Miten tuore pari muodostaa yhteisiä jouluperinteitä? Pian viisi vuotta naimisissa olleet Olli ja Anni Toivonen kertovat omista jouluistaan.
Teksti Meri Halme | Kuvat Heli Putaala
Annin lapsuudenkodissa vietettiin melko perinteistä joulua sukulaisten seurassa. Siihen kuului jouluruoka,-sauna sekä pukki, joka toi lahjoja. Hengellisyys ei ollut merkittävässä roolissa, mutta silloin tällöin käytiin joulukirkossa. Myöhemmin tuli tavaksi tehdä joulupukkikeikkoja aattoiltana ja aloittaa oma juhliminen vasta yöllä.
Olli vietti aina joulua perheen ja isovanhempien kanssa. Aatonaattona koristeltiin kuusi ja käytiin joulusaunassa. Aattoaamuna herättiin kuuntelemaan joulurauhanjulistusta. Sitten syötiin joulupuuro ja käytiin hautausmaalla. Perinteeseen kuului myös kirkossa käyminen, samoin kuin jouluevankeliumin lukeminen, lahjat ja jouluruoka.
Nykyään Toivoset viettävät joulua vuorotellen kummankin vanhempien luona. ”Toisen perheen jouluun on ollut tosi helppo solahtaa mukaan,” Anni kuvailee. ”Kun vietetään joulua Ollin vanhemmilla, lähtökohta ei ole, että minun pitäisi saada juuri sellainen joulu johon olen tottunut, vaan että tulen mukaan heidän jouluunsa.”
”Toisen perheen jouluun on ollut tosi helppo solahtaa mukaan.”
Yhteinen joulu
Joitakin asioita ollaan myös tuotu mukana toisen perheen jouluun. Olli on pyytänyt saada lukea jouluevankeliumin, mikä Annin perheelle onkin sopinut. Myös ruokaan liittyen kumpikin kertoo esittäneensä toiveita. ”Minulla kesti vähän tottua siihen, että on erilaisia hyviä joulupöytiä,” Olli kertoo, “Jotkin asiat vain tehdään eri tavalla, eikä siinä sen kummempaa.”
Koska pari ei vietä jouluaattoa kahden kesken, he ovat sitä koskevien perinteiden sijaan muodostaneet yhteisiä joulua edeltäviä perinteitä. Heillä on tapana osallistua Joulun Lapsi -keräykseen, hankkia kotiin joulukuusi ja joskus tehdä myös toisilleen joulukalenterit.
Tänä vuonna Toivoset viettävät ensimmäistä joulua pienen lapsen kanssa. Anni arvelee, että lapsiperheenä toistuvat jouluperinteet tulevat entistä tärkeämmiksi.
”Lapsiperheenä toistuvat jouluperinteet tulevat entistä tärkeämmiksi.”
Mikä joulussa on tärkeää
Psykoterapeutti Seija Leppänen pohtii jouluperinteitä parisuhteessa. ”Rakkaus huumaa ja alussa on selvää, että kaikista haasteista selvitään,” hän kuvailee. Ensimmäinen yhteinen joulu voi kuitenkin muodostua todelliseksi haasteeksi.
Lapsuudenkodissa on opittu ”se oikea” tapa viettää joulua ja kahden erilaisen mielikuvan oikeasta joulusta törmätessä ensimmäisenä yhteisenä jouluna pintaan voi nousta hyvinkin vahvoja tunteita. ”Tällöin kannattaa istua alas, puhista tunteet ulos ja pohtia joulun sanomaa,” neuvoo Leppänen.
Hän kannustaa pohtimaan, mitä kummankin lapsuudesta halutaan tuoda omaan jouluun. Pitää muistaa, ettei ole oikeaa ja väärää tapaa viettää joulua, on vain erilaisia tapoja. Molempien lapsuuden jouluista voidaan tuoda jotakin, tai sitten ei mitään.
”Pääasia on, että yhdessä luomme joulun, joka on meidän näköisemme ja jossa pääosassa on joulun Herra, syntymäpäiväsankari. Yhdessä puhuen ja nauttien joulusta voi tulla upea yhteinen juhla!” Leppänen summaa.