#minutonnähty

#minutonnähty

Useat meistä on nähty, ja moneen kertaan. Facebook-statukset ja Instagram -päivitykset pursuavat kuvia meistä. Kännykällä pääsee selaamaan ihania poseerauksia peilin edessä, uudet farkut jalassa tai hiukset tarkoituksellisen hassusti töröttäen. Kuvat kertovat väläyksinä meistä, elämästämme ja ajatuksistamme. Tärkeitä juttuja haluaa jakaa, ja onkin mukava lueskella toisten kommentteja ja laskeskella tykkäysmääriä.

Tykkääkö joku minusta?

Oletko huomannut, että outokin kuva itsestä on yleensä tarkoituksella jaettu toisten nähtäväksi? Kuvia, joissa paljastuisi aito epävarmuus ja pelokkuus on kipeä jakaa. Nolous tai häpeä, joka nousee omasta epäonnistumisesta, epävarmuudesta tai ihan rehellisestä väärin tekemisestä, on mahdotonta levittää julkisesti.

Monen kuvan takana voi olla yksinäinen, arka ja nähdyksi tulemista kaipaava olo. Tykkääkö joku minusta ihan oikeasti muutenkin kuin klikkailemalla? Näkeekö joku sen, mitä todella olen? Kelpaanko senkin jälkeen? Usein on helpompi puristaa hymy suupieliin ja nostaa peukku kuin näyttää mitä oikeasti on.

Ohitettava

Jeesus kohtasi tien varrella sokean miehen. Sokea, liikuntakyvyn menettänyt, erilainen jäi Jeesuksen aikana helposti sivuun ja kaiken ulkopuolelle. Vamma tai sairaus esti työn tekemisen. Silloin ajateltiin myös, että erilaiset sairaudet ovat seuraus ja rangaistus ihmisen tai hänen läheistensä tekemistä pahoista ja vääristä teoista.

Sokea mies oli siis monen mielestä sairas, epäonnistunut ja niin vastenmielinen, että hänet jätettiin huomioimatta. Väkijoukon kulkiessa ohi mies pyysi Jeesuksen apua, mutta muut yrittivät vaientaa hänet. Eihän nyt suurta Jeesusta saa häiritä kesken tärkeän matkan!

Sinut on nähty

Kreikan kieli antaa meille napakan näkökulman miehen ja Jeesuksen kohtaamiseen. Mies kuulee, että Jeesus on lähettyvillä. Kuuleminen voidaan tässä ymmärtää tavallisena korvin kuulemisena ja syvempänä ymmärtämisenä. Sokea tajuaa, että nyt jos koskaan on pyydettävä apua. Jeesus kuulee miehen huudon ja äänen. Alkutekstin mukaan Jeesus pysähtyy heti. Jeesus ei jää välimatkan päästä seurailemaan, vaan hän tulee sokean miehen vierelle ja lähelle saman tien.

Sokea mies pyytää, että Jeesus antaisi hänelle näkökyvyn takaisin. Jeesuksen vastaus on lempeä, syvä ja sydämeen saakka näkevä: Saat näkösi. Uskosi on parantanut sinut. Mies näkee välittömästi Jeesuksen sanojen jälkeen. 

Näkemisestä

Raamatunkohdassa aistiminen, kuuleminen ja näkeminen on monitasoista. Sokea mies kuulee ohikulkijat. Jeesus kuulee miehen huudon. Jeesus näkee miehen. Jeesus kuulee miehen pyynnön.

Mies kuulee Jeesuksen lupauksen. Mies näkee jälleen silmillään. Hän näkee Jeesuksen ja toiset ihmiset. Hän näkee itsensä jälleen hyväksyttynä ja osana muita. Hän näkee uskollaan, että Jeesus on Jumalan Poika. 

Ole turvassa

Jeesuksen käyttämä parantaa sana käännetään yleensä Raamatussa pelastamiseksi. Kun Jeesus pysähtyy kohdalle ja näkee, on kyse paljon enemmästä kuin fyysisestä parantumisesta. Siinä hetkessä syntyy yhteys ihmisen ja Pyhän Jumalan välillä. Pelastuminen on ihmisen ja Jumalan välisen yhteyden rakentumista Jeesuksen kautta.

Jeesuksessa armollinen Jumala on epäonnistuneen ja epävarman ihmisen vierellä. Sinut on parannettu ja pelastettu tarkoittaa myös: sinä olet turvassa. Jeesus tietää, kuka sinä olet. Hän tietää, mistä tulet ja mitä olet tehnyt. Hän tietää yksinäisyyden ja sivuun jäämisen. Hän tietää kaipauksen tulla nähdyksi ja hyväksytyksi. Voit olla varma, että Jeesus pysähtyy sinun kohdallasi ja tulee vierellesi. Hän hoitaa sinua, pitää huolta ja saat olla turvassa. Jeesus katsoo sinua hyvällä ja sanoo: sinut on nähty!

Teksti Panu Mäkelä, kuva Ljupko Smokovski/123rf.com
Kirjoittaja on seurakuntapastori ja oppilaitospappi Lohjalta

Paras tapa lukea Nuottaa on tilata se suoraan omaan kotiin. Tilaa nyt Nuotta tilauspalvelustamme