ja se rikkoo luottamuksen ja sitoutumisen seurustelukumppaniin.

Älä pode syyllisyyttä

Ihastuminen on olotila tai tunne, se ei ole pettämistä. Älä siis pode syyllisyyttä tai säikähdä, jos ihastutkin johonkuhun suhteen aikana.

– Emme useinkaan voi kovinkaan hyvin hallita tunteitamme. Niitä tulee ja menee. Uskottomuutta on vasta, jos rikkoo uskollisuuden seurustelukumppaniin, kun toinen olettaa, että ollaan sitoutuneita seurustelemaan, olemaan uskollisia ja tekemään sen eteen työtä, mutta toinen tekeekin toisin.

Mieti, mitä voisit tehdä tai sanoa seurustelukumppanisi läsnäollessa.

Juhana antaa myös yksinkertaisen neuvon:

– Pohtiessasi omia ihastumisiasi, mieti, mitä voisit tehdä tai sanoa seurustelukumppanisi läsnäollessa, vaikka hänen istuessa vieressäsi. Tämä auttaa selvittämään, mikä rikkoo toisen luottamuksen ja mikä taas rakentaa ja vahvistaa sitä. Tietysti, tuntiessasi kumppanisi, olette mahdollisesti jo sopineet yhteiset ’’pelisäännöt’’. Niitä noudattamalla pääsee jo varmasti pitkälle.

Kaikkia tunteita ei ole pakko jakaa

– Rakastaminen ei ole vain tunne. Ei riitä, että joku jossain ajattelee kivoja tai romanttisia ajatuksia. Rakastaminen on tekoja, Juhana täsmentää.

– Se on myös hyvin arkisia tekoja ja hyviä tekoja. Sellaisia tekoja, että toinen voi hyvin, hänellä on turvallista ja hyvä olla lähelläsi.

Emme mielellämme kerro kaikista tunteistamme ja ajatuksistamme edes kaikkein läheisillemme.

– Ja se on ihan hyvä asia. On hyvä suojella lähimmäistä siltä, minkä arvelee loukkaavan tätä.

Seksuaalisuuden alueella olemme hyvin rikkinäisiä monella tavalla. Teemme väärin monissa asioissa, ja seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa myös.

– Ne eivät kuitenkaan ole sen isompia kuin muutkaan. Toki ne rikkovat usein myös jotakin muuta kuin itseämme, Juhana täydentää.

– Jumalan rakkaus kuitenkin peittää kaikki syntimme ja virheemme.

Juhana Tarvainen on 33-vuotias pastori, joka kolmen hienon lapsen isä ja yhden vaimon onnellinen aviomies. Juhana on helsinkiläinen kiihkeä SaiPa-kannattaja ja pesäpallolupaus Etelä-Suomelle, cityvihreä. Hän harrastaa lenkkeilyä ja säbää, ja on kirjoittamassa elämänsä ensimmäistä kirjaa.