Mitä oikea palveleminen on?

Helmi: Mitä oikea palveleminen on?

Raamatunopettajana tunnettu nuorisotyönohjaaja Marjaana Kotilainen jakoi Nuotalle viisauttaan palvelemisesta. Hän tyhjensi napakasti ja avoimesti toimittajan kysymykset aiheesta.

1. Mitä on palveleminen, ja miten nuori voi palvella?

Palveleminen on kristitylle uskotun pienen tai suuremman tehtävän toteuttamista. Palveleminen ei ole vain harvojen ja valittujen tehtävä, vaan osa kristityn elämää. Jeesus kehotti palvelemaan, ja me olemme hänen palvelijoitaan.

Nuori voi palvella ihan niin kuin kaikki muutkin, sillä palvelu ei ole ikäsidonnaista. Mutta kun nuori palvelee, on oltava realistinen omien taitojen suhteen ja toimittava niiden mukaan. Muuten voi helposti polttaa itsensä loppuun, jos palvelee yli oman hyvinvoinnin.

2. Voiko palvella silloinkin, kun aika tai puhti ei meinaa riittää?

Sitten on hyvä miettiä, mihin on aikansa antanut. Omat perusasiat on oltava kunnossa, jotta voi auttaa toista. Tarvitsemme omaa ’’tank­kauspaikkaa’’, sellaista, jossa saa itse olla heikko ja tarvitseva. Muuten on turha luulla olevansa muillekaan hyödyksi. Kukaan ei elä toista varten, vaikka meidät on kutsuttu palvelemaan.

3. Entäs jos intoa riittää, mutta ei taitoa?

Pitää uskaltaa esittää kysymyksiä ja pyytää rehellistä palautetta niiltä ihmisiltä, joiden kanssa on eniten tekemisissä: missä on hyvä, missä pitää kehittyä? Sitten on helpompi ruveta kartuttamaan taitojaan sen mukaan.

Tärkeintä ei ole tekeminen vaan Jumalan armo. Kaikki palvelu on tärkeää. Jumala siunaa ja antaa armonsa kautta myös sadon palvelullemme.

4. Miksi meidän pitää palvella?

Ensinnäkin Jumala ei luonut meitä ainoastaan nautiskelemaan vaan vastaanottamaan rakkautta häneltä, mutta hän jätti rakkautensa välittämisen meidän ihmisten tehtäväksi palvelun kautta.

Toinen syy on, että elämä ilman palvelemista ei vain maistu. Laiska tai välinpitämätön ei voi olla onnellinen, vaan onni tulee osallistumalla Jumalan luomistyöhön omalla panoksella.

5. Minkälaisen esimerkin Jeesus antoi?

Hän antoi kaiken pois jo tulemalla ihmiseksi. Jeesus kutsui meidät tulemaan hiljaisuuteen, lepoon ja rauhaan sekä seuraamaan häntä. Hän asetti pienen ihmisen esimerkiksi ja asettui itse orjan rooliin pesemällä opetuslasten jalat. Ei puhunut pahaa maallisesta esivallasta vaan asettui sen alle.

Meillä on usein sellainen kuva, että Jeesus oli aina vauhdissa ja tekemässä. Todellisuudessa Jeesuskin lepäsi ja valmistautui, ja niin tulee meidänkin tehdä. Jeesuksella ei myöskään ollut perhettä, mutta omasta perheestä huolehtiminen on tärkeintä, ja jopa palvelu tulee toiselle sijalle.

6. Onko palveleminen aina pelkkää hyvän tekoa ja neuvomista?

Palveleminen voi olla sitäkin, että pitää suunsa kiinni, esimerkiksi surevan tai petetyn lähellä, eikä ole koko ajan äänessä. Suostuu siihen, että toinen on rikkinäinen. Todellinen palvelija on siinä epämukavuudessa mukana kärsivällisesti. Monelle masentuneelle sellainen on parasta palvelua, ja sille on paljon kysyntää.

7. Mikä palvelussa on tärkeää?

Lutherin mukaan palvellessa oikean käden ei pitäisi tietää, mitä vasen tekee. Opetuslapsetkin kysyivät, mitä saisivat kaikesta vaivastaan palkinnoksi. Näin he osoittivat, ettei kukaan pysty täyttämään Jumalan tahtoa, vaan aina joku kysyy omaa kiitosta ja kunniaa.

Me ollaan Jumalan käsiä ja jalkoja, ja niihin sattuu, niin kuin Jeesuksen lävistettyihin käsiin ja jalkoihin sattui. Palvellessakin sattuu, eikä aina tarvitsekaan mennä niin hyvin ja lujaa. Juuri se pitää meidät nöyrinä palvelijoina.

Marjaana suosittelee: Room. 15 ja Gal. 6.

Teksti: Johanna Välimäki

Kuva: SXC / Karl-Erik Bennion

Artikkeli on arkistojen helmi lehdestä 2/2010.

Helmi: Mitä oikea palveleminen on?