Miksi avoliitto ei kannata?


Avoliitto on yksi nykymaailman tavallisimmista liitoista. Nuotta otti selvää miksi se viehättää monia, muttei silti ole paras ratkaisu.

Teksti Salla-Maija Mäkinen | Kuva Philippe Guiessaz & Pexels/Mat Brown   

 

Avoliitto on jatkuvasti yleisempi vaihtoehto tehdä seurustelusta vakiintuneempi liitto. Pastori Toni Kokkosen, 29, mielestä se on ristiriitainen jopa pelkkänä sanana.

– Avoliitto on liitto, mutta ei sitten kuitenkaan. Siitä puuttuu suojelevia tekijöitä, kuten julkinen sitoutuminen ja Jumalalta pyydetty varjelus, Kokkonen havainnoi.

Oman armeija-aikansa jälkeen Kokkonen muutti yhteen silloisen tyttöystävänsä kanssa ajatuksella, että yhdessä asuminen on taloudellisempaa samalla paikkakunnalla. Suhde päättyi lopulta eroon ja siitä jäi syviäkin haavoja. Jumala on auttanut Tonia ja hän on saanut löytää onnellisemman tien. Nykyään hänellä on vaimo ja kaksi lasta.

“Avoliiton vaara on, että se on melkein avioliitto”

Hauras avoliitto

Avio -ja avoliitossa sitoutumisen aste on erilainen. Tunnetta voi löytyä yhtä paljon molemmista, mutta avioliitto on julkinen ja Jumalan edessä annettu lupaus rakastaa toista. Sitoutuminen kantaa paremmin avioliitossa, sillä se on ennen kaikkea tahdon ja omistautumisen asia. Sen solmimisen hetkellä pyydetty Jumalan siunaus ei jää sanahelinäksi. Näin Isä on liitossa varmasti läsnä.

– Avoliittohan on kuin lähtisi ajamaan autoa ilman turvavöitä tai soutamaan ilman pelastusliivejä. Yleisesti ottaen parisuhde on aina matka, jolle kannattaa ottaa kaikki mahdolliset turvavälineet mukaan, Kokkonen kuvaa.

Avoliiton vaarana on sen hauraus ja toisesta eroaminen on liiankin helppoa. Toiselle lupaudutaan molemmissa, mutta hengen liittoon ei pyydetä siunausta. Avioliitossa ylä- ja alamäet on tarkoitettu kestettäviksi. Jos sen jostain syystä haluaa purkaa, on purkaminen työläämpää.

– Avioeroon liittyvä puolen vuoden harkinta-aika mahdollistaa eroilmoituksen perumisen, joka oikeastaan pakottaa miettimään eroa uudelleen, Toni vakuuttaa.

 

Jumalan tahtoa kuunnellen

Usein yhteistä elämää ja asumista kokeillaan ja harjoitellaan avoliitossa. Se ei ole Jumalan asettama instituutio, eikä sitä solmita Jumalan kasvojen edessä.

– Avoliiton vaara on, että se on melkein avioliitto, Kokkonen toteaa.
Luonnollisesti Raamattua eli Jumalan sanaa on tärkeää tutkia. Se ei ole parisuhteen täydellinen oppikirja, mutta luomiskertomuksessa Jumala loi ihmisen alun perin yhdeksi, mieheksi ja naiseksi. Raamatun mukaan on itsestään selvää muuttaa yhteen vasta, kun mies ja nainen ovat naimisissa.

– Ei avoliitto johda automaattisesti kadotukseen, mutta ei ole hyvä kun kristityn omat valinnat joutuvat ristiriitaan Raamatun kanssa, Toni kertoo.

Toni Kokkonen kehottaa seurustelevia kuuntelemaan itseään sekä kristittyinä tietysti Jumalaa. Taloudelliset ongelmat ovat huono syy muuttaa yhteen, ratkaisuja kyllä löytyy.

– Jos ihmiseen ei voi tutustua ilman, että asuu yhdessä, jotakin on silloin pielessä, Toni pohtii.

Seurustelu on tutustumisen aikaa ja säännöistä on hyvä sopia jo alkuvaiheessa.

Toni Kokkonen on 29-vuotias pastori, aviomies ja perheenisä. Hän toimii Kansanlähetyksen Nuorten Maailman nuoriso- ja lapsityön aluekoordinaattorina.
Lisätietoa Nuorten Maailmasta: www.nm.fi