Missio: Tehtävänä itsensä tarpeettomaksi tekeminen

Missio: Tehtävänä itsensä tarpeettomaksi tekeminen

Eräs Helsingin Kansanlähetyksen nuorisotyöntekijä otti aikoinaan nuoria mukaansa aktiomatkoille Viroon. Nyt yksi heistä tekee lähetystyötä siellä jo seitsemättä vuotta perheensä kanssa.

Kai Lappalainen, SEKL:n Viron lähetti, vietti nuorena kesänsä aktioissa eripuolilla Eurooppaa.

– Yhdellä reissulla lupasin Jumalalle, että jos hän haluaa minut joskus lähettää kokoaikaiseen lähetystyöhön, olen siihen valmis, Kai kertoo.

– Meni kuitenkin vielä 10 vuotta ennen kuin lupauksen lunastaminen tuli ajankohtaiseksi.

Nyt Lappalaisten perheeseen kuuluu Kain lisäksi hänen vaimonsa Mirva sekä lapset Noa, Noomi, Neri ja Nuria, ja he asuvat tällä hetkellä Virossa lähetystyötä tehden.

Lapsiherätystä Narvassa

Helmikuussa 2009 Lappalaisten matka jatkui Itä-Viroon, lähes täysin venäjänkieliseen Narvan kaupunkiin, jossa he tekivät työtä 3,5 vuotta. Mirva aloitti seurakunnassa lapsi- ja varhaisnuorisotyön ja Kai teki mediatyötä sekä Virossa että Venäjällä sekä jatkoi Keltossa nuorisotyöntekijöiden kouluttamista.

Useat Narvan lapsista joutuvat elämään rankoissa olosuhteissa vanhempien työttömyyden, tai huume- ja alkoholiongelmien takia.

– Narvassa koimme muutaman vuoden hiljaisen tarpomisen jälkeen selkeän lapsiherätyksen, Kai kertoo.

– Kirkko täyttyi lapsista, jotka halusivat kuulla Jeesuksesta ja kaipasivat rakkautta. Narvassa Lappalaisia kuitenkin uhkailtiin ja lasten turvallisuuden takia he muuttivat Tallinnan lähelle Viimsiin, jossa Mirva aloitti jälleen seurakunnan lapsi- ja varhaisnuorisotyön ja perhetyön, ja Kai keskittyi mediatyöhön.

Narvan työ jäi paikalliselle vastuunkantajalle ja se jatkuu edelleen.

– Meidän tehtävämmehän on tehdä itsemme tarpeettomiksi, Kai toteaa.

Kirkkohistoriaa tekemässä

Vaikka Lappalaisten perhe asuu edelleen Viimsissä, heidän suurin haasteensa on nyt luterilaisen seurakunnan perustaminen Lasnamäelle, Tallinnan itäpuolen lähiöön, jossa ei ole koskaan ollut säännöllistä luterilaista toimintaa. Vaikka viikottain kokoontuvien kristittyjen joukko onkin pieni, mukana on todella innostuneita lasnamäkeläisiä.

– Kokoonnumme tällä hetkellä vuokratiloissa kulttuurikeskuksessa ja omien tilojen löytäminen onkin suuri rukousaiheemme, jotta voisimme laajentaa seurakunnan työtä, Kai kertoo. Lappalaiset ovat kiitollisia siitä, että saavat olla mukana perustamassa luterilaista seurakuntaa Euroopassa.

– Se alkaa olla tänä päivänä jo harvinaista! Olemme siis osaltamme mukana tekemässä kirkkohistoriaa, Kai toteaa.

– On upeaa nähdä paikallisten kasvu ensin kristityiksi ja sitten kristityiksi vastuunkantajiksi.

Teksti: Anni Kilpiä

Kuva: Kai Lappalaisen albumi

Juttu kokonaisuudessaan Nuotassa 3/2016