Mitä Raamattu opettaa seksistä?


Eräässä laulun lurituksessa kysytään: ”Sä etkö uskalla mua rakastaa?” Se on hyvä ja oikeaan osuva kysymys. Moni ihminen ei uskalla rakastaa tai suostua rakkauden kohteeksi. Mutta moni ei myöskään uskalla rakastaa ja olla ihastunut omaan seksuaalisuuteensa – Jumalan luomaan lahjaan. Moni ei uskalla rakastaa ja ihailla sitä, että on tullut Jumalan luomaksi mieheksi tai naiseksi.

Kun Jumala loi maailman eri osa alueineen, Hän aina sanoi, että se oli hyvä. Kun hän oli luonut ihmisen, hän ensimmäisen kerran luomisen jälkeen sanoi: ”ei ole hyvä”. Jumala ei tarkoittanut: ”Kerta kaikkiaan nyt lipsahti; ihmistä tarkoitin, apina tuli.” Ei, vaan Jumala sanoi: ”Ei ole ihmisen hyvä olla yksin, minä teen hänelle avun, joka on hänelle sopiva.”

Raamatun luomiskertomuksen mukaan ”Jumala loi ihmisen kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät” (1 Moos 1:26-27). Kun Jumala toi Adamille luomansa avun, Eevan, esittelyyn, niin Adam oli kuin puulla päähän lyöty. Hän sanoi: ”Tämä se on!”

Esi-isämme, vanha Aatami, oli aivan lätkässä. Hän näki edessään maailmankaikkeuden ihanimman luodun. Naisen!

Miehenä ja naisena oleminen on suuri elämän rikkaus, joka näkyy kaikkialla, missä on läsnä molempien sukupuolten edustajia. Uskalla vain rohkeasti olla miehekäs mies tai naisellinen nainen!

Sen ei pitänyt mennä niin!

Perisynnillä on monenlaisia ilmenemismuotoja, myös sukupuolielämän, seksuaalisuuden ja seksin alueella.

Vaikka nämä ominaisuudet saattavatkin olla synnynnäisiä ja perinnöllisiä, on ne kuitenkin erotettava Jumalan luomistahdosta. Hän loi kaiken hyväksi. Ihmisen omaksi kuvakseen; mieheksi ja naiseksi. Tällä tahdon sanoa sitä, että esimerkiksi taipumus homoseksuaalisuuteen ei ole luomisen vaan lankeemuksen seurausta. Raamattu, Jumalan sana, opettaa asiasta selvästi. Niin on kirkkokin opettanut näihin päiviin asti.

Moraali olisi nykyään vallitsevan käsityksen mukaan mukautettava olosuhteisiin. Miksi ei edelleen pysytä kirkon vanhalla kannalla ja pyritä ohjaamaan meidän ihmisten käyttäytymistä kristillisten Raamatussa annettujen normien mukaan? Se on ihmiselle parhaaksi. Luojako ei tietäisi, mikä hänen luomalleen on hyväksi?

Jumalan voima, seksuaalisuuden lahjana ei ole työssä vasta avioliitossa; avioliitto on vain sen oikeaa käyttöä.

Se on todella hengellinen, siis Jumalan asettama, sääty elää seksuaalisuutta. Koska saatana pelkää Jumalan elämänvoimaa, se vihaa avioliittoa yhtä lailla kuin se yrittää estää Jumalan rauhaa.

Luther opettaa terävästi: ”Joka tahtoo seksuaalisuuden torjua eikä salli sitä, mitä luonto tahtoo tehdä ja mitä sen täytyy tehdä, mitä muuta hän tekee kuin kieltää luontoa olemasta luonto, tulta polttamasta, vettä kastelemasta ja ihmistä sen enempää juomasta kuin nukkumastakaan.”

Raamattu – seksimyönteinen opus

Raamattumme puhuu hyvin kauniisti seksistä miehen ja naisen välillä. Raamattu suhtautuu seksiin erittäin myönteisesti, niin kuin kaikkiin Jumalan luomistekoihin. Raamattua ei voida sanoa seksikielteiseksi. Se asettaa meidän seksuaalisuutemme hyviin ja turvallisiin raameihin, niin että emme tule vahingoitetuiksi emmekä vahingoita toista tällä upealla ja samalla herkällä elämänalueella.

Se korostaa vastuuta ja asettaa siksi miehen ja naisen välisen seksuaalisuuden toteuttamisen avioliittoon.

Tuntui järkyttävältä, että piispa jäi kiinni neljän ja puolen vuoden avioliiton ulkopuolisesta suhteesta. Vielä järkyttävämmältä tuntui se, että rikkomusta lähdettiin puolustelemaan. Armoa lähdettiin vetämään peitoksi synnin päälle. Armo kuuluu syntiselle ihmiselle, mutta armo ei tee koskaan syntiä hyväksytyksi.

Seksi ja sinkut?

Entä sitten ne ihmiset, jotka eivät ole naimisissa? Miten sen seksin kanssa on? Jokainen meistä tietää, että seksuaalisuus ei ole niin kuin ennen tykistössä sanottiin eräästä ammuksesta: ”herkkähidasteinen.” Se tarkoitti, että ammus räjähtää vasta osuessaan maahan, ei siis esimerkiksi suojaverkkoon tai puiden oksiin. Seksuaalisuuskaan ei ole herkkähidasteinen, niin että se räjähtäisi meissä päälle vasta sitten, kun menemme naimisiin.

Ihminen on seksuaalinen jo syntymästään saakka. Raamattumme antaa mallin kahdenväliseen seksiin miehelle ja naiselle, mutta sinkkuseksistä meillä ei ole ilmoituksen sanaa. Jotkut ovat tulkinneet väärin Oonanin tapauksen, Oonannimestä on sitten virheellisesti johdettu sana onania, itsetyydytys. Oonan rikkoi Jumalan lakia, joka määräsi veljen synnyttämään siemenen edesmenneelle veljelleen, jos tämä oli naimisissa ollessaan kuollut lapsettomana. Oonan laski siemenensä maahan, ettei hänen veljensä olisi saanut perillistä ja edesmenneen veljen vaimo samalla ”sosiaaliturvaa.” (1. Moos. 38:7-10.)

Nuori mies kysyi minulta saunan lauteilla: ”Sanopa Hannu, onko se synti jos vetäsee kinttaaseen.” Vastasin hänelle, että siitä ei ole ilmoitusta. Olen edelleen samaa mieltä. Älä kuitenkaan tee vastoin omaatuntoasi. Älä lähde hakemaan virikkeitä sellaisista kuvista tai elävistä kuvista, jotka rikkovat kymmentä käskyä vastaan. Seksisuhde toiseen sukupuoleen on säädetty Raamatussa avioliittoon.

Entä sitten, jos on tullut lankeemus seksuaalisuuden alueella, kun on tullut rikotuksi kuudetta tai kymmenettä käskyä vastaan? Tunnusta Jumalalle erheesi, tunnusta se synniksi ja usko sitten Kristuksen tähden syntisi anteeksi.

Hannu Kippo
Artikkeli ilmestyi Nuotan numerossa 4/2005, s.6